Ανησυχία στην Ισπανία για πιθανά νέα κρούσματα του Έμπολα

Ανησυχία στην Ισπανία για πιθανά νέα κρούσματα του Έμπολα

Αρνητικοί στον ιό βρέθηκαν δύο Ισπανοί που εμφάνισαν νέα συμπτώμαα - Το ιστορικό κινήσεων της νοσοκόμας που προσεβλήθη εξετάζουν τα ισπανικά ΜΜΕ.

«Ως επί τω πλείστον σπίτι» της παρέμεινε η Ισπανίδα νοσοκόμα που έχει προσβληθεί από τον ιό Εμπολα μετά την εμφάνιση των πρώτων ανησυχητικών συμπτωμάτων, σύμφωνα με την εφημερίδα El Mundo. Η νοσοκόμα δηλώνει ότι τήρησε το πρωτόκολλο κατά τη νοσηλεία των δύο Ισπανών ιεραποστόλων που είχαν προσβληθεί από τον ιό.

Η 40χρονη νοσοκόμα αισθάνθηκε τα πρώτα ύποπτα συμπτώματα στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ εισήχθη στο νοσοκομείο τη Δευτέρα. Ωστόσο, όπως δηλώνει η ίδια και ο σύζυγός της, στο διάστημα αυτό βρισκόταν σε άδεια και τον περισσότερο χρόνο έμεινε στο σπίτι της στη Μαδρίτη.

Η El Mundo δημοσιεύει τηλεφωνική συνομιλία με την Τερέσα, το όνομα της οποίας δημοσιεύεται σήμερα από όλα τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, παρά την επιθυμία της να παραμείνει ανώνυμη. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τον τρόπο προσβολής της από τον ιό, απαντά: «Δεν ξέρω. Δεν έχω καμία ιδέα».

Οι ισπανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι ένα άτομο που νοσηλευόταν με ύποπτα συμπτώματα δεν έχει προσβληθεί από τον ιό Εμπολα. Ο άνδρας, ένας Ισπανός, ο οποίος είχε ταξιδέψει στη Νιγηρία, νοσηλευόταν μετά την επιβεβαίωση τη Δευτέρα από τις ισπανικές αρχές ότι μία Ισπανίδα νοσοκόμος έχει προσβληθεί από τον ιό.

Αρνητική στον ιό είναι και μία δεύτερη νοσοκόμα, η οποία επίσης νοσηλευόταν με ύποπτα συμπτώματα, ενώ στο νοσοκομείο εισήχθη χθες το βράδυ και τρίτη νοσοκόμα για εξετάσεις. Πέντε συνολικά άνθρωποι νοσηλεύονται στην Ισπανία με ύποπτα συμπτώματα.

Η νοσοκόμα Τερέσε συμμετείχε στην ομάδα που περιέθαλψε δύο Ισπανούς ιεραπόστολους που είχαν προσβληθεί απο τον ιό Εμπολα και επαναπατρίσθηκαν από τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε στις 12 Αυγούστου και τις 25 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, και στη συνέχεια πέθαναν. Στον δημοσιογράφο της El Mundo απάντησε ότι τήρησε το πρωτόκολλο νοσηλείας των μολυσματικών ασθενών και ότι δεν έκανε κάτι ικανό να της προκαλέσει ανησυχία ως προς την πιθανότητα να έχει μολυνθεί από τον ιό.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ABC, η νοσοκόμα παρέμεινε επί ώρες στην αίθουσα αναμονής Επειγόντων Περισταστικών του νοσοκομείου Αλκορκόν, στο οποίο απευθύνθηκε αρχικά, πριν διακομισθεί στο νοσοκομείο Κάρλος ΙΙΙ, όπου νοσηλεύονται τα περιστατικά του ιού Εμπολα.