Επένδυση 300 εκατ. ευρώ στο κέντρο της Αθήνας

Επένδυση 300 εκατ. ευρώ στο κέντρο της Αθήνας

Στην τελική ευθεία έχει μπει το Academy Gardens.

Της Μαρίας Ακριβού

Μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις, που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και αφορά στο αναπτυξιακό σχέδιο για τη δημιουργία του πολυχώρου Academy Gardens αναμένεται να λάβει «το πράσινο φως» στα τέλη Μαρτίου. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ της Artume από την οποία θα προκύψουν 5.000 θέσεις εργασίας και θα δοθεί ξανά ζωή σε μια από τις ιστορικότερες περιοχές του κέντρου, της Ακαδημίας Πλάτωνος. Ο πολυχώρος εμπορίου και ψυχαγωγίας Academy Gardens, θα κατασκευαστεί στο οικόπεδο της πρώην Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, συνολικής έκτασης 55.000 τμ.

Υπεραγορές, μεγάλα και μικρά καταστήματα, χώροι εστίασης, αίθουσες κινηματογράφου χωρητικότητας περίπου 1.200 θέσεων, αμφιθέατρο για πολιτιστικές χρήσεις κ.α. είναι μόνο μερικά από τα σχέδια που περιλαμβάνει η αλλαγή στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων.

Το έργο έχει λάβει μέχρι στιγμής πάνω από 30 εγκρίσεις και θετικές γνωμοδοτήσεις συστάσεις από αρμόδιες αρχές, για θέματα που αφορούν σε περιβαλλοντικούς όρους, δόμηση, κοινωνική ευθύνη, ευκαιρίες απασχόλησης, ενώ έχει γίνει αλλαγή και χρήσεων γης της περιοχής από Βιοτεχνικό Πάρκο σε ζώνη ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση για πρώτη φορά από το 1988. Στο τέλος του μήνα αναμένεται να διεξαχθεί συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα αφορά στους περιβαλλοντικούς όρους, ενώ έχει ήδη τεθεί επί τάπητος η προσφυγή κατά της επένδυσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για την οποία ωστόσο η πλευρά της εταιρείας θεωρεί ότι είναι ένας σκόπελος που θα ξεπεραστεί, ώστε μετά και τις απαραίτητες εγκρίσεις, να ξεκινήσουν οι πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες ενδεχομένως και εντός του 2014.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως για το συγκεκριμένο έργο έχουν εκπονηθεί ποικίλες μελέτες και έχουν ήδη επενδυθεί σημαντικά ποσά. Από το 2007, η Artume, η οποία έχει συσταθεί ειδικά για το συγκεκριμένο έργο και πρόσκειται πλέον στον όμιλο της Blackrock, έχει επενδύσει περί τα 126 εκατ. ευρώ σε αγορές γης, μελέτες και πληρωμές φόρων. Δεν είναι μόνο η περιβαλλοντική, αισθητική και εμπορική αναβάθμιση που ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος αλλά και η αύξηση του αισθήματος της ασφάλειας. Στόχος είναι να σφύζει η περιοχή και πάλι από ζωή και να αντικατασταθούν τα κλειστά μαγαζιά που αποπνέουν ένα αίσθημα εγκατάλειψης, με νέα που θα προσελκύσουν κόσμο από διάφορες περιοχές της Αθήνας.

Υπάρχουν, ωστόσο, φορείς και κάτοικοι της περιοχής που εκφράζουν την αντίθεσή τους προς το έργο προτάσσοντας ως επιχείρημα ότι η επένδυση πέραν του ότι θα επιβαρύνει την περιοχή λόγω του όγκου της, υλοποιείται και σε μία περιοχή με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, κοντά στην Ακαδημία Πλάτωνος με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η απάντηση έρχεται να δοθεί από τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τους μουσειακούς χώρους που θα αναδεικνύουν την αρχαιολογική σημασία της περιοχής Ακαδημίας Πλάτωνος και του αρχαιολογικού πάρκου που βρίσκεται εκεί. Στοίχημα αποτελεί η ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας και η τοποθέτησή του στον τουριστικό χάρτη της πόλης, κάτι που θεωρείται λίγο πολύ δεδομένο αφού το Academy Gardens περιλαμβάνεται στο “Re-Launching Athens”, το σχέδιο του Δήμου Αθηναίων για την ολική ανάπλαση της Αθήνας με ορίζοντα το 2020.

Βάσει των επίσημων στοιχείων προκύπτει πως το έργο θα δημιουργήσει πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας κατά τη φάση της κατασκευής και 2.000 κατά τη λειτουργία, ενώ η συμβολή του στο ΑΕΠ θα είναι 46 εκατ. ευρώ κατά τη φάση κατασκευής και 31 εκατ. ευρώ κατά τη φάση της λειτουργία του σε ετήσια βάση.

Ο αρχιτέκτονας που θα κοσμήσει με την υπογραφή του το έργο είναι ο διάσημος Eric Kuhne. Ο ίδιος έχει σχεδιάσει, μεταξύ άλλων, το Bluewater Shopping Centre στο Κεντ της Αγγλίας, ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης αλλά και το master plan της «Πόλης του Μεταξιού», μιας νέας συνοικίας του Κουβέιτ, έκτασης 15,3 χιλιάδων στρεμμάτων.

Διαβάστε περισσότερα: 

Ξεπέρασαν τους 50.000 οι επισκέπτες της «Rethink Athens»