Άνοιξε ο δρόμος για ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ

Άνοιξε ο δρόμος για ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ

Η Γ.Σ. των μετόχων έδωσε το «πράσινο φως» στον περιορισμό της συμμετοχής του Δημοσίου.

Τροποποίηση του καταστατικού της εισηγμένης ΕΥΔΑΠ, με  την κατάργηση του άρθρου 5 του κεφαλαίου Β του καταστατικού της, που έδινε τη δυνατότητα στο Δημόσιο να ελέγχει την εταιρεία, αποφάσισε χτες η γενική συνέλευση των μετόχων «ως αντίθετου προς το νόμο», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της εταιρείας.

Με την άρση του συγκεκριμένου άρθρου, που όριζε ότι το Δημόσιο μπορούσε να έχει σε ποσοστό έως 49% μετοχές της ΕΥΔΑΠ, ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για την σταδιακή ιδιωτικοποίηση της εταιρείας -ενέργεια που αποτελούσε ως προϋπόθεση η Τρόικα για την εκταμίευση της δόσης των 4 δισ. ευρώ- σε συνέχεια της μεταφοράς των μετοχών που διέθετε το Δημόσιο στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Η τιμή του νερού μετά τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις των εταιρειών ύδρευσης θα ρυθμίζεται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, που υπάγεται στα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος, και η οποία θα αναλάβει τον έλεγχο των νέων συμβάσεων παραχώρησης για το νερό, ενώ θα είναι αρμόδια για τον στρατηγικό σχεδιασμό, τη διαμόρφωση και αξιολόγηση της πολιτικής για την ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση των υπηρεσιών ύδατος.