«Άνοιγμα» υπό όρους της Βόρειας Κορέας στη Νότια

«Άνοιγμα» υπό όρους της Βόρειας Κορέας στη Νότια

Μια κίνηση-έκπληξη από την Πιονγκγιάνγκ για να μπει τέλος στις εντάσεις μεταξύ των χωρών.

Τη μείωση των εντάσεων μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας πρότεινε σήμερα η πρώτη, σε μια κίνηση-έκπληξη, μία μόλις ημέρα μετά τις τελευταίες εκτοξεύσεις πυραύλων.

Αμφότερες οι χώρες θα πρέπει να τερματίσουν τις στρατιωτικές εχθροπραξίες, τον ψυχολογικό πόλεμο και τις κριτικές, ξεκινώντας από αυτή την εβδομάδα, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας επικαλούμενα σχετικές αναφορές της Εθνικής Επιτροπής Άμυνας.

Η Σεούλ θα πρέπει να ακυρώσει τα ετήσια στρατιωτικά γυμνάσια με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν τον Αύγουστο, εάν πρόκειται να συμφωνήσει με την πρόταση της Πιονγκγιάνγκ, αναφέρει η Επιτροπή.

Ένα ακόμα σημείο, το οποίο επεσήμανε η Επιτροπή ότι θα μπορούσε να ακυρώσει την πρόταση αυτή, είναι ότι η Νότια Κορέα δεν θα πρέπει να ασκεί κριτική κατά του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας. Η απαίτηση αυτή έχει θεωρηθεί απαράδεκτη από τη Σεούλ.

Ενώ μια τέτοια πρόταση συμφιλίωσης αποτελεί ασυνήθιστη κίνηση από την Πιονγκγιάνγκ, κάτι τέτοιο έχει συμβεί και στο παρελθόν, ωστόσο αργότερα ακολούθησαν εχθροπραξίες, συμπεριλαμβανομένων της διεξαγωγής πυρηνικών δοκιμών καθώς και απειλών για ενδεχόμενες πυρηνικές επιθέσεις.

Η Νότια Κορέα αντέδρασε επιφυλακτικά στην πρόταση της Βόρειας. «Θα εξετάσουμε την πρόταση της Επιτροπής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενοποίησης της χώρας αυτής.

Την ίδια στιγμή, κατηγορίες για «διάπραξη εχθρικών πράξεων μετά την είσοδό τους στη χώρα» απαγγέλθηκαν σε δύο Αμερικανούς τουρίστες, οι οποίοι κρατούνται στη Βόρεια Κορέα, μετέδωσε τη Δευτέρα το κρατικό πρακτορείο Ειδήσεων KCNA.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει έκκληση για απελευθέρωση των δύο ανδρών.

Ο Μάθιου Τοντ Μίλερ και ο Τζέφρι Έντουαρντ Φόουλι αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του δικαστηρίου, μετέδωσε το KCNA χωρίς ωστόσο να παράσχει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες ή το πλάνο της δίκης.

Ο Μίλερ συνελήφθη τον Απρίλιο και ο Φόουλι στις αρχές του Ιουνίου επειδή άφησαν μία Βίβλο σε ξενοδοχείο πριν προσπαθήσουν να φύγουν από τη χώρα, σύμφωνα με το KCNA. «Οι υποψίες σχετικά με τις εχθρικές πράξεις τους έχουν επιβεβαιωθεί μέσα από στοιχεία και τις δικές τους μαρτυρίες», μετέδωσε το KCNA.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη προτεραιότητα για εμάς από την ευημερία και την ασφάλεια των Αμερικανών υπηκόων που βρίσκονται στο εξωτερικό», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι. «Ζητούμε από τη Βόρεια Κορέα να τους αφήσει ελεύθερους ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους», είπε.

Οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.

Διαβάστε ακόμα: