Ανοίγουν οι «δρόμοι» του αερίου ανάμεσα σε Ελλάδα και Βουλγαρία

Ανοίγουν οι «δρόμοι» του αερίου ανάμεσα σε Ελλάδα και Βουλγαρία

Η Ελλάδα σε πρωταγωνιστικό ρόλο με τη συμφωνία στο σημείο διασύνδεσης των δύο συστημάτων στο Σιδηρόκαστρο.

Θοδωρής Παναγούλης

Μια κίνηση από εκείνες που δεν έχουν ισχυρό επικοινωνιακό φορτίο, ωστόσο δημιουργούν πολύ ευνοϊκές προοπτικές για την πάγια επιδίωξη της χώρας μας να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή, ήταν η υπογραφή την Παρασκευή της συμφωνίας μεταξύ του διαχειριστή του ελληνικού συστήματος ΔΕΣΦΑ και της αντίστοιχης βουλγαρικής εταιρείας Bulgartransgaz, για τη διασύνδεση των συστημάτων αερίου των δύο χωρών.

Με τη συμφωνία δημιουργείται στο σημείο διασύνδεσης των δύο συστημάτων στο Σιδηρόκαστρο, ένας τεχνικός και εμπορικός κόμβος αερίου με καθοριστικές ευνοϊκές συνέπειες στην ανάπτυξη του διασυνοριακού εμπορίου και στην ασφάλεια εφοδιασμού ολόκληρης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την Ελλάδα να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης των ελληνικών υποδομών και ιδίως του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας για την εισαγωγή φυσικού αερίου και την προώθηση του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η συμφωνία φροντίζει ώστε τα συστήματα μεταφοράς των δύο χωρών να εναρμονιστούν, ως προς το ρυθμιστικό πλαίσιο, με τους αντίστοιχους κανόνες που προωθεί συνολικά η ΕΕ στο έδαφός της και προσδιορίζει τους όρους για τη λειτουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου και με τη συμμετοχή τρίτων στην εμπορική δραστηριότητα.

Οι δυνατότητες και τα οφέλη είναι σημαντικά. Αρχικά, από την ίδια τη δυνατότητα τροφοδότησης της Βουλγαρίας. Στη συνέχεια, εφόσον συναφθούν αντίστοιχες συμφωνίες διασύνδεσης με τις χώρες του «κάθετου διαδρόμου» την Ρουμανία, την Μολδαβία και την Ουκρανία, θα είναι δυνατός ο εφοδιασμός τους με φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι για να καταλήξουμε στις υπογραφές, οι πρώτες συζητήσεις είχαν ξεκινήσει από το 2010, ενώ από τον Αύγουστο του 2015 η πρόοδος στην οριστικοποίηση της συμφωνίας διασύνδεσης συνδέθηκε με την πρόοδο στις διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Bulgartransgaz και Gazpromexport οι οποίες επίσης διεξάγονταν υπό την εποπτεία της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι συνομιλίες μεταξύ ΔΕΣΦΑ και Bulgartransgaz ξεκίνησαν εκ νέου τον Φεβρουάριο 2016. Στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης μπήκαμε τον Απρίλιο 2016, ενώ οι βασικές αρχές της συμφωνίας οριστικοποιήθηκαν σε σύσκεψη υπό τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις αρχές του μήνα στη Σόφια.

Πηγή: news247.gr