«Ανησυχητική αύξηση» των περιορισμών στην ελευθερία έκφρασης των ΛΟΑΤΚΙ+

«Ανησυχητική αύξηση» των περιορισμών στην ελευθερία έκφρασης των ΛΟΑΤΚΙ+
Person holding the rainbow flag at the top of the statue of the republic. Paris, France, 31 January 2021. Photography by Lou Osra / Hans Lucas. Personne tenant le drapeau arc en ciel en haut de la statue de la Republique. Paris, France, 31 Janvier 2021. Photographie par Lou Osra / Hans Lucas. (Photo by Lou Ösra / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Το ένα τρίτο των κρατών μελών ποινικοποιεί τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

Λογοκρισία, συλλήψεις ή ακόμα και διώξεις: λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, διεμφυλικοί (τρανς) και διαφυλικοί (ίντερσεξ) άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν «μια ανησυχητική αύξηση» των περιορισμών στην ελευθερία έκφρασης και σχετίζεσθαι, σύμφωνα με την Ilga World, έναν διεθνή οργανισμό υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+.

«Ακόμα και το να μιλάμε για τη ζωή μας δημόσια γίνεται όλο και πιο δύσκολο σε έναν αυξανόμενο αριθμό κρατών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ντία Ρέζκι Ροχαϊζάντ, ένας από τους συντάκτες της νέας έκθεσης της ένωσης, που δημοσιεύεται σήμερα και η οποία επικεντρώνεται χρονικά στην περίοδο Ιανουαρίου 2023-Απριλίου 2024.

«Αυτή η τάση είναι εξαιρετικά ανησυχητική: η ιστορία μάς έχει δείξει ξανά και ξανά ότι η πρόοδος που σημειώνουν τα κινήματά μας σε όλο τον κόσμο» μπορεί να αντιστραφεί από μια εκλογική αναμέτρηση, σημείωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Ilga World, Τζούλια Ερτ.

Το 2024, ο μισός πληθυσμός της γης θα επηρεαστεί από εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τους τελευταίους 16 μήνες, για παράδειγμα, η Ιορδανία, το Κιργιστάν και η Ουγκάντα έχουν εφαρμόσει επίσημα νομικές διατάξεις κατά της «προώθησης» της ομοφυλοφιλίας, ενώ η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει το «διεθνές κίνημα ΛΟΑΤΚΙ+» «εξτρεμιστικό».

Τουλάχιστον 59 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ επηρεάζονται και ο ίδιος αριθμός έχει θέσει νομικά εμπόδια στην εγγραφή και τη λειτουργία οργανώσεων που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Το ένα τρίτο των κρατών μελών ποινικοποιεί τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Η θανατική ποινή εφαρμόζεται σε επτά χώρες: Μπρουνέι, Μαυριτανία, Ιράν, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία, Ουγκάντα και Υεμένη. Στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Κατάρ, τη Σομαλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η θανατική ποινή είναι πιθανή αλλά με ένα αβέβαιο νομικό πλαίσιο, σύμφωνα με την Ilga.

«Η αδυσώπητη αντιπολίτευση αμαυρώνει την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά στα ίσα δικαιώματα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα», υπογραμμίζει η ένωση.

Μεταξύ της προόδου που καταγράφηκε, τέσσερα κράτη μέλη (Ανδόρα, Εσθονία, Ελλάδα και Σλοβενία) επέτρεψαν τους γάμους ομοφύλων, ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε 35 (+ Ταϊβάν). Και το Νεπάλ έχει εκδώσει προσωρινή εντολή για τη διευκόλυνση τέτοιων γάμων. Η Βολιβία και η Λετονία έχουν νομιμοποιήσει το σύμφωνο συμβίωσης, όπως και αρκετές ιαπωνικές νομαρχίες.

Πέντε κράτη μέλη (Γερμανία, Ισημερινός, Ισπανία, Φινλανδία και Νέα Ζηλανδία) επιτρέπουν πλέον στους ανθρώπους να αναφέρουν το φύλο τους στα επίσημα έγγραφά τους με βάση τον αυτοπροσδιορισμό, ανεβάζοντας σε 17 τον αριθμό των χωρών που επιτρέπουν μια τέτοια προσέγγιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: