Άνοιξε το νέο αεροδρόμιο των 17 δισ. δολαρίων

Άνοιξε το νέο αεροδρόμιο των 17 δισ. δολαρίων

Πρεμιέρα για το Hamad International Airport του Κατάρ, στα τέλη Μαΐου η πλήρης λειτουργία του.

Με την προσγείωση ενός Boeing 737 της εταιρείας Fly Dubai, την Τετάρτη στις 11:45 τοπική ώρα, το νέο αεροδρόμιο της Ντόχα άνοιξε επιτέλους τις πύλες του στις εμπορικές πτήσεις. Νωρίτερα, ένα αεροσκάφος της Qatar Airlines που μετέφερε επισήμους και δημοσιογράφους από το διπλανό αεροδρόμιο της πόλης έφτασε στον αεροσταθμό κόβοντας τη νοητή κορδέλα των εγκαινίων.

Το νέο στολίδι της ανερχόμενης πρωτεύουσας του Περσικού Κόλπου, η οποία θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2022, αναμενόταν να ανοίξει το 2009, όμως συνεχόμενες καθυστερήσεις ανέβαλλαν συνεχώς τα εγκαίνιά του. Μάλιστα, στις 2 Απριλίου του 2013 ήταν έτοιμο για να υποδεχτεί το πρώτο του αεροσκάφος όταν οι αρχές απέσυραν τη σχετική άδεια ακυρώνοντας την έναρξη λειτουργίας του λίγες ώρες πριν από τις επίσημες τελετές.

Το Hamad International Airport κόστισε $17 δισ. και θεωρείται εφάμιλλο των παγκοσμίου φήμης αεροδρομίων του Ντουμπάι και του Αμπού Ντάμπι στα γειτονικά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αποτελεί τμήμα του γιγάντιου προγράμματος εκσυγχρονισμού συνολικού κόστους $200 δισ. που συντελείται στη χώρα -εν όψει και του Μουντιάλ- το οποίο περιλαμβάνει μητροπολιτικό σιδηρόδρομο ($35 δισ.), νέο λιμάνι ($7 δισ.), καινούριους αυτοκινητόδρομους, στάδια ποδοσφαίρου και άλλα έργα υποδομής.

1/5
Photo: REUTERS

Η αίθουσα αναχωρήσεων και του check in είναι 12 φορές μεγαλύτερη από εκείνη στο παλιό αεροδρόμιο της Ντόχα, ενώ η συνολική του έκταση -κτίρια, πίστα και διάδρομοι- είναι ίση με τα 2/3 της έκτασης της ίδιας της πόλης που εξυπηρετεί.

Στο Hamad θα επιχειρούν δέκα εταιρείες (κυρίως χαμηλού κόστους), ενώ η Qatar Airways μαζί με όλες τις υπόλοιπες εταιρείες θα μετακομίσουν στις νέες εγκαταστάσεις στις 27 Μαΐου. Στην παρούσα φάση το αεροδρόμιο θα μπορεί να εξυπηρετεί 29 εκατ. επιβάτες ετησίως, ενώ σε φάση πλήρους ανάπτυξης θα φτάνει τα 50 εκατ.

Διαβάστε ακόμη:

Τα καλύτερα αεροδρόμια του κόσμου για το 2014

Σε ποια διεθνή αεροδρόμια θα βρείτε δωρεάν Wi-Fi

Σε ποιες πόλεις ταξιδεύουν οι περισσότεροι τουρίστες;