Ανοίγει ο «ασκός του Αιόλου» με τους μισθούς των δικαστικών

Πέντε βουλευτές της ΝΔ θέτουν ως προϋπόθεση για την ψήφιση της τροπολογίας να υπάρξει αντίστοιχη αποκατάσταση για τους ένστολους. 

Την αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θέτουν ως προϋπόθεση για να υπερψηφίσουν την τροπολογία για τα μισθολογικά των δικαστικών λειτουργών, πέντε βουλευτές της ΝΔ, με κοινή δήλωσή τους, σήμερα.

Πρόκειται για τους βουλευτές της ΝΔ Ηλία Βλαχογιάννη, Δάνη Τζαμτζή, Θεόδωρο Σολδάτο, Παύλο Βογιατζή και Δημήτρη Κυριαζίδη, οι οποίοι αναφέρουν ότι «η ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών, ότι προωθείται νομοθετική ρύθμιση, με την οποία αποκαθίστανται οι μισθολογικές αδικίες των δικαστικών λειτουργών, αποτελεί για τους δικαστικούς μια θετική εξέλιξη, με δεδομένο, τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις και για τους βουλευτές». «Περιμένουμε όμως ταυτόχρονη κίνηση αποκατάστασης των μισθολογικών αδικιών των στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που ήδη έχουν δικαιωθεί από την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να υπερψηφίσουμε τη σχετική τροπολογία στη Βουλή».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να επαναφέρει τους μισθούς των ένστολων (στρατιωτικών, λιμενικών, αστυνομικών) στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012, επιστρέφοντας παράλληλα αναδρομικά τις περικοπές της τελευταίας διετίας.

Η κυβέρνηση πλέον είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει γραμμή άμυνας, καθώς ανοίγει ο δρόμος για ικανοποίηση παρόμοιων αιτημάτων και από άλλες κατηγορίες υπαλλήλων των ειδικών μισθολογίων.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει συναγερμός για αντισταθμιστικά μέτρα, καθώς δημιουργείται «μαύρη» τρύπα στον προϋπολογισμό που φτάνει έως και ένα δισ. ευρώ (500 εκατ. ευρώ αναδρομικά ένστολων εν ενεργεία, 350 εκατ. ευρώ αναπροσαρμογή αποδοχών εν ενεργεία ένστολων στα επίπεδα του 2012 και 169,32 εκατ. ευρώ αναδρομικά και αναπροσαρμογή αποδοχών δικαστικών λειτουργών).

Διαβάστε ακόμη: 

Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις των δικαστικών

Σχετικά άρθρα