Ανοδική «έκρηξη» στη Wall Street με την αισιοδοξία πως ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας ίσως τελειώσει

Τα λόγια του Ντόναλντ Τραμπ για την καλή πορεία των διαπραγματεύσεων αναπτέρωσαν το ηθικό των επενδυτών.

 

Η αισιοδοξία των επενδυτών για μια πιθανή συμφωνία Ουάσινγκον – Πεκίνου για επίλυση του μεταξύ τους εμπορικού πολέμου επέφερε ισχυρές ανοδικές τάσεις στο Χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ με τον Dow Jones κατά 443,86.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 25.883,25 μονάδες, αυξημένος κατά 443,86 μονάδες ή +1,74%.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κατέγραψε άνοδο 45,45 μονάδων (+0,61%) και έκλεισε στις 7.472,41 μονάδες.

Ο δείκτης Standard & Poor’s 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 2.775,6 μονάδες, με κέρδη 29,87 μονάδων ή +1,09%.

Η αισιοδοξία Τραμπ και ο… Θεός

Οι διαπραγματεύσεις με στόχο να μπει ένα τέλος στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα εξελίσσονται «εξαιρετικά καλά», διαβεβαίωσε την Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ, μετριάζοντας ωστόσο τον ενθουσιασμό του με την φράση: «Ο Θεός γνωρίζει τί σημαίνει αυτό».

«Βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σε αυτήν τη χώρα να συνάψουμε μια πραγματική συμφωνία» επισήμανε ο ίδιος.

«Οι δασμοί βλάπτουν την Κίνα πολύ άσχημα. Δεν τους θέλουν, και ειλικρινά, εάν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, θα ήταν τιμή μου να τους άρω» σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος ανέφερε επίσης ότι ενδέχεται να παρατείνει την προθεσμία της 1ης Μαρτίου για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας με το Πεκίνο, διατηρώντας τους ισχύοντες δασμούς, ενώ πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι «πολύ περίπλοκες».

«Είναι πιθανόν ότι θα παρατείνω την ημερομηνία» σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στον Λευκό Οίκο.

«Αλλά, εάν το κάνω αυτό, εάν δω ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια συμφωνία ή ότι η συμφωνία βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση, θα το κάνω αυτό με τους ίδιους δασμούς, που βρίσκονται σε ισχύ τώρα, δεν θα αυξήσω τους δασμούς».