Αγγίζουν τα 2 δισ. οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος

Αγγίζουν τα 2 δισ. οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ υπερδιπλασιάστηκαν.

Στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ παρουσίασε ο διευθυντής Στρατηγικής και του Γραφείου Διοίκησης της Επιχείρησης, Σωτήρης Χατζημιχαήλ, στο συνέδριο «Επιμελώς Επιχειρείν» του ΕΒΕΑ. Ειδικότερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στις 31 Μαρτίου του 2015 εκτοξεύτηκαν σε 1,883 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 1,7 δισεκατομμυρίων στα τέλη του 2014 και 702 εκατομμυρίων ευρώ το 2011.

Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα οφειλών από τις μεγάλες επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο μέσης τάσης, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 206 εκατομμύρια ευρώ τον Μάρτιο έναντι 182 εκατομμυρίων ευρώ στο τέλος του 2014 και 24 εκατομμυρίων ευρώ το 2011.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή», αρμόδιο στέλεχος της ΔΕΗ σημείωσε πως σε ό,τι αφορά την αύξηση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια από το 13% που είναι σήμερα στο 15%, αυτό θα σημάνει την πλήρη κατάρρευση της ΔΕΗ. «Εχουμε ήδη ένα τεράστιο πρόβλημα εισπραξιμότητας, το οποίο θα επιδεινωθεί αφού νοικοκυριά και επιχειρήσεις δυσκολεύονται ήδη να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς τους», ανέφερε και προσέθεσε: «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο επιβίωσης της ΔΕΗ σε περίπτωση αύξησης του ΦΠΑ».