Ανεβαίνει το θερμόμετρο μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας

Ανεβαίνει το θερμόμετρο μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για κατάρριψη αεροσκάφους σε ουκρανικό έδαφος - «Αρκετά!» λέει στον Πούτιν ο Γιατσενιούκ.

Δεν πρόλαβε να κωπάσει ο θόρυβος από την επιβολή νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας και η ένταση στις σχέσεις Κίεβου-Μόσχας κορυφώθηκε εκ νέου, με την ουκρανική κυβέρνηση να κατηγορεί ευθέως την Πολεμική Αεροπορία της Ρωσικής Ομοσπονδίας ότι κατέρριψε χθες ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Σουχόι Su-25, το οποίο εκτελούσε μια «αποστολή στον εναέριο χώρο της (ανατολικής) Ουκρανίας».

«Το αεροσκάφος μας κατερρίφθη, ο πιλότος κατάφερε να κάνει χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της ουκρανικής κυβέρνησης.

Το Κίεβο είχε ήδη κατηγορήσει τη Ρωσία ότι κατέρριψε ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος Αντόνοφ An-26, το οποίο συνετρίβη τη Δευτέρα όχι μακριά από τα σύνορα με τη Ρωσία. Τα τέσσερα από τα οκτώ στελέχη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων τα οποία επέβαιναν σε αυτό το αεροσκάφος διασώθηκαν, δύο αιχμαλωτίστηκαν και δύο έχασαν τη ζωή τους, όπως διευκρίνισε σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας.

Σύμφωνα με τον Αντρίι Λισένκο, εκπρόσωπο του Συμβουλίου, το Su-25 πιστεύεται στο Κίεβο ότι κατερρίφθη περί τις 19:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) χθες. Καταγγέλλοντας μια «νέα πρόκληση» από μέρους της Μόσχας, ο Λισένκο ανέφερε ότι «ένα στρατιωτικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας εκτόξευσε έναν πύραυλο αέρος-αέρος στο αεροσκάφος Su-25». Ο πιλότος αφού έκανε χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του διασώθηκε «από τις μονάδες μας» οι οποίες τον μετέφερναν «σε ασφαλές σημείο. Είναι καλά, δεν έχει τραυματιστεί», προσέθεσε ο Λισένκο.

Το Σουχόι Su-25 είναι ένα αεροσκάφος το οποίο είχε αναπτυχθεί στη Σοβιετική Ένωση και μια από τις αποστολές για τις οποίες σχεδιάστηκε είναι τα πλήγματα κατά χερσαίων στόχων.

Η Μόσχα δεν έχει μέχρι στιγμής αντιδράσει επισήμως στις ουκρανικές δηλώσεις σχετικά με την καταστροφή του Αντόνοφ ή του Σουχόι, εν μέσω της συνεχιζόμενης έντασης των δύο χωρών, καθώς το Κίεβο συνεχίζει να κατηγορεί τη Ρωσία ότι υποστηρίζει την αυτονομιστική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία.

Μεντβέντεφ: Κακόβουλες οι κυρώσεις της Δύσης
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι οι νέες δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας για τον ρόλο της στην κρίση στην Ουκρανία είναι «κακόβουλες» και ότι τέτοιου είδους μέτρα δεν έχουν λυγίσει ποτέ καμία χώρα.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης ότι οι κυρώσεις που αποφασίσθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα βοηθήσουν την Ουκρανία και θα τροφοδοτήσουν τα αντι-αμερικανικά αισθήματα στην Ρωσία.

Στο Κίεβο, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε ότι η επιβολή των νέων κυρώσεων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης δείχνουν ότι οι απόπειρες της Μόσχας να διαιρέσει την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες απέτυχαν. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο ουκρανός πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αμέσως τον εφοδιασμό με όπλα των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία και προειδοποίησε ότι οι απόπειρες κατάληψης της Ουκρανίας θα αποτύχουν.

«Αρκετά Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς (Πούτιν) ! Είναι ώρα να τερματίσεις τον πόλεμο, να σταματήσεις να εφοδιάζεις τους αλήτες και τους αυτονομιστές και να τροφοδοτείες την ιδέα της δημιουργίας της Μεγάλης Ρωσίας εις βάρος της Ουκρανίας», είπε ο Γιατσενιούκ.

Διαβάστε ακόμη:

Νέα κρίση στις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας μετά τον νέο κύκλο κυρώσεων

Άμεση ρωσική εμπλοκή στο πεδίο των μαχών βλέπει ο Ουκρανός πρόεδρος

Η Ρωσία απειλεί με «στοχευμένα πλήγματα» κατά της Ουκρανίας