Ανδρέας Ταπραντζής (CEO Avis): Σχεδιάζουμε με γνώμονα την ενεργειακή μετάβαση της χώρας

Ανδρέας Ταπραντζής (CEO Avis): Σχεδιάζουμε με γνώμονα την ενεργειακή μετάβαση της χώρας

Η συνέντευξη που ακολουθεί δημοσιεύεται στην ειδική έκδοση CEO Initiative Book, στο πλαίσιο του CEO Initiative, που κυκλοφορεί στα περίπτερα μαζί με τo νέο τεύχος του Fortune.

Για να επιταχυνθεί η πλήρης ηλεκτροκίνηση, απαιτούνται συντονισµένες και σηµαντικές επενδύσεις αναφέρει στο Fortune Greece o CEO Ανδρέας Ταπραντζής, ενώ συμπληρώνει πως είναι σηµαντικό ότι διεθνείς θεσµικοί επενδυτές, όπως το EIF και η EBRD, εµπιστεύονται τη στρατηγική επιλογή µας για ταχύτερη µετάβαση στην «πράσινη» κινητικότητα. 

Τα νέα κεφάλαια ύψους 130 εκατ. ευρώ με επιτόκιο κάτω από 1,4%, που εξασφάλισε εν μέσω πανδημίας η Avis, στη μετάβασή της στην «πράσινη» κινητικότητα;

Είναι σηµαντικό ότι διεθνείς θεσµικοί επενδυτές, όπως το EIF και η EBRD, εµπιστεύονται τη στρατηγική επιλογή µας για ταχύτερη µετάβαση στην «πράσινη» κινητικότητα. Η αγορά του αυτοκινήτου βρίσκεται στο επίκεντρο επαναστατικών και ραγδαίων αλλαγών, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει συνεχής πίεση για ταχύτερη µείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώµατός της. Στο πλαίσιο αυτό, είναι στρατηγική µας επιλογή η Avis να είναι η πρώτη εταιρεία µε µηδενικούς ρύπους στον χώρο της και, φυσικά, θέλουµε να οδηγήσουµε και όλο τον κλάδο σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι ενθαρρυντικό ότι την τελευταία διετία οι πωλήσεις «καθαρών» αυτοκινήτων διπλασιάστηκαν, ενώ οι πωλήσεις συµβατικών αυτοκινήτων µειώθηκαν κατά 20%. Η αύξηση αυτή θα ενισχυθεί τα επόµενα χρόνια. Κατά συνέπεια, τα νέα αυτά κεφάλαια αξιοποιούνται ήδη για την περαιτέρω επιτάχυνση αυτής της µετάβασης, ενισχύοντας τον στόλο µας µε περισσότερα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς και για την ενηµέρωση των πελατών µας σε σχέση µε τα οικονοµικά και περιβαλλοντικά οφέλη των «πράσινων» αυτοκινήτων.

Ωστόσο, για να επιταχυνθεί η πλήρης ηλεκτροκίνηση, απαιτούνται συντονισµένες και σηµαντικές επενδύσεις τόσο στις υποδοµές φόρτισης όσο και στην παραγωγή και διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιµες πηγές.  

Το σύνθημα «We Try Harder» πρωτοβγήκε στον αέρα με τη διαφημιστική καμπάνια της Avis το 1963. Για ποιον σκοπό προσπαθείτε περισσότερο σήμερα;

Πράγµατι, αλλά όταν κυκλοφόρησε η συγκεκριµένη διαφηµιστική καµπάνια, η Avis ήταν δεύτερη και προσπαθούσε σκληρά να γίνει πρώτη. Σήµερα που πλέον είµαστε πρώτοι, δεν σηµαίνει ότι δεν συνεχίζουµε να προσπαθούµε πιο σκληρά. Αντίθετα, συνεχίζουµε να επενδύουµε στο µέλλον της αυτοκίνησης στην Ελλάδα και να παρέχουµε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πελάτες µας. Είµαστε περήφανοι για την ηγετική µας θέση στον κλάδο, ως η µεγαλύτερη εταιρεία µίσθωσης αυτοκινήτων στη χώρα, και αντιλαµβανόµαστε πλήρως την ευθύνη µας. Η υπεύθυνη λειτουργία µας αποτελεί στρατηγική επιλογή. Φροντίζουµε να εξελισσόµαστε, πάντα µε όφελος για την κοινωνία και το περιβάλλον. Αναβαθµίζουµε διαρκώς τον στόλο µας, εκσυγχρονίζουµε τις υπηρεσίες µας, αξιολογούµε τις νέες τάσεις του κλάδου διεθνώς και ανταποκρινόµαστε άµεσα στις ανάγκες των πελατών µας και των ανθρώπων µας.

Οι ικανοί επιχειρηματικοί ηγέτες βάζουν τα δυνατά τους για να αξιοποιήσουν τις κρίσεις ως ευκαιρίες. Ποιες ευκαιρίες βλέπετε στην Ελλάδα τα επόμενα πέντε χρόνια;

Είναι γεγονός ότι η πανδηµία είναι η µεγαλύτερη κρίση του αιώνα µας, δυστυχώς µε τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Δεν έχουµε ακόµη τελειώσει µαζί της, παρά τον εντυπωσιακό τρόπο µε τον οποίο η ανθρωπότητα ανταποκρίθηκε µέχρι σήµερα. Σε αυτό πλαίσιο, η µεγαλύτερη ευκαιρία είναι να κατανοήσουµε τον κόσµο µας την «επόµενη» ηµέρα και να ανταποκριθούµε στις νέες απαιτήσεις. Είναι βέβαιο ότι «επιστρέφουµε» σε έναν υβριδικό κόσµο, όπου όλες σχεδόν οι προϋπάρχουσες ισχυρές τάσεις ενισχύθηκαν σε όλα τα επίπεδα. Και δεν είναι µόνο θετικές αυτές οι αλλαγές, αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελούν ευκαιρίες για να δώσουµε λύσεις.

Στον δικό µας χώρο, οι υπηρεσίες αυτοκινήτου as-a-service και οι νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοηµοσύνη και το deep learning, που στηρίζουν τα αυτοοδηγούµενα οχήµατα, ουσιαστικά ανατρέπουν πλήρως την παγκόσµια αγορά αυτοκίνησης, µια αγορά αρκετών τρισεκατοµµυρίων. Οι αλλαγές που θα δούµε στον τοµέα µας τα επόµενα χρόνια θα είναι συγκλονιστικές. Ετοιµαζόµαστε για την επόµενη ηµέρα, µετατρέποντας σταθερά τη λειτουργία µας σε νέου τύπου, µέσα από σύγχρονες, ψηφιακές πλατφόρµες, οι οποίες θα ανταποκρίνονται άµεσα σε εξειδικευµένες ανάγκες. Τέτοια παραδείγµατα αποτελούν οι νέες υπηρεσίες που ξεκινήσαµε πρόσφατα, όπως το συνδροµητικό αυτοκίνητο Switch by Avis, η εξατοµικευµένη εµπειρία του online Avis Easy Leasing, καθώς και η πιλοτική car sharing εφαρµογή µας, προσφέροντας πλήθος εξατοµικευµένων λύσεων στους πελάτες µας για τις µετακινήσεις τους. 

Ποια είναι η προσωπική σας θέση για τον συμπεριληπτικό καπιταλισμό και πώς αντιλαμβάνεστε το doing well by doing good;

Οι κοινωνίες απαιτούν πλέον από τις επιχειρήσεις να λαμβάνουν υπόψη τους το κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος σε κάθε τους δράσης. Το τελευταίο διάστημα, έγινε πιο ξεκάθαρο παρά ποτέ ότι οι πολίτες – καταναλωτές, οι εργαζόμενοι, αλλά και οι επενδυτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις εταιρείες που έχουν υψηλές επιδόσεις ESG. Για να εξασφαλίσει λοιπόν μια επιχείρηση τη βιωσιμότητά της, θα πρέπει να έχει ένα διευρυμένο κοινωνικό αποτύπωμα. Στον κλάδο του αυτοκινήτου, το σημαντικότερο ζητούμενο είναι η γρήγορη και αποτελεσματική μετάβαση στην πράσινη κινητικότητα. Στην Avis εργαζόμαστε ήδη σε αυτή την κατεύθυνση και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με δημόσιους φορείς και να συμπράξουμε με άλλες εταιρείες για την υλοποίηση ενός διευρυμένου πλάνου για την ενίσχυση της πράσινης κινητικότητας.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζετε ως επιχειρηματικός ηγέτης στη νέα κανονικότητα – το new normal, που δεν έχει καμία σχέση πλέον με το business as usual;

Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η χωρίς -πρόσφατο ιστορικό– προηγούμενο κρίση ανέδειξε σημαντικές αδυναμίες, αλλά και εκπληκτικές δυνατότητες. Από την κατάρρευση της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας έως τα συγκλονιστικά επιτεύγματα της επιστήμης και μιας σειράς νέων τεχνολογιών, κάθε ηγέτης μπορεί να διακρίνει μια σειρά προκλήσεων. Προκλήσεις που απαιτούν την άμεση αντιμετώπιση των αδυναμιών, αλλά και την άμεση αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων. Μια τέτοια προσέγγιση απαιτεί ψύχραιμη κρίση, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, αλλά και ομάδες με ταλέντο και ικανότητες να διακρίνουν τις νέες τάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση ενός ηγέτη είναι να μπορεί να παρακινεί αποτελεσματικά την ομάδα του σε αυτό το νέο «υβριδικό» περιβάλλον, προσελκύοντας το νέο ταλέντο που ίσως απαιτηθεί. Από μια άποψη, ίσως αυτό να είναι από τις λίγες «σταθερές» του “new normal”. Αυτή ήταν ανέκαθεν η μεγαλύτερη πρόκληση της ηγεσίας.