Ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο

Ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο
Οι οθόνες με τους δείκτες στην είσοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Δευτέρα 27 Μαϊου 2019. Με άνοδο ξεκίνησε το χρηματιστήριο σημερα, μία μέρα μετά τις εκλογές και την δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα ζητήσει με τα και την δεύτερη Κυριακή των εκλογών απότ ον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προκήρυξη εκλογών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το πρώτο βήμα μέσα στο 2022 κάνει σήμερα η Ελλάδα, προκειμένου να αντλήσει σταδιακά από τις διεθνείς χρηματαγορές 12 δισ. ευρώ συνολικά φέτος, όπως προβλέπει το δανειακό πρόγραμμα του ελληνικού Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε νέα έκδοση ομολόγου και η έξοδος στις αγορές πραγματοπιείται σήμερα, Τετάρτη.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έδωσε εντολή στις Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale να δράσουν ως Joint Lead Managers σε μια νέα έκδοση ομολόγου.

Η απόδοση για τη νέα έκδοση που έχουν αναλάβει οι τράπεζες Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale να δράσουν ως Joint Lead Managerς, αναμένεται να διαμορφωθεί μετά το κλείσιμο του βιβλίου των προσφορών πιθανότατα σήμερα το μεσημέρι. Σε κάθε περίπτωση το ύψος του δεν πρόκειται να επηρεάσει το ποσό που σχεδιάζει να αντλήσει από την έκδοση ο ΟΔΔΗΧ το οποίο υπολογίζεται στα περίπου 3 δισ. ευρώ.

Γενικότερα για φέτος ο ΟΔΔΗΧ, αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων ομολόγων ύψους 12 δισ. ευρώ, τουλάχιστον, έναντι 14 δισ. ευρώ το 2021. Παρόλο που η χώρα αντιμετωπίζει περιορισμένες ανάγκες για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους το 2022 και το Δημόσιο διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα περίπου 35 δισ. ευρώ. ο ΟΔΔΗΧ επιδιώκει με τις νέες εκδόσεις ομολόγων να καταδείξει την ευχέρεια του Ελληνικού Δημοσίου να δανείζεται από τις αγορές με ανταγωνιστικούς όρους.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα επιδιώξει να αντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, μέχρι να λήξει δηλαδή το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της «πανδημίας» που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Για μετά τον Μάρτιο η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί ότι θα συνεχίζει να αγοράζει με ευελιξία ελληνικά ομόλογα προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα και να αποφευχθεί ένα «σοκ» στα αγορές.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) χθες καταγράφηκαν συναλλαγές 142 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 72 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 1,66% από 1,60% χθες έναντι -0,017% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 1,67% από 1,62%.