Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στη Βενεζουέλα: Προειδοποίηση Ουάσιγκτον σε Μαδούρο

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στη Βενεζουέλα: Προειδοποίηση Ουάσιγκτον σε Μαδούρο

Ο Χουάν Γκουαϊδό, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να κρατήσει «όλα τα ενδεχόμενα» ανοικτά έναντι του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί 14 ετών, σκοτώθηκαν χθες στην πόλη Σάντα Ελένα ντε Ουαϊρέν, στα σύνορα ανάμεσα στην Βενεζουέλα και την Βραζιλία, σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας που μπλοκάρουν τις φάλλαγες των φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια από την Βραζιλία, σύμφωνα με γιατρό του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκαν και μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Οι δύο θάνατοι είναι αποτέλεσμα της καταστολής των στρατιωτικών κατά την διάρκεια των συγκρούσεων στην Σάντα Ελένα ντε Ουαϊρέν. Και οι δύο σκοτώθηκαν από σφαίρες, ο ένας στο κεφάλι», δήλωσε ο Ολναρ Ορτίθ, ακτιβιστής της μκο Foro Penal που αντιτίθεται στην κυβέρνηση του Καράκας.

Aυστηρό μήνυμα από τις ΗΠΑ

Μήνυμα πως η Ουάσιγκτον θα «περάσει στις πράξεις» για να «υποστηρίξει τη δημοκρατία» στη Βενεζουέλα, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, καταγγέλλοντας τη δράση των «μπράβων» του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, λίγες ώρες αφότου ο στρατός και άνδρες των σωμάτων ασφαλείας έκαναν χρήση αληθινών σφαιρών και δακρυγόνων με αποτέλεσμα δύο διαδηλωτές προσκείμενοι στην αντιπολίτευση να χάσουν τη ζωή τους και εκατοντάδες να τραυματιστούν.

«Οι ΗΠΑ θα περάσουν στις πράξεις εναντίον εκείνων που αντιτίθενται στην ειρηνική αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα. Τώρα, έχει έρθει η ώρα να αναλάβουμε δράση για να υποστηρίξουμε την ικανοποίηση των αναγκών του απελπισμένου λαού της Βενεζουέλας», ανέφερε ο Μάικ Πομπέο μέσω Twitter.

«Είμαστε αλληλέγγυοι προς εκείνους που συνεχίζουν τον αγώνα τους για την ελευθερία», συνέχισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και χαρακτήρισε «μπράβους» και «ένοπλες συμμορίες» τις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στον πρόεδρο Μαδούρο.

Κατά τη ΜΚΟ Foro Penal, που εναντιώνεται στην κυβέρνηση του Μαδούρο, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν αληθινές σφαίρες και έκαναν εκτενή χρήση δακρυγόνων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ενώ, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κολομβίας και άλλες πηγές, άλλοι 300 και πλέον τραυματίστηκαν στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία και με τη Βραζιλία.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, τον Χουάν Γκουαϊδό, τη Δευτέρα στην Μπογοτά, στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας της Λίμας.

Η συνάντηση θα ακολουθήσει τα βίαια επεισόδια στα σύνορα της Βενεζουέλας στα σύνορα με την Κολομβία και τη Βραζιλία, όπου στρατεύματα πιστά στην κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο απέτρεψαν το Σάββατο τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να μπουν στη χώρα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που προσέφεραν κυρίως οι ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει σθεναρά τον Γκουαϊδό, που έχουν αναγνωρίσει ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας περίπου πενήντα κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων χωρών της Δύσης.

Ο Χουάν Γκουαϊδό, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να κρατήσει «όλα τα ενδεχόμενα» ανοικτά έναντι του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ενώ ταυτόχρονα ανήγγειλε ότι θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση της Ομάδας της Λίμας τη Δευτέρα στην Μπογοτά.

«Δεν θα επαναπαυθούμε ωσότου να εξασφαλίσουμε την ελευθερία της Βενεζουέλας», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης.

Μαδούρο: Διακόπτουμε τις σχέσεις με την Κολομβία

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Κολομβία, από όπου γίνονται προσπάθειες για τις είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην Βενεζουέλα.

«Αποφάσισα να διακόψω τις πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις με την φασιστική κυβέρνηση της Κολομβίας, ο πρεσβευτής και οι πρόξενοι της οποίας έχουν 24 ώρες για να εγκαταλείψουν την Βενεζουέλα. Εξω, ολιγάρχες!», είπε απευθυνόμενος σε συγκέντρωση οπαδών του στο Καράκας.

Η Μπογκοτά απαντά ότι ο Μαδούρο δεν μπορεί να διακόψει διπλωματικές σχέσεις που δεν υπάρχουν

Η αντιπρόεδρος της Κολομβίας Μάρτα Λουσία Ραμίρες αντέδρασε στην ανακοίνωση του Νικολάς Μαδούρο περί διακοπής των διπλωματικών σχέσεων της Βενεζουέλας με την Κολομβία λέγοντας ότι δεν μπορεί να διαρρήξει ανύπαρκτες σχέσεις και χαρακτήρισε για άλλη μία φορά τον Μαδούρο «δικτάτορα».

«Ο Μαδούρο δεν μπορεί να διακόψει διπλωματικές σχέσεις που η Κολομβία δεν έχει μαζί του», έγραψε στο Twitter η αντιπρόεδρος της Κολομβίας προσθέτοντας ότι ο τσαβιστής ηγέτης «δεν είναι παρά ένας δικτάτορας που έχει καταλάβει δια της βίας το Μιραφλόρες», το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας.

«Η κυβέρνησή μας δεν έχει ορίσει πρεσβευτή εκεί, ούτε αναγνωρίζει τον πρεσβευτή του Μαδούρο, δεδομένου ότι η (προεδρική) θητεία του έληξε στις 9 Ιανουαρίου», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας Κάρλος Χόλμς Τρουχίγιο χαρακτήρισε τον Μαδούρο «σφετεριστή» και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της Κολομβίας αναγνωρίζει «τον πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο και ευχαριστεί για την πρόσκληση προς το διπλωματικό και προξενικό προσωπικό της Κολομβίας να παραμείνει στο έδαφος της Βενεζουέλας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας διευκρίνισε ότι θα οργανώσει τον επαναπατρισμό των κολομβιανών διπλωματών για να προστατευθεί η ζωή και η σωματική τους ακεραιότητα τονίζοντας ότι «η Κολομβία καθιστά τον σφετεριστή Μαδούρο υπεύθυνο για οποιαδήποτε επίθεση ή στέρηση δικαιωμάτων κατά των κολομβιανών διπλωματών στην Βενεζουέλα».