Ανέλαβαν δράση τα αμερικανικά αεροσκάφη στο Ιράκ

Ανέλαβαν δράση τα αμερικανικά αεροσκάφη στο Ιράκ

Τα αεροσκάφη των ΗΠΑ πλήττουν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. 

Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων βομβαρδίζουν θέσεις των μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος του Ιράκ, ανακοίνωσε πριν από λίγο το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Επλήγησαν θέσεις του πυροβολικού του ΙΚ οι οποίες απειλούσαν το αμερικανικό προσωπικό το οποίο εδρεύει στην πόλη Αρμπίλ, στο ιρακινό Κουρδιστάν, διευκρίνισε το Πεντάγωνο.

«Αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν πλήγματα εναντίον του πυροβολικού του Ισλαμικού Κράτους. Το πυροβολικό χρησιμοποιείτο εναντίον των κουρδικών δυνάμεων οι οποίες προασπίζουν την Αρμπίλ, πλησίον αμερικανικού προσωπικού», ανέφερε ο ναύαρχος Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, σε μια ανάρτησή του στο Twitter.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα ότι η εκστρατεία των ισλαμιστών ανταρτών στο βόρειο Ιράκ φέρει όλα τα χαρακτηριστικά της γενοκτονίας και ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η χώρα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαροι.

«Η τρομοκρατική εκστρατεία του ΙΚΙΛ (Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε) εναντίον αθώων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης και της χριστιανικής μειονότητας, καθώς και οι απερίγραπτες στοχευμένες πράξεις βίας παρουσιάζουν όλα τα χαρακτηριστικά μιας γενοκτονίας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

O Γάλλος πρόεδρος Φράνσουα Ολάντ δήλωσε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη  να διαδραματίσει πλήρη ρόλο σε πιθανή δράση στο Ιράκ.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι εργάζεται για να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατόν ένας ανθρωπιστικός διάδρομος στο βόρειο Ιράκ για την απομάκρυνση των πολιτών οι οποίοι έχουν παγιδευτεί από την επίθεση των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Τώρα που ξεκίνησαν τα αεροπορικά πλήγματα, ο ΟΗΕ στο Ιράκ προετοιμάζει κατεπειγόντως έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση» των αμάχων, δήλωσε ο Νικολάι Μλαντένοφ, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη, λίγη ώρα μετά την πρώτη στρατιωτική επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, το 2011.

«Η κατάσταση επί του πεδίου θα αλλάξει άρδην»
Ο αρχηγός του ιρακινού στρατού Μπαμπάκερ Ζεμπάρι υποστήριξε σήμερα ότι οι ομοσπονδιακές δυνάμεις, μαζί με τους Κούρδους μαχητές, θα μπορέσουν να ανακτήσουν γρήγορα μεγάλες εκτάσεις από τους τζιχαντιστές, χάρη στα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα που ξεκίνησαν σήμερα εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ.

«Θα υπάρξουν τεράστιες αλλαγές επί του πεδίου τις επόμενες ώρες», διαβεβαίωσε ο στρατηγός Ζεμπάρι, λίγη ώρα αφότου το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι έπληξε στόχους του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

«Η αμερικανική (πολεμική) αεροπορία στοχεύει βάσεις του ΙΚ στο Μαχμούρ και στην περιοχή του Σίντζαρ», είπε ο στρατηγός, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση αυτή «θα συνεχιστεί στις ιρακινές πόλεις που ελέγχονται» από τους τζιχαντιστές. Δεν διευκρίνισε όμως ποιες πόλεις θα βομβαρδιστούν.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Διαβάστε σχετικά: 

Άναψε το «φως» για αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ ο Ομπάμα