Η δύναμη της καινοτομίας: Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του Fortune!

Η δύναμη της καινοτομίας: Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του Fortune!

Aπό την Αναστασία Παρετζόγλου*

Το καλοκαίρι μπήκε δυναμικά για το Fortune, που φέτος γιορτάζει τη δύναμη της καινοτομίας, με αφορμή τα 10 χρόνια της λίστας 40UNDER40.

Ήταν Ιούνιος του 2013 με καύσωνα, σε ένα νεοκλασικό στον Λυκαβηττό, όταν καταρτίσαμε τη λίστα που ανέδειξε για πρώτη φορά στην Ελλάδα 40 νέους και νέες επιχειρηματίες, κάτω των 40 ετών, που καινοτομούν και διακρίνονται, με όπλα την καινοτομία, την τεχνολογία, το όραμα, την εξωστρέφεια, το ταλέντο, το πείσμα και σκληρή δουλειά.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, άλλαξαν τόσα πολλά… Tο οικοσύστημα «ωρίμασε», διευρύνθηκε και κάθε χρόνο η ανάδειξη των 40 under 40 γίνεται άσκηση για δυνατούς λύτες.Οι ευκαιρίες που παρέχει πλέον το σύγχρονο ψηφιακό τοπίο, οι πολλαπλοί εγχώριοι και ευρωπαϊκοί διαθέσιμοι πόροι για την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων, το ενδιαφέρον σημαντικών ξένων επενδυτικών funds για ελληνικές startups και, κυρίως, η αλλαγή νοοτροπίας μετά την οικονομική κρίση, καθιστούν την επιχειρηματική καινοτομία πρωταγωνιστή των εξελίξεων  σε όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας.

Σύμφωνα με την έκθεση «Startups in Greece 2021/2022» του Found.ation, το 2021 οι ελληνικές νεοφυείς εταιρείες άντλησαν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ, ποσό υπετριπλάσιο του 2020, ενώ ο αριθμός των εταιρειών που βρήκαν πρόσβαση σε κεφάλαια αυξήθηκε κατά 30%. Την ίδια ώρα, η χώρα ετοιμάζεται να αποκτήσει τους δικούς της «μονόκερους», με αποτίμηση πάνω από ένα δισ. ευρώ.

Γιορτάζοντας φέτος τα δέκα χρόνια της λίστας 40 UNDER 40, ο Τάσος Ζάχος, Editor in Chief του Fortune Greece, που παρακολουθεί συστηματικά το start up οικοσύστημα ως επικεφαλής της ετήσιας έρευνας, καταγράφει και παρουσιάζει τα highlights της δεκαετίας, τις εταιρείες που «σήκωσαν» τα περισσότερα χρήματα και τα deals που έκαναν τη διαφορά.

Η επιχειρηματική καινοτομία, σε συνδυασμό με τα mega trends, είναι και η βασική αποστολή του Fortune, που από το 1929 φωτίζει τα πρόσωπα και τις  εταιρείες – καταλύτες που αποτελούν διαχρονικά τους «game changers» της οικονομίας και της κοινωνίας. Τα τελευταία χρόνια, οι προκλήσεις είναι τεράστιες, οι αλλαγές κατακλυσμιαίες, οι ανατροπές διαρκείς.

Η κλιματική κρίση, η γεωπολιτική αστάθεια, η πανδημία, διαμορφώνουν νέα δεδομένα. Η δύναμη της καινοτομίας είναι ο απόλυτος και αποφασιστικός παράγοντας για να πλοηγηθούμε στη νέα εποχή. Οι κλάδοι της αγοράς μετασχηματίζονται, ο «σκοπός» γίνεται κρίσιμος και αποφασιστικός παράγοντας όχι μόνο για τις εταιρείες, αλλά και για τους εργαζόμενους, οι ερωτήσεις για τον σύγχρονο καπιταλισμό πληθαίνουν.

Όλα αυτά μας οδηγούν κάθε μέρα, κάθε ώρα, να μιλάμε με τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που οδηγούν τις εξελίξεις. Στο επίκεντρο αυτού του τεύχους βρίσκεται, επιπλέον, το «κοινωνικό συμβόλαιο» για τον νέο κόσμο της εργασίας και το real estate, που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε. Καθώς μεγάλο μέρος της ευημερίας των πολιτών καθορίζεται από το life-work balance και την ποιότητα ζωής, ο εταιρείες αναζητούν μικρά και πιο ευέλικτα «πράσινα κτίρια», οι ιδιώτες επενδύουν σε έξυπνες κατοικίες,  οι αγοραστές επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το momentum και οι επενδυτές διπλοτσεκάρουν τα κριτήρια ESG για να πάρουν θέση σε χαρτοφυλάκια βιώσιμων ακινήτων.

Στις σελίδες του νέου μας τεύχους προσπαθήσαμε να καταγράψουμε τα mega trends με ζωντανό και συνεκτικό τρόπο, ώστε η ανάγνωσή τους να είναι κατατοπιστική, απολαυστική και ενδιαφέρουσα.

*Η Αναστασία Παρετζόγλου είναι Brand Manager του Fortune Greece.

** Το νέο τεύχος του Fortune Greece κυκλοφορεί αυτή την Παρασκευή 24/06 στα περίπτερα. Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης: