Άνοδος για το Χρηματιστήριο στην εβδομάδα, μετά από 6 διαδοχικές απώλειες

Άνοδος για το Χρηματιστήριο στην εβδομάδα, μετά από 6 διαδοχικές απώλειες
Photo: AFP
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 3,90% και από τις αρχές του έτους κερδίζει 43,05%.

Ανέκαμψε το Χρηματιστήριο Αθηνών για την εβδομάδα που τελειώνει, καταγράφοντας κέρδη 2,88%, μετά από έξι συνεχείς εβδομάδες πτώσης, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε συνολικές απώλειες 12,53%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς είχε μειωθεί κατά 9,564 δισ. ευρώ.

“Ράλι ανακούφισης” καταγράφηκε στη συνεδρίασης της Τρίτης στη χρηματιστηριακή αγορά (+4,19%), καθώς οι υπερπουλημένες τιμές προκάλεσαν επενδυτικό ενδιαφέρον. Η υποχώρηση της αγοράς την έφερε σε υπερπουλημένη περιοχή, έχοντας παραδώσει το μεγαλύτερο μέρος της υπεραπόδοσης (έναντι των βασικών Ευρωπαϊκών μετοχικών δεικτών από τις αρχές του έτους. Ακολούθησαν δύο ακόμη ανοδικές συνεδριάσεις, όμως δεν μπόρεσε να χτιστεί μία ανοδική δυναμική διαρκείας, καθώς το κλίμα επιδεινώθηκε από μία σειρά γεωπολιτικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων.

Το διεθνές σκηνικό παραμένει εύθραυστο, με την Deutsche Bank να σημειώνει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος ενός “ατυχήματος” καθώς η παγκόσμια οικονομία πλήττεται από πολλούς αντίθετους ανέμους , με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να βρίσκονται σε υψηλά πολλών ετών σε όλο τον κόσμο, και τα γεωπολιτικά ζητήματα να παραμένουν στο επίκεντρο.

Ενώ η αντίδραση των αγορών παραμένει συγκρατημένη , ορισμένοι αναλυτές,, προειδοποιούν ότι αρκετοί κίνδυνοι που απορρέουν από τη σύγκρουση Χαμάς- Ισραήλ δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί πλήρως. Οι διεθνείς αγορές δεν έχουν ακόμη τιμολογήσει πλήρως τους κινδύνους πληθωρισμού από τις εξελίξεις, από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου. Εάν επιβεβαιωθεί, ότι εμπλέκεται και το Ιράν, η κλιμάκωση του πολέμου θα ήταν επικείμενη, πιστεύουν οι περισσότεροι αναλυτές – γεγονός που θα μπορούσε να ωθήσει τις αγορές σε κλίμα risk-off (sell-off των μετοχών και στροφή στα ομόλογα ή τον χρυσό).

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 1.169,66 μονάδες, έναντι 1.136,93 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 2,88%, ενώ από τις αρχές του 2023 καταγράφει κέρδη 25,80%.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 3,27%, ενώ από τις αρχές του έτους παρουσιάζει κέρδη 26,75%.

Ο δείκτης FTSE MID έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 0,21%, ενώ από την αρχή του 2023 ενισχύεται σε ποσοστό 33,48%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 3,90% και από τις αρχές του έτους κερδίζει 43,05%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδος διαμορφώθηκε στα 621,710 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 124,342 εκατ. ευρώ από 82,374 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα αυτή αυξήθηκε κατά 1,736 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 79,598 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους είναι αυξημένη κατά 13,736 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ