«Ανιχνευτής» μαύρων κουτιών επιστρατεύεται για το Boeing

«Ανιχνευτής» μαύρων κουτιών επιστρατεύεται για το Boeing

Τίποτε «αφύσικο» στις τελευταίες επικοινωνίες με το πιλοτήριο πριν την εξαφάνιση του αεροσκάφους, ανακοίνωσαν οι μαλαισιανές αρχές.

Ένας «ανιχνευτής» μαύρων κουτιών μεταφέρεται σήμερα στην περιοχή, όπου φέρεται να συνετρίβη η πτήση MH370 στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, με μικρές, ωστόσο, ελπίδες να εκπληρώσει την αποστολή του, όπως αναφέρουν οι αυστραλιανές αρχές. Συγκεκριμένα, το πλοίο Ocean Shield του αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού απέπλευσε από το Περθ της δυτικής Αυστραλίας χθες μεταφέροντας ανιχνευτή (Towed Pinger Locator) που συλλαμβάνει τις ηχητικές εκπομπές των μαύρων κουτιών.

Το πλοίο αναμένεται να χρειαστεί έως και τρεις ημέρες για να φτάσει την περιοχή όπου εντοπίστηκαν συντρίμμια που πιθανόν ανήκουν στο Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines, δηλαδή σχεδόν με την εκπνοή της διάρκειας θεωρητικά των 30 ημερών της εκπομπής των μαύρων κουτιών του μοιραίου αεροσκάφους. «Έχουμε σχεδόν μια εβδομάδα, αλλά η διάρκεια ζωής της μπαταρίας (των μαύρων κουτιών) εξαρτάται από τη θερμοκρασία του νερού, το βάθος και την πίεση», δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας Ντέιβιντ Τζόνστον. Οι έρευνες εκτείνονται σε μια τεράστια θαλάσσια έκταση 319.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ακόμη κι αν μια μικρότερη περίμετρος καθοριστεί για το αμερικανικό σόναρ, αυτό πρέπει να σύρεται με ταχύτητα 5 χλμ. ανά ώρα για να μπορέσει να εντοπίσει τα σήματα.

Σημειώνεται ότι έχει διαπιστωθεί ότι κανένα από τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν μέχρι σήμερα μέσω δορυφόρου δεν προερχόταν από το Μπόινγκ, τουλάχιστον τρεις εβδομάδες μετά την εξαφάνισή του, παρά την πλειάδα των μέσων με τα οποία πραγματοποιούνται οι έρευνες. Επιπλέοντα αντικείμενα που περισυνελέγησαν τις τελευταίες ημέρες στις στοχευμένες περιοχές αποδείχτηκε ότι ήταν αλιευτικός εξοπλισμός ή απλά απορρίμματα. Σημειώνεται ότι στις έρευνες μετέχουν σήμερα δέκα αεροσκάφη και εννέα πλοία. Τέλος, αναφέρεται ότι η περιοχή των ερευνών άλλαξε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, μετά τους νέους υπολογισμούς για την πορεία του αεροσκάφους, το οποίο φέρεται να πετούσε πιο γρήγορα απ’ ότι πιστευόταν, με αποτέλεσμα να κατανάλωσε πιθανόν ταχύτερα καύσιμα και να τελείωσε το ταξίδι του βορειότερα σε σχέση με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Τέλος, η μεταγραφή των τελευταίων επικοινωνιών ανάμεσα στους πιλότους της πτήσης MH370 και τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας δεν αποκάλυψε τίποτε το «αφύσικο», σύμφωνα με τις μαλαισιανές αρχές οι οποίες δημοσιοποίησαν σήμερα το περιεχόμενο των επικοινωνιών αυτών. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας, Χισαμουντίν Χουσέιν αναφέρει σε ανακοίνωσή του «Η μεταγραφή δεν αποκαλύπτει τίποτε το αφύσικο» που μπορεί να είχε συμβεί στο πιλοτήριο πριν από την εξαφάνιση του αεροπλάνου.

Διαβάστε περισσότερα: 

«Καληνύχτα, 370» οι τελευταίες λέξεις από το Boeing