Άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» στην Ουκρανία

Άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας προειδοποιεί με άμεσες συνέπειες την ουκρανική κυβέρνηση για τη στρατιωτική επιχείρηση κατά των ρωσόφωνων αυτονομιστών.

«Σοβαρό έγκλημα εναντίον του λαού της» χαρακτήρισε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν την στρατιωτική επιχείρηση της Ουκρανίας εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας που σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών είχε ήδη ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε ανθρώπων, και υποσχέθηκε πως θα υπάρξουν συνέπειες.

Ο Πούτιν χρησιμοποίησε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τη μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας και την απόφασή της να κάνει χρήση των στρατιωτικών δυνάμεων.

«Εάν οι σημερινές αρχές του Κιέβου το έκαναν αυτό, τότε πρόκειται απλά για μια χούντα, για ένα είδος εγκληματικής συμμορίας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος σε μια συνέντευξή του η οποία μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά από μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας.

«Εάν οι άνθρωποι αυτοί προχωρούν στην αποκαλούμενη “οξεία φάση” της σύγκρουσης με τους διαδηλωτές, αυτή δεν είναι οξεία φάση, είναι απλά μια επιχείρηση τιμωρίας και καταστολής και ασφαλώς θα έχει συνέπειες για τους ανθρώπους, οι οποίοι λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις, και ιδίως στις διακρατικές μας σχέσεις», επισήμανε ο Πούτιν

Ακόμη, χαρακτήρισε τις κυρώσεις επιζήμιες για όλους, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν μεγάλη ζημία στην παγκόσμια οικονομία και να πλήξουν και εκείνους που τις επιβάλουν.

EE: Η Ουκρανία έχει δικαίωμα υπεράσπισης της εθνικής της κυριαρχίας
«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Ουκρανίας στο να δράσει για να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα», δήλωσε μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Κάθριν Άστον.

«Ωστόσο εκ νέου, όλοι όσοι έχουν υπογράψει τη συμφωνία της Γενεύης, θα πρέπει να κάνουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για μια αποκλιμάκωση. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην ουκρανική κυβέρνηση για την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας», πρόσθεσε ο Μαν.

Η συμφωνία της Γενεύης, η οποία υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ρωσία, την ΕΕ και την Ουκρανία αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία. Ωστόσο ξανάρχισε η βία στη χώρα και η ένταση δεν παύει να κλιμακώνεται.

«Όλες οι πλευρές της συμφωνίας της Γενεύης θα πρέπει να ενεργήσουν ώστε οι διατάξεις της να τεθούν πλήρως σε εφαρμογή, κυρίως χρησιμοποιώντας την επιρροή τους στις παράνομες ένοπλες ομάδες για να δοθεί τέλος στην βία και στις προκλήσεις και για να παραδώσουν τα όπλα τους. Ζητώ να τερματιστεί η βία, οι εκφοβισμοί και οι προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες», ζήτησε παράλληλα η Άστον σε ανακοίνωσή της.

Σε ερώτηση που του υπεβλήθη σχετικά με την προετοιμασία ενδεχόμενων νέων οικονομικών κυρώσεων, ο Μαν απάντησε ότι πρόκειται για κάτι το οποίο «βρίσκεται σε εξέλιξη. Η δράση μας εξαρτάται από την κατάσταση εκεί, δεν υπάρχει μια καθορισμένη και γρήγορη καταληκτική ημερομηνία».

Διαβάστε ακόμη:

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην Ουκρανία

Με απειλές απαντά η Ρωσία στο «σόου» της ουκρανικής κυβέρνησης