Άνοιξε η αυλαία του MPW Summit 2022 με επίκεντρο την ειρήνη

Άνοιξε η αυλαία του MPW Summit 2022 με επίκεντρο την ειρήνη
Γεωπολιτική αστάθεια, κλιματική καταστροφή, πανδημία, οικονομική κρίση, τεχνολογική επανάσταση, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα στην πιο κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας. Για τα διδάγματα που αντλούμε από τα τεκταινόμενα σε έναν ευμετάβλητο κόσμο μίλησαν στο πρώτο πάνελ του Most Powerful Women 2022 Summit o Γιάννης Μανιάτης, η Μάρα Μαρινάκη και ο Κωνσταντίνος Φίλης.

Με επίκεντρο τις 30 κορυφαίες γυναίκες επικεφαλής επιχειρήσεων άνοιξε η αυλαία του ετήσιου Most Powerful Women Summit, στο πλαίσιο της νέας λίστας που καταρτίζει κάθε χρόνο το Fortune Greece αναδεικνύοντας τη δουλειά, τις αποφάσεις και τις ιδέες των γυναικών σε ηγετικές θέσεις.

Η Αναστασία Παρετζόγλου, Brand Manager, Fortune Greece, άνοιξε την αυλαία του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ εισάγοντας τους συνέδρους στη θεματολογία του Most Powerful Women Summit, η οποία έχει στον πυρήνα της τα επιτεύγματα των γυναικών σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό το πρώτο πάνελ ανέδειξε το ζητούμενο της εποχής που είναι η ειρήνη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο συντονιστής της συζήτησης GREECE’S ROLE IN A TURBULENT WORLD Πέτρος Ευθυμίου, Δημοσιογράφος, Πρώην Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ.

“Μπαίνουμε σε μια κατάσταση αναρχίας του διεθνούς συστήματος οδεύοντας σε έναν πολυκεντρικό κόσμο”, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Φίλη, Διευθυντή IGA, Αναπληρωτή Καθηγητή. Προέβλεψε ότι θα υπάρχουν κέντρα εξουσίας ανά την υφήλιο που σε ad hoc βάση θα μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους στο πλαίσιο της αποπαγκοσμιοποίησης, της περιθωριοποίησης της οικονομικής δραστηριότητας και της έλλειψης διασυνδεσιμότητας όπως την ξέραμε.

Μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις “η Ευρώπη κοιτάζει τον εαυτό της στον καθρέφτη και βλέπει ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός”, παρατήρησε  η Μάρα Μαρινάκη, Πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι ένα δείγμα ταχείας αντίδρασης είναι η υιοθέτηση της Στρατηγικής Πυξίδας από την ΕΕ ενώ όπως είπε, σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, είναι προφανές ότι η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ο ηγέτης σε ό,τι αφορά στρατιωτικές αντιπαραθέσεις. Πρόσθεσε ότι η Γερμανία έχει διπλό ρόλο: α) στο πλαίσιο της ΕΕ και β) στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όπου είναι ο Νο1 συνομιλητής των ΗΠΑ. Η μέχρι πρότινος αρνητική στάση της ως προς την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών άλλαξε και τώρα πια πήρε απόφαση να κάνει στροφή, με 100 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για αναβάθμιση και εμπλοκή των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η κ. Μαρινάκη σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει μια επιτυχημένη προσπάθεια διεύρυνσης των συμμαχιών και συνομιλητών της, και με αυτή τη λογική έχει συνάψει μια σειρά συνεργασιών.

Η ευκαιρία για την Ελλάδα

Ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδα αναδείχθηκε ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα καθώς αξιοποιώντας όλο το χαρτοφυλάκιο τεχνολογιών και δυνατοτήτων μπορεί να εισφέρει στην Ευρώπη ένα σημαντικό ποσοστό από το φυσικό αέριο που εισάγει από την Ρωσία. Αυτό ανέφερε ο Γιάννης Μανιάτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά και πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Βρισκόμαστε, όπως είπε, σε έναν πλανήτη όπου πρέπει να ληφθούν τα ισχυρότερα μέτρα αποτροπής της κλιματικής αλλαγής. Όμως, η Ευρώπη εκπέμπει μόλις το 8% όταν η Κίνα εκπέμπει το 28-30%, οι ΗΠΑ το 13-15% και η Ρωσία και η Ινδία όσο η Ευρώπη.

Εκτίμησε δε ότι στην πενταετία θα έχουν ισορροπήσει εκ νέου οι καταστάσεις. “Εκτιμώ ότι ο στόχος της Ευρώπης για μείωση της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου είναι απίστευτα φιλόδοξος. Όμως είναι καλό να βάζουμε υψηλούς στόχους, γιατί όσο πιο κοντά σε αυτούς φτάσουμε τόσο το καλύτερο”, πρόσθεσε σημειώνοντας επίσης ότι “στην πράσινη ενέργεια η Ελλάδα είναι η 6η καλύτερη στον κόσμο στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας, η 7η στην Ευρώπη στην παραγωγή αιολικής ενέργειας κι επιπλέον έχει έτοιμο τον ΤΑΠ, έτοιμο τον Ελληνο-Βουλγαρικό αγωγό, αναβαθμισμένη τη Ρεβυθούσα… ενώ η ιταλική Βουλή με ψήφισμά της είπε ότι στηρίζει τον EastMed, τον οποίο ένα ακατανόητο non paper είχε θεωρήσει ότι δεν χρειαζόμαστε πια”.

Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, συμπεριλαμβανομένων των πλούσιων κοιτασμάτων σε Ιόνιο και Κρήτη οδηγούν σε μια μεγάλη ευκαιρία, να τροφοδοτήσουμε ενεργειακά την Ευρώπη.