Ανιστόρητες αναφορές Ερντογάν: Οι Έλληνες έκαψαν τη Σμύρνη… – ΥΠΕΞ: Εχθροπαθείς δηλώσεις

Ανιστόρητες αναφορές Ερντογάν: Οι Έλληνες έκαψαν τη Σμύρνη… – ΥΠΕΞ: Εχθροπαθείς δηλώσεις
epa10661321 Turkish President Recep Tayyip Erdogan addresses supporters after winning re-election in Turkey's run-off vote, at the Presidential Palace in Ankara, Turkey, 28 May 2023. Erdogan won Turkey's presidential run-off and has been re-elected President, according to Turkey's Supreme Election Council. EPA/NECATI SAVAS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Είχε προηγηθεί το συγχαρητήριο μήνυμα του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία, και συγκεκριμένα της ΝΑΤΟϊκής Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων (LANDCOM) με έδρα τη Σμύρνη

Στην ανιστόρητη αναφορά πως οι Έλληνες το 1922 κατέστρεψαν τη Σμύρνη προέβη με ομιλία του στις 30 Αυγούστου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια ακόμη στροφή της ρητορικής του.

Ειδικότερα, μιλώντας σε εκδήλωση για την 101η επέτειο της νίκης των Τούρκων κατά των Ελλήνων και των συμμαχικών δυνάμεων το 1922, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, αναφέρθηκε στη Μικρασιατική Καταστροφή, λέγοντας ότι κέρδισε τον πόλεμο εναντίον του εχθρού: «ο οποίος με τις προδοτικές φιλοδοξίες του αλλά και τις βρώμικες μπότες του λέρωσε τη μόνιμη μας πατρίδα την Ανατολία».

«O Αύγουστος για εμάς είναι ένας τόσο ιδιαίτερος μήνας, καθώς έχουμε γράψει ιστορία με τα νίκες μας. Φτάσαμε στο τέλος αυτού του μήνα, που με χρυσά γράμματα γράψαμε ιστορία, όπως στο Ματζικέρτ, στο Βελιγράδι και στην Κύπρο. Τον Αύγουστο τον κλείνουμε με μία μεγάλη νίκη που οδήγησε στην ίδρυση της ιστορίας μας. Στις 26 Αυγούστου του 1922 ο στρατός μας ξεκίνησε την μεγάλη επίθεση, με την εντολή του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στις διαχρονικές οθωμανικές – τουρκικές νίκες που έλαβαν μέρος μήνα Αύγουστο.

Στη συνέχεια, και αναφερόμενος στα γεγονότα του 1922 που οδήγησαν στην Μικρασιατική Καταστροφή, ο ίδιος επιτέθηκε κατά της Ελλάδας. «Ο ηρωικός στρατός μας διέλυσε τα εχθρικά μέτωπα και στις 30 Αυγούστου διέλυσε ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών δυνάμεων εισβολής και άνοιξε το δρόμο προς την Σμύρνη. 15 ημέρες μετά την έναρξη της μεγάλης επίθεσης κυμάτιζαν οι τουρκικές σημαίες στη Σμύρνη την οποία είχε κάψει ο εχθρός που διέφυγε. Και έτσι κερδίσαμε τον πόλεμο με μάχες που δώσαμε επι 3,5 χρόνια εναντίον του εχθρού, ο οποίος με τις προδοτικές φιλοδοξίες του αλλά και τις βρώμικες μπότες του λέρωσε τη μόνιμη μας πατρίδα την Ανατολία» δήλωσε.

Υπενθυμίζεται πως είχε προηγηθεί το συγχαρητήριο μήνυμα του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία, και συγκεκριμένα της ΝΑΤΟϊκής Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων (LANDCOM) με έδρα τη Σμύρνη, για τον εορτασμό της λεγόμενης «Ήμεράς Νίκης» στις 30 Αυγούστου. Ημέρα που ξεκίνησε η επίθεση των κεμαλικών δυνάμεων και οδήγησε στην ήττα του ελληνικού Στρατού στο Μικρασιατικό Μέτωπο.

Απάντηση ΥΠΕΞ στον Ερντογάν

Την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. «Εχθροπαθείς δηλώσεις είναι αντιπαραγωγικές και δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση του κλίματος ηρεμίας, συνεργασίας και διαλόγου που επιχειρείται να οικοδομηθεί στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας την τρέχουσα περίοδο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.