Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις των δικαστικών

Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις των δικαστικών

Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή για την αλλαγή των διατάξεων του μισθολογικού καθεστώτος του κλάδου.

Τροπολογία κατέθεσε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών που αφορά στην αλλαγή των διατάξεων που διέπουν το μισθολογικό καθεστώς των δικαστικών λειτουργών. Μεταξύ άλλων η τροπολογία αυξάνει το βασικό μισθό του ειρηνοδίκη Δ΄Τάξης από 1.369 ευρώ σε 1.488 ευρώ, του πρωτοδίκη από 1.778 ευρώ σε 2.067 ευρώ, του προέδρου πρωτοδικείου από 2.009 ευρώ σε 2.480 ευρώ, του αεροπαγίτη από 2.525 ευρώ σε 3.307 ευρώ, του αντιπροέδρου από 2.880 ευρώ σε 3.721 ευρώ και του προέδρου του Αρείου Πάγου από 3.023 ευρώ σε 4.134 ευρώ.

Επίσης, αυξάνεται το επίδομα για τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης από περίπου 130 ευρώ έως 188 ευρώ, ανάλογα με το βαθμό, ενώ μεταξύ άλλων, η αύξηση των βασικών μισθών θα συμπαρασύρει αυξητικά και το ποσό του επιδόματος του χρόνου υπηρεσίας, το οποίο υπολογίζεται σε ποσοστό μέχρι 60%, επί του βασικού μισθού. Η μέση τιμή αύξησης του επιδόματος θα είναι της τάξης περίπου του 20%.

Παράλληλα, θα αναπροσαρμοστούν αυτόματα οι συντάξεις περίπου 2.469 πρώην δικαστικών και για το χρονικό διάστημα από 1-8-2012 μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου, οι καταβαλλόμενες διαφορές θα οριστούν από τα συναρμόδια υπουργεία σχετικά με τον χρόνο πληρωμής τους.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, με δήλωσή της σχετικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την αναπροσαρμογή των απολαβών των δικαστικών λειτουργών λόγω δικαστικών αποφάσεων, ανακοίνωσε ότι με εντολή του πρωθυπουργού (η αναπροσαρμογή) δεν θα ισχύσει για τους βουλευτές.

Διαβάστε ακόμη: 

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η κατάργηση μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία

Με συνέντευξη θα επιλέγονται οι προϊστάμενοι του δημοσίου