Ανεβαίνει ο πήχης για το πακέτο μέτρων ενόψει ΔΕΘ λόγω ενεργειακού

Ανεβαίνει ο πήχης για το πακέτο μέτρων ενόψει ΔΕΘ λόγω ενεργειακού
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντάει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στη Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Με τη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός, ολοκληρώνει την τριήμερη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την αύξηση εισαγωγών από τη Ρωσία, οι τιμές του φυσικού αερίου και ο δημοσιονομικός χώρος.

Σε «αγκάθι» αναδεικνύεται το φυσικό αέριο για τον σχεδιασμό της νέας δέσμης μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να επιβεβαιώνουν ότι η χώρα πληρώνει βαρύ τίμημα που της στερεί κρίσιμο δημοσιονομικό χώρο όσο διαθέτει συνεχώς πόρους για τις επιδοτήσεις λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία τον Ιούνιο η αξία των εισαγωγών της Ελλάδας από τη Ρωσία ανήλθε σε 625,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 86,3% σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο που ήταν 335,7 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα της ώθησης από την αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου. Η αξία των εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Ρωσία ανήλθε σε 12,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 26,9% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021 που ήταν 17,4 εκατ. ευρώ. Το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-Ρωσίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον Ιούνιο ήταν αρνητικό, ήτοι έλλειμμα και ανήλθε σε 612,6 εκατ. ευρώ.

Συνολικά στο εξάμηνο, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου η αξία των εισαγωγών της Ελλάδας από τη Ρωσία ανήλθε σε 3,461 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 112,3% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2021 που ήταν 1,630 δισ. ευρώ. Η αξία των εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Ρωσία την ίδια περίοδο ανήλθε σε 60,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 30,3%. Το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-Ρωσίας την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022 ήταν αρνητικό (ήτοι έλλειμμα 3,4 δισ. ευρώ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom μειώθηκαν συνολικά κατά 36,2% στα 78,5 δισ. κυβικά μέτρα από την 1η Ιανουαρίου έως τις 15 Αυγούστου και η παραγωγή μειώθηκε κατά 13,2% στα 274,8 δισ. κυβικά μέτρα σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, όπως ανακοίνωσε προ ημερών η εταιρεία.

Τα παραπάνω ενισχύουν τις ανησυχίες για την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου και κατά συνέπεια της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ειδικότερα. Ας σημειωθεί ότι η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα Πέμπτη 18/8/2022 διαμορφώθηκε στα 410 ευρώ/MWh. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 656,81 ευρώ/MWh ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 190,63 ευρώ/MWh.

Εν κατακλείδι, η βελτίωση των εσόδων -που πριμοδοτούνται από την καλή πορεία του τουρισμού- αναμένεται να αξιοποιηθεί για την περαιτέρω στήριξη των πολιτών. Με τα σημερινά δεδομένα ο πήχης των αναγκών ξεπερνά τον προϋπολογισμό, που έχει σχεδιαστεί με τιμολόγια ρεύματος στη μισή από τη σημερινή τιμή ανά MWh. Εν αναμονή των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τη πορεία του ΑΕΠ το επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει τη διάθεση επιπλέον πόρων, σε σχέδιο συνολικού ύψους ενισχύσεων περί τα 2,5 δισ. ευρώ, που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.