Ανοικτό «μέτωπο» Ε.Ε. – ΗΠΑ για τις παρακολουθήσεις

Ανοικτό «μέτωπο» Ε.Ε. – ΗΠΑ για τις παρακολουθήσεις

Πρωτοφανής αντίδραση της Ευρ. Επιτροπής σχετικά με τη δράση της NSA, ενώ οι αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις Ευρωπαίων ηγετών πληθαίνουν.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για την δράση της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) βρίσκονταν σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ και η Κομισιόν έστειλε ηχηρό μήνυμα στην αμερικανική κυβέρνηση, λέγοντας πως «έχει έρθει η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να μιλήσει με μια φωνή, ισχυρή και ενιαία, στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για το θέμα».

«Είμαστε σύμμαχοι, όμως μια τέτοια συμμαχία μπορεί να οικοδομηθεί μόνο πάνω στην εμπιστοσύνη. Δεν πρόκειται κυρίως για εμένα, αλλά για τους πολίτες», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά την αποκάλυψη πως η NSA παρακολουθούσε και το κινητό της τηλέφωνο.

«Η προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι πολύ σημαντική για την Ευρώπη. Στην Ευρώπη, θεωρούμε το δικαίωμα του σεβασμού στην ιδιωτικότητα ένα θεμελιώδες δικαίωμα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο όταν ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα των αμερικανικών υποκλοπών, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου.

«Γνωρίζουμε τι σημαίνει ολοκληρωτισμός, γνωρίζουμε τι συμβαίνει όταν ένα κράτος χρησιμοποιεί την εξουσία του για να επεμβαίνει στη ζωή των ανθρώπων», είπε ο κ. Μπαρόζο, αναφερόμενος με αφορμή τις ψηφιακές παρακολουθήσεις στην κατάσταση που επικρατούσε στην Ανατολική Γερμανία «όπου η πολιτική αστυνομία παρακολουθούσε καθημερινά τους ανθρώπους».

«Η προστασία των δεδομένων πρέπει να εφαρμόζεται στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των πολιτών, όπως και στο κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ. Τώρα πρέπει να δράσουμε και όχι απλώς να κάνουμε δηλώσεις στη Σύνοδο Κορυφής», δήλωσε η επίτροπος Δικαιοσύνης και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων Βίβιαν Ρέντινγκ, σύμφωνα με την εκπρόσωπό της, επαναφέροντας το ζήτημα της ψήφισης ως την άνοιξη του 2014 ενός νομοσχεδίου για την προστασία των δεδομένων, το οποίο έχει μπλοκαριστεί λόγω των διαφορετικών απόψεων μεταξύ των κρατών μελών.

«Το σχέδιο νόμου αυτό θα επιτρέψει στην Ε.Ε. να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ, να αποκτήσει μια φωνή ισχυρή και ενιαία. Θα πρόκειται για μια διακήρυξη ανεξαρτησίας εκ μέρους της Ευρώπης διότι θα της επιτρέψει να αντιμετωπίσει με αξιόπιστο τρόπο τις Ηνωμένες Πολιτείες και να διαπραγματευθεί ισότιμα. Μόνο αν είμαστε ενωμένοι είμαστε αξιόπιστοι», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ρέντινγκ.

Το νομοσχέδιο που προτείνει η Ευρωπαία επίτροπος προβλέπει κυρίως ότι οι μεγάλοι όμιλοι του διαδικτύου θα πρέπει να ζητούν εκ των προτέρων τη συγκατάθεση των χρηστών για να χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους δεδομένα και ότι θα αντιμετωπίζουν ποινές σε περίπτωση που παραβιάζουν αυτόν τον κανόνα. Ωστόσο, η ψήφισή του έχει «κολλήσει» εδώ και μήνες, καθώς ορισμένα κράτη -ιδίως η Μεγ. Βρετανία- θεωρούν ότι προβλέπει υπερβολικές ποινές σε βάρος των επιχειρήσεων, ενώ άλλοι, όπως η Γαλλία, εκτιμούν αντιθέτως ότι δεν παρέχει επαρκείς εγγυήσεις στους πολίτες.

Υπέρ της αναγκαιότητας λήψης νέων μέτρων τάχθηκε και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Ελιό ντι Ρουπό, που δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να δεχθούμε τη συστηματική κατασκοπεία και πρέπει να λάβουμε μέτρα. Πρέπει μεταξύ συμμάχων να υπάρχει ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και κάθε είδους βίαιων ενεργειών, όμως, χωρίς κατασκοπεία».

Διαβάστε ακόμη: Χιονοστιβάδα παρακολουθήσεων υπό το «Prismα» της NSA

Στη γερμανική δικαιοσύνη περνά το θέμα της παρακολούθησης της Μέρκελ
Η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας, η οποία είναι αρμόδια για υποθέσεις κατασκοπείας, ανακοίνωσε σήμερα ότι μελετά τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες γίνονταν υποκλοπές στο κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, προοίμιο μιας ενδεχόμενης επίσημης έρευνας.

Προς το παρόν, η ομοσπονδιακή εισαγγελία, η οποία έχει την έδρα της στην Καρλσρούη, έχει αρχίσει μια «διαδικασία παρατήρησης» στη διάρκεια της οποίας θα «ζητήσει απ’ όλες τις αρμόδιες αρχές να της διαβιβάσουν τα στοιχεία» που έχουν στην κατοχή τους για το θέμα αυτό, εξήγησε ο εκπρόσωπός της, ο Μάρκους Κέλερ.

Η εισαγγελία είχε αρχίσει μια παρόμοια έρευνα στη διάρκεια του θέρους, μετά τη δημοσίευση πληροφοριών για την ηλεκτρονική παρακολούθηση γερμανών πολιτών από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSA.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος αναμένεται να γίνει αντικαγκελάριος της Γερμανίας αν υπάρξει μετεκλογική συμφωνία δημιουργίας κυβερνητικού συνασπισμού, δήλωσε ότι θα του ήταν δύσκολο να φανταστεί να συνάπτεται μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ, αν οι τελευταίες παραβιάζουν τα δικαιώματα και την ιδιωτικότητα των πολιτών.

«Δεν είναι ανησυχητικό ότι βάζουν κοριούς στην Μέρκελ, αλλά ότι βάζουν κοριούς σε πολίτες του έθνους μας. Αυτό δείχνει πως το σκάνδαλο της NSA  δεν έχει ακόμη τελειώσει, αλλά και είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι είχαμε προηγουμένως αντιληφθεί», δήλωσε ο Γκάμπριελ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Με τη σειρά του ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ χαρακτήρισε τις καταγγελλόμενες υποκλοπές του ιδιωτικού κινητού τηλεφώνου της Μέρκελ «παραβίαση εμπιστοσύνης», λέγοντας πως «οι ΗΠΑ οφείλουν μια συγγνώμη».

Διαβάστε ακόμη: Ποιες κυβερνήσεις κατασκοπεύουν τις ψηφιακές επικοινωνίες;

Αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις κυβερνητικών στελεχών και στην Ιταλία
Δημοσίευμα του ιταλικού περιοδικού L’Espresso που κυκλοφορεί αύριο αποκαλύπτει ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούσαν στελέχη και της ιταλικής κυβέρνησης.

Το περιοδικό επικαλείται έγγραφα που έχει στην κατοχή του ο Αμερικανός δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ και τα οποία παρέλαβε από τον Έντουαρντ Σνόουντεν.

«Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών κατασκοπεύει πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της ιταλικής», δήλωσε ο Γκρίνγουολντ στο ιταλικό περιοδικό, το οποίο στο αποκαλυπτικό άρθρο του αναφέρει πως «και η Βρετανία, με ένα πρόγραμμα που ονόμαζε “Tempora”, κατασκόπευε μέσω οπτικών ινών δεδομένα τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και πλοήγησης στο διαδίκτυο Ιταλών πολιτών».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο «οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες είχαν συνάψει συμφωνία με την βρετανική υπηρεσία παρακολούθησης των επικοινωνιών, GCHQ, για να λαμβάνουν και αυτές στοιχεία». Κατά τα στοιχεία που έλαβε από τον Σνόουντεν ο Γκρίνγουολντ, «οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες προχωρούσαν στην ανταλλαγή των πληροφοριών που θεωρούσαν πιο σημαντικές με την NSA».

Διαβάστε ακόμη: Η απαραβίαστη κρυπτογράφηση εγκαινιάζεται στις ΗΠΑ