Ανησυχία στο Λονδίνο: Πώς τα deepfakes θα επηρεάσουν τη διασπορά της παραπληροφόρησης

Ανησυχία στο Λονδίνο: Πώς τα deepfakes θα επηρεάσουν τη διασπορά της παραπληροφόρησης
epa10309954 Commuters walk on London Bridge in London, Britain, 17 November 2022. Britain's Chancellor of Exchequer Jeremy Hunt is due to make the Autumn Statement to set out spending cuts and raise in taxes to stabilize the British economy. EPA/TOLGA AKMEN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πληθαίνουν οι φωνές που θεωρούν το περιεχόμενο που παράγεται από την τεχνητή νοημοσύνη ως απειλή για τις εκλογές.

Οι περισσότεροι Βρετανοί βουλευτές φοβούνται ότι η χρήση deepfakes και περιεχομένου που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη θα υπονομεύσει την ακεραιότητα των επόμενων γενικών εκλογών, εν μέσω αιτημάτων για επείγουσα αναθεώρηση της εποπτείας αυτού του περιεχομένου.

Τα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου ανησυχούν ήδη για την επίδραση που έχει η τεχνολογία στις εκλογές στο εξωτερικό, παρατηρεί ο Guardian. Μια έρευνα γνώμης αποκάλυψε ότι η πλειοψηφία των βουλευτών πιστεύει πως η τεχνολογία αποτελεί απειλή για την ακεραιότητα των επερχόμενων εκλογών. Περίπου το 70% φοβάται ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αυξήσει τη διάδοση της παραπληροφόρησης.

Με το 2024 να χαρακτηρίζεται ως μια τεράστια χρονιά για τη δημοκρατία με εκλογές σε όλο τον κόσμο, ανώτερα στελέχη από όλα τα μεγάλα κόμματα της Βρετανίας πιέζουν να δοθεί προτεραιότητα στο θέμα πριν ξεκινήσει στα σοβαρά η προεκλογική εκστρατεία. Όπως σημειώνει ο Guardian, όλα τα μέρη καλούνται να υποσχεθούν ότι δεν θα προωθήσουν υλικό που δεν μπορούν να επαληθεύσουν.

Τόσο ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan όσο και ο ηγέτης των Εργατικών Keir Starmer έχουν ήδη γίνει στόχος deepfake τους τελευταίους μήνες, με φτιαχτά ηχητικά κλιπ που είχαν σχεδιαστεί για να τους βλάψουν. Εντωμεταξύ, ο υπουργός Ασφαλείας Tom Tugendhat προειδοποίησε ότι έχει ήδη επιχειρηθεί η αναπαραγωγή deepfakes ενόψει των εκλογών στη Σλοβακία. Και την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Jeremy Hunt προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να είναι σύμφωνη με τις «φιλελεύθερες δημοκρατικές αξίες».

Σύμφωνα με μια έρευνα βουλευτών που γνωστοποιήθηκε στον Observer, το 57% των ερωτηθέντων είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ακεραιότητα των εκλογών το 2024. Και τα δύο τρίτα (65%) δήλωσαν ότι τα κόμματα και οι πολιτικοί πρέπει να είναι διαφανείς σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στις εκστρατείες τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov που έγινε από την εταιρεία συμβούλων επικοινωνίας Cavendish.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων –περίπου το 78%– εμφανίζεται να υποστηρίζει την απαίτηση τα κόμματα να αποκαλύπτουν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: guardian