Ανεργία: Παρά την κάμψη στην Ελλάδα, το ποσοστό είναι το τρίτο υψηλότερο στον ΟΟΣΑ

Ανεργία: Παρά την κάμψη στην Ελλάδα, το ποσοστό είναι το τρίτο υψηλότερο στον ΟΟΣΑ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο αριθμός των ανέργων στον ΟΟΣΑ αυξήθηκε σε 33,4 εκατομμύρια τον Οκτώβριο, το υψηλότερο επίπεδό του το 2023.

Στην τρίτη θέση μεταξύ των μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ως προς το ποσοστό ανεργίας βρέθηκε για τον Οκτώβριο η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Οργανισμού, το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας είναι το τρίτο υψηλότερο μεταξύ των κρατών του ΟΟΣΑ, πίσω μόνο από την Ισπαία και την Κολομβία.

Στην ανεργία των νέων (μεταξύ 15 και 24 ετών) η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, πίσω μόνο από την Ισπανία.

Σημειώνεται πως τα παραπάνω στοιχεία έρχονται παρά το ότι η ανεργία στην Ελλάδα για τον εξεταζόμενο μήνα έπεσε κάτω από το 10% για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2009, προ των μνημονίων.

Στο υψηλότερο επίπεδο εντός του 2023 το ποσοστό της ανεργίας

Όπως αναφέρει η έκθεση, το ποσοστό ανεργίας του ΟΟΣΑ ήταν σε γενικές γραμμές σταθερό στο 4,9% τον Οκτώβριο του 2023, έχοντας παραμείνει κάτω από το 5,0% από το Ιούλιο του 2022. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σε 14 χώρες του ΟΟΣΑ τον Οκτώβριο, παρέμεινε αμετάβλητο σε 9 και μειώθηκε σε 10. Ο αριθμός των ανέργων στον ΟΟΣΑ αυξήθηκε σε 33,4 εκατομμύρια τον Οκτώβριο, το υψηλότερο επίπεδό του το 2023.

Το ποσοστό ανεργίας των νέων του ΟΟΣΑ (εργαζόμενοι ηλικίας 15-24 ετών) αυξήθηκε στο 10,9%, 0,8% πάνω από το χαμηλό του Απριλίου. Βρισκόταν 6,8% πάνω από το ποσοστό ανεργίας των εργαζομένων ηλικίας 25 ετών και άνω, το οποίο παρέμεινε σταθερό. Το ποσοστό ανεργίας των νέων αυξήθηκε σε 17 χώρες του ΟΟΣΑ, με αυξήσεις άνω του 1% να καταγράφονται στην Αυστραλία, την Κολομβία, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία και την Ιταλία. Ποσοστά ανεργίας των νέων κοντά ή πάνω από 20% καταγράφηκαν σε 9 χώρες του ΟΟΣΑ τον Οκτώβριo. Τα ποσοστά ανεργίας για τις γυναίκες και τους άνδρες παρέμειναν σταθερά.

Στην Ευρωζώνη το ποσοστό ανεργίας παραμένει σταθερό στο 6,5% από τον Φεβρουάριο του 2023.Τον Οκτώβριο ήταν σταθερό ή αυξήθηκε ελαφρά σε 12 από τις 17 χώρες του ΟΟΣΑ. Αντίθετα, έντονες μειώσεις καταγράφηκαν στην Αυστρία, τη Λιθουανία και την Ελλάδα.

Το διψήφιο ποσοστό ανεργίας της Ισπανίας παρέμεινε το υψηλότερο στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο.

Εκτός Ευρώπης, τα ποσοστά ανεργίας παρέμειναν σταθερά ή αυξήθηκαν ελαφρά στην Αυστραλία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ. Έντονη αύξηση καταγράφηκε στην Κολομβία. Πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τον Νοέμβριο το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε περαιτέρω σε 5,8% στον Καναδά και μειώθηκε στις ΗΠΑ σε 3,7% από 3,9% τον Οκτώβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: