Αννίτα Παλυβού (efood): Η τεχνολογία και οι αξίες μας κάνουν τη διαφορά

Αννίτα Παλυβού (efood): Η τεχνολογία και οι αξίες μας κάνουν τη διαφορά
Η Senior HR Director του efood, Αννίτα Παλυβού, εξηγεί στο Fortune Greece πώς η εταιρεία μεταδίδει την κουλτούρα, τον τρόπο αντίληψης και τη νοοτροπία της στα περισσότερα απο 5.000 μέλη της.

Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στο εργασιακό περιβάλλον από τότε που ξέσπασε η πανδημία, όμως αυτό που δεν μπόρεσε κανείς «να κάνει πως δεν βλέπει» είναι ότι πρέπει να υπάρχουν οργανισμοί που θα προσαρμόζονται γρήγορα στις αλλαγές και θα επενδύουν στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού τους.

Σε ένα τοπίο όπου οι εξελίξεις τρέχουν με πρωτοφανείς ρυθμούς και η δυναμική της τεχνολογίας δίνει ώθηση για περισσότερη ανάπτυξη, τo efoodέχει ενσωματώσει νέες δομές και πρωτοβουλίες για τη διαχείριση των ανθρώπων του. Σήμερα απασχολεί περισσότερους από 5.000 εργαζόμενους, τόσο για τη δημιουργία και διαχείριση της πλατφόρμας όσο και για τη διανομή των προϊόντων των 20.000 και πλέον επιχειρήσεων με τις οποίες συνεργάζεται. «Στην πραγματικότητα, θέλουμε να διατηρήσουμε την κουλτούρα της startup, η οποία εκ των πραγμάτων αποτελεί διαρκές συστατικό της λειτουργίας μας, ενσωματώνοντας πρακτικές που από τη μια πλευρά απαντούν στις νέες ανάγκες των εργαζομένων και από την άλλη αντανακλούν το μέγεθος του ανθρώπινου δυναμικού μας» αναφέρει στο Fortune Greece η Αννίτα Παλυβού, Senior HR Director του efood.

Εκπαίδευση, ανάπτυξη, διάδραση

Η αλήθεια είναι ότι βασικός προσανατολισμός της εταιρείας από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του δέκα χρόνια πριν είναι η επένδυση στους ανθρώπους του, που προσδιορίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: στην εκπαίδευση και ανάπτυξή τους, στη δημιουργία ιδανικών συνθηκών εργασίας, καθώς και στη δημιουργία δομών διάδρασης μαζί τους, έτσι ώστε να ακούγονται άμεσα οι ανησυχίες και οι ανάγκες τους. «Θεωρώ ότι η εξέλιξη των ανθρώπων μέσα στην ίδια την εταιρεία αποτελεί βασική κινητήρια δύναμη για να ξεκλειδώνουμε τη δυναμική τους.

Προσφέροντας ευκαιρίες εξέλιξης προς την κατεύθυνση που πραγματικά τους ενδιαφέρει και στηρίζοντας την ανάπτυξή τους, όπως για παράδειγμα με τα προγράμματα mentoring, coaching, feedback και e-learning που εφαρμόζουμε, δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους τους ανθρώπους μας να βελτιώνουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες και να νιώθουν ότι μπορούν να αναπτύσσονται συνεχώς» επισημαίνει η κ. Παλυβού. Πλέον οι εργαζόμενοι επιδιώκουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, όπως και ένα ευχάριστο περιβάλλον εργασίας. Το efood έχει ενσωματώσει ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, όπου είναι εφικτό, προσφέροντας ευελιξία τόσο στον τόπο όσο και στο χρόνο εργασίας, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει ακόμα περισσότερο το περιβάλλον εργασίας, έτσι ώστε να διατηρείται υψηλή η ικανοποίηση των ανθρώπων από τις παροχές και τις συνθήκες της δουλειάς τους.

Αυτό που διαφοροποιεί σε σημαντικό βαθμό το efood είναι η εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας, καθώς και το ιδιαίτερο βάρος που προσδίδει στις αξίες του. «Στον πυρήνα μας είμαστε ακόμα μια εταιρεία startup και σε αυτή τη φιλοσοφία ωσμώνονται και τα νέα μέλη της ομάδας μας.

Υπάρχει ανοιχτός διάλογος σε νέες ιδέες, εμπιστοσύνη και ownership ανάμεσα στις ομάδες και τα τμήματα. Αυτή είναι την ίδια στιγμή και η πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, δεδομένου ότι προσπαθούμε να μεταδώσουμε την κουλτούρα μας, τον τρόπο αντίληψης, τη νοοτροπία και λειτουργία μας σε όλα τα μέλη της ομάδας μας, σε μια περίοδο που πρέπει συνεχώς να αποδεικνύουμε ότι η προσήλωσή μας στους ανθρώπους μας είναι ειλικρινής και αυθεντική» σημειώνει η Αννίτα Παλυβού.

Όλα ξεκινούν από το ταλέντο

Η κουλτούρα του efood αντανακλάται σε μεγάλο βαθμό στις διαδικασίες με τις οποίες προσελκύει νέα ταλέντα. Οι αγγελίες απεικονίζουν ξεκάθαρα όχι μόνο τις προδιαγραφές της θέσης εργασίας, αλλά και την κουλτούρα της εταιρείας, καθώς συμπεριλαμβάνονται όλες οι παροχές και όλες οι πρωτοβουλίες που υλοποιεί η εταιρεία για την εξέλιξη των ανθρώπων της, όπως και τη διατήρηση του ευχάριστου και παραγωγικού περιβάλλοντος εργασίας. Το efood διαθέτει υψηλό βαθμό εσωτερικών μετακινήσεων, το οποίο είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της εργασίας στην εταιρεία, δεδομένου ότι προσφέρεται η ευκαιρία στους ανθρώπους να αναπτύσσονται και να αναδεικνύουν τα ταλέντα τους. «Η εξέλιξη και ανάπτυξη των ανθρώπων μας πραγματοποιείται μέσα από ατομικά πλάνα ανάπτυξης που απελευθερώνουν το δυναμικό που διαθέτει ο κάθε efooder με τη βοήθεια των people partners, ανθρώπων ανά τμήμα που βρίσκονται κοντά στα μέλη κάθε ομάδας για να αφουγκράζονται τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, ώστε να προσαρμόζουν την προσέγγισή μας ως εργοδότη, καθώς και των managers» σημειώνει η Αννίτα Παλυβού. Το Talent Development στο efood είναι πολύ περισσότερο από βελτίωση των απαραίτητων δεξιοτήτων για τον ρόλο του κάθε efooder και επεκτείνεται στην καλλιέργειά του ως επαγγελματία και ως μέλους του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Σε όλα τα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί και η ισχυρή κουλτούρα feedback που διαθέτει το efood, η οποία μάλιστα υπερισχύει των σχετικών διαδικασιών που διασφαλίζουν ότι για κάθε ενέργεια λαμβάνεται υπόψη η γνώμη και οι ιδέες των ανθρώπων του. «Μαθαίνουμε από τους εργαζόμενους μας, είτε πρόκειται για μια νέα εκπαίδευση, διαδικασία, events ή ακόμη για την εργασιακή τους εμπειρία, έτσι ώστε να βελτιώνουμε κάθε φορά από κάτι και κάθε αλλαγή ή πρωτοβουλία να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων μας, όπως και της λειτουργίας μας» τονίζει η Αννίτα Παλυβού.

Το efood διατηρεί ένα διευρυμένο engagement plan, με ερωτηματολόγια ικανοποίησης των εργαζομένων, αξιολόγησης της καθημερινότητάς τους, ακόμη και αξιολόγηση της onboarding εμπειρίας τους 90 ημέρες μετά την έναρξη της εργασίας τους. Επιπλέον, δίνεται μεγάλο βάρος στην εσωτερική επικοινωνία, αξιοποιώντας εργαλεία όπως το Workplace και το Slack, επιδιώκοντας την ενεργή συμμετοχή των efooders και τη διαδραστικότητα μεταξύ τους, ενώ παρέχεται άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες και δράσεις που γίνονται μέσα στον οργανισμό σε όλους. «Με τους περιορισμούς του κορωνοϊού και την εφαρμογή του υβριδικού μοντέλου εργασίας, προσπαθήσαμε να έρθουμε ακόμη πιο κοντά, θεωρώντας ότι η ουσία της επικοινωνίας και της συνδεσιμότητας δεν είναι απόλυτα εξαρτώμενη από την απόσταση των μελών μιας ομάδας».

Σύμφωνα με την Αννίτα Παλυβού, κατά τη διάρκεια της πανδημίας το efood κατέγραψε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξής του, με 123% αύξηση στους εργαζόμενους που απασχολούνται στη δημιουργία και υποστήριξη της λειτουργίας της πλατφόρμας και 473% αύξηση συνολικά στο ανθρώπινο δυναμικό, συμπεριλαμβανομένων και των riders που προστέθηκαν στην ομάδα της εταιρείας. Η συνεκτική ουσία, πέρα από τις διαδικασίες που διασφαλίζουν την επικοινωνία και τη διάδραση, ήταν και παραμένει η έννοια του κοινού σκοπού, με την εταιρεία να υλοποιεί μια σειρά από δράσεις για να ενισχύει την έννοια της ομάδας, αναπτύσσοντας παράλληλα ένα διευρυμένο πρόγραμμα κοινωνικής συνεισφοράς με τη συμμετοχή των ανθρώπων του, έτσι ώστε να δημιουργούνται συνεχώς θετικές αφορμές για τη σύνδεσή τους.

Συμπερίληψη, ποικιλομορφία, διαφορετικότητα

Η συζήτησή μας δεν θα μπορούσε να κλείσει αν δεν αναφερόμασταν σε μερικές από τις σημαντικότερες πλέον αξίες της συμπερίληψης, της ποικιλομορφίας και της διαφορετικότητας, έννοιες που είναι κατεξοχήν θέμα κουλτούρας της εταιρείας και των ομάδων και όπως επισημαίνει η ίδια, ο ρόλος του HR σε αυτό είναι κομβικός. «Το HR πρέπει να βγει εκτός των ορίων της εκάστοτε εταιρείας. Να δει, να ακούσει και να καταλάβει τις ζωές, τις συνθήκες, την καθημερινότητα και τις προκλήσεις των εργαζομένων. Μόνο όταν το ζητούμενό τους γίνει αντιληπτό θα μπορέσει το HR να διερευνήσει τους τρόπους και να αναπτύξει τις πρακτικές αυτές που από τη μια θα διασφαλίζουν την ενσωμάτωση και από την άλλη θα καλλιεργούν την κουλτούρα της διαφορετικότητας».

Θεωρώντας ότι οι ομάδες με ποικιλομορφία και διαφορετικότητα, μπορούν να διατηρούν ένα διευρυμένο ορίζοντα και μια out of the box προσέγγιση, το efood εκπαιδεύει τους ανθρώπους που διαχειρίζονται ομάδες, έτσι ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν άμεσα περιπτώσεις αποκλεισμού. «Προσπαθούμε ως εταιρεία να προωθούμε την έννοια της δικαιοσύνης, είτε πρόκειται για προαγωγές είτε για αξιολογήσεις, να παραμένουμε διαφανείς στις διαδικασίες μας και να διατηρούμε ένα θετικό κοινωνικό αποτύπωμα, θέλοντας η κουλτούρα μας να διαπερνά το σύνολο της εταιρείας, είτε πρόκειται για τη λειτουργία της είτε για τους ίδιους τους ανθρώπους της» κλείνει η Αννίτα Παλυβού.

*Φωτογραφίες: Νίκος Μαλιάκος

**Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα