Ανοίγουν τα πρώτα open mall της γειτονιάς σε έξι πόλεις

Ανοίγουν τα πρώτα open mall της γειτονιάς σε έξι πόλεις

Θα λειτουργήσουν πιλοτικά και για την κατασκευή τους θα διατεθεί το ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια.

Σε έξι πόλεις της Ελλάδας θα λειτουργήσουν τα πρώτα open mall σε εθελοντική βάση σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων. Οι πόλεις είναι η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, η Πάτρα και η Αλεξανδρούπολη και για την κατασκευή των open mall θα διατεθούν συνολικά 1,2 εκατ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια.

Οι δικαιούχοι, καλούνται να υποβάλλουν προτάσεις που θα περιλαμβάνουν πλήρες επιχειρηματικό σχέδιο για την υλοποίηση της δράσης, καθώς και την μετέπειτα ανάπτυξη και εξέλιξή της. Η δημόσια χρηματοδότηση των πράξεων ορίζεται στο 100% του προϋπολογισμού των πράξεων και δεν θα ξεπερνά τα 171.429 ευρώ ανά ενισχυόμενο σχέδιο. Η διάρκεια των πράξεων της δράσης ορίζεται σε 12 μήνες ενώ η ημερομηνία ολοκλήρωσης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει την 31η Οκτωβρίου του 2015.

Γιατί δημιουργούνται τα open malls
Τα open malls, είναι η απάντηση στους μεγάλους του εμπορίου και οι εμπορικοί σύλλογοι θέλουν χρηματοδότηση προκειμένου να στήσουν τα δικά τους ανοικτά εμπορικά κέντρα. Προϋπόθεση για την ένταξη του επενδυτικού σχεδίου αποτελεί το ποσοστό των συμβεβλημένων επιχειρήσεων και η χιλιομετρική απόσταση της οριοθετημένης περιοχής, η οποία θα οριστεί ως περιοχή «Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου». Ο οριοθετημένος χώρος του «Ανοικτού Εμπορικού Κέντρου» θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες διαστάσεις. Ενδεικτικά (και όχι περιοριστικά) η συνολική επιφάνεια δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1Km2.

Για να κατασκευαστούν θα πρέπει να συμβληθούν τουλάχιστον 50 επιχειρήσεις σε μια επιφάνεια που δεν θα ξεπερνά το ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο. Όλα τα καταστήματα, όσο διαφορετικά και αν είναι θα διαθέτουν κοινή βιτρίνα. Επίσης, θα διαθέτουν κοινή πολιτική βάσει της οποίας θα δημιουργηθεί μία ενιαία κάρτα αγορών καταναλωτή ενώ θα διαθέτουν ψυχαγωγικές και πολιτιστικές χρήσεις.

Η πρόσκληση απευθύνεται στους Εμπορικούς Συλλόγους της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Πάτρας και της Αλεξανδρούπολης. Δικαιούχοι είναι επίσης και οι τριτοβάθμιες οργανώσεις (ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ) μόνο για την από κοινού ανάπτυξη και λειτουργία Κεντρικού Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης (Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Δικτύωσης) για την υποστήριξη των Εμπορικών Συλλόγων που θα προχωρήσουν στη δημιουργία των Open Malls.

Οι ενιαίες εμπορικές ενέργειες
Τα Ανοικτά Εμπορικά Κέντρα που θα δημιουργηθούν θα βασίζονται στη συμμετοχή των επιχειρήσεων μιας περιοχής (μελών των οικείων εμπορικών ή επαγγελματικών συλλόγων), σε ενέργειες/ δραστηριότητες στο πλαίσιο μιας ενιαίας πολιτικής ανάδειξης του εμπορικού κέντρου και εξυπηρέτησης των καταναλωτών.

Τέτοιες ενέργειες ενδεικτικά μπορεί να είναι:

– Χωροθέτησης και χαρτογράφησης των ανοικτών εμπορικών κέντρων σε συνδυασμό με τη δημιουργία σχετικών υποδομών

– Οργανωμένες ενέργειες μάρκετινγκ, όπως ενιαία κάρτα αγορών καταναλωτή (loyalty schemes) με πόντους αγορών ή και εκπτώσεις (στην οποία θα συμμετέχουν εμπορικά καταστήματα, καφετέριες, επιχειρήσεις στάθμευσης, παιδότοποι, κλπ.)

– Προώθηση, προβολή και επικοινωνία των επιχειρήσεων της εμπορικής περιοχής που συμμετέχουν στη δράση

– Δραστηριότητες που συνδυάζουν το αγοραστικό ενδιαφέρον με την ψυχαγωγία όπως street events, social events, κ.α.

Διαβάστε περισσότερα: 

Rethink Αthens: Οι εικόνες της νέας Αθήνας

Επένδυση 300 εκατ. ευρώ στο κέντρο της Αθήνας