Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης: Τι είναι και γιατί είναι τόσο σημαντικό;

Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης: Τι είναι και γιατί είναι τόσο σημαντικό;
Το ταμείο έκτακτης ανάγκης είναι αυτό που θα σε βγάλει από τη δύσκολη θέση όταν πεις «χρειάζομαι χρήματα άμεσα»…

Του Χρήστου Τσούνη

Το ταμείο έκτακτης ανάγκης είναι ένα από τα βασικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε την οικονομική μας ευημερία και σταθερότητα. Τι ακριβώς είναι όμως; Πώς το δημιουργούμε και γιατί είναι τόσο σημαντικό να το έχουμε;

Τι είναι το ταμείο έκτακτης ανάγκης;

Το ταμείο έκτακτης ανάγκης είναι ουσιαστικά ένας «κουμπαράς» με χρήματα που έχουμε στην άκρη, τα οποία είναι άμεσα διαθέσιμα, για να καλύψουν απρόβλεπτες οικονομικές καταστάσεις. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν το να χάσουμε τη δουλεία μας, έκτακτα ιατρικά έξοδα, επισκευές στο σπίτι ή το αυτοκίνητο που πρέπει να γίνουν άμεσα, ή άλλες έκτακτες δαπάνες που δεν μπορούμε να προβλέψουμε.

Πώς το δημιουργούμε;

Το να δημιουργήσουμε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης μπορεί να φαίνεται δύσκολο στην αρχή, αλλά μερικά απλά βήματα μπορούν να κάνουν την όλη διαδικασία πιο εύκολη:

  1. Καθορισμός στόχου: Αρχικά, το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να υπολογίσουμε πόσα χρήματα χρειαζόμαστε για να καλύψετε τα έξοδα μας για τουλάχιστον τρεις έως έξι μήνες. Αυτός είναι ένας γενικός κανόνας που μπορεί να διαφέρει όμως, ανάλογα με τις προσωπικές μας ανάγκες.
  2. Δημιουργία προϋπολογισμού: Αμέσως μετά, καταγράφουμε όλα τα έσοδα και τα έξοδα μας. Προσδιορίζουμε τα περιττά έξοδα που μπορούμε να μειώσουμε ώστε να εξοικονομήσουμε χρήματα.
  3. Άνοιγμα ξεχωριστού λογαριασμού: Τα χρήματα που θα μαζεύουμε για το ταμείο έκτακτης ανάγκης, είναι σημαντικό να τα κρατάμε σε έναν ξεχωριστό τραπεζικό λογαριασμό, μακριά από τα καθημερινά μας έξοδα, ώστε να μην μπαίνουμε στον πειρασμό να τα ξοδέψουμε. Πρέπει με λίγα λόγια να τα αγνοούμε, σαν να μην υπάρχουν.
  4. Τακτική αποταμίευση: Τέλος, αφού κάνουμε τα παραπάνω, είμαστε έτοιμοι να αποταμιεύσουμε. Προσπαθούμε λοιπόν να αποταμιεύουμε ένα σταθερό ποσό κάθε μήνα. Έτσι, σιγά σιγά με το καιρό, θα μαζέψουμε το ποσό που έχουμε θέσει ως στόχο.

Γιατί είναι σημαντική η ύπαρξη ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης;

Το να έχουμε το δικό μας ταμείο έκτακτης ανάγκης, είναι κάτι πολύ παραπάνω από «χρήματα που κάθονται στην άκρη». Για την ακρίβεια, προσφέρει πολλά οφέλη όπως:

  1. Οικονομική ασφάλεια: Έχοντας ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης, αισθανόμαστε πιο ασφαλείς καθώς γνωρίζουμε ότι έχουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απρόβλεπτη κατάσταση.
  2. Μείωση του άγχους: Η γνώση του ότι είμαστε οικονομικά προετοιμασμένοι για κάθε τι απροσδόκητο μπορεί να μειώσει το άγχος και να μας επιτρέψει να επικεντρωθούμε σε άλλα σημαντικότερα πράγματα.
  3. Αποφυγή χρεών: Έχοντας διαθέσιμα χρήματα για έκτακτες ανάγκες, μειώνουμε την πιθανότητα να χρειαστεί να δανειστούμε χρήματα ή να χρησιμοποιήσουμε πιστωτικές κάρτες.

Παράδειγμα

Ας δούμε όμως και ένα παράδειγμα, για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σημασία του ταμείου έκτακτης ανάγκης. Έχουμε τον Γιώργο, ο οποίος είναι ένας νέος επαγγελματίας. Ο Γιώργος, είχε δημιουργήσει ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης με 5,000€, τα οποία ήταν αρκετά για να καλύψουν τα έξοδα του για περίπου τρεις μήνες. Μια μέρα, ο Γιώργος έχασε τη δουλειά του λόγω περικοπών στην εταιρεία που δούλευε. Χάρη στο ταμείο έκτακτης ανάγκης που είχε δημιουργήσει, ο Γιώργος μπορούσε να καλύψει τα βασικά του έξοδα, όπως ενοίκιο, λογαριασμούς κλπ, μέχρι να βρει μια νέα δουλεία, χωρίς να χρειαστεί στο ενδιάμεσο να δανειστεί χρήματα ή να χρησιμοποιήσει τις πιστωτικές του κάρτες.

Παράλληλα, δεν αγχώθηκε καθόλου και δεν έκανε βιαστικές κινήσεις. Φανταστείτε τώρα πόσο πιο άνετος θα ήταν αν είχε ακόμα μεγαλύτερο ταμείο έκτακτης ανάγκης, ή σε πόσο δύσκολη θέση θα ήταν αν δεν είχε καθόλου.

Σίγουρα, στη θέση του Γιώργου βάλατε και τον ίδιο σας τον εαυτό με καταστάσεις που θα μπορούσε να ζήσετε. Και σίγουρα, τώρα έχετε καταλάβει γιατί είναι σημαντικό να δημιουργήσετε τον δικό σας «κουμπαρά»…

Extra Tips

  1. Προσαρμόζουμε διαρκώς το πλάνο μας και το ταμείο μας όσο περνάει ο καιρός και αλλάζει ο τρόπος ζωής μας.
  2. Δεν χρησιμοποιούμε τα χρήματα του ταμείου για κανέναν λόγο, παρά μόνο όταν είναι πραγματική ανάγκη.
  3. Όταν φτάσουμε τον στόχο μας, συνεχίζουμε τα αποταμιεύουμε τα ίδια χρήματα και απλά επενδύουμε ότι περισσεύει.

Βρείτε τον Χρήστο στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/tsounischrishttps://www.instagram.com/tsounischrisofficial/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: