Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Το χρονοδιάγραμμα για τις πληρωμές

Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Το χρονοδιάγραμμα για τις πληρωμές
Topic image: Sudden increase in heating costs due to exorbitant costs for gas and oil. Gas and oil prices have exploded. However, many households will only see what this means for the heating bill when the next utility bill is issued. Heating costs.Thermostat,radiator,symbol photo,heating costs,radiator,radiator,winter,additional costs,ancillary living costs,after payment,additional costs afterpayment,heating costs afterpayment,tenant,ancillary rental costs,heating costs advance payment,heating. (Photo by Frank Hoermann/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το επίδομα θέρμανσης.  

του Γιώργου Αλεξάκη

Σε τροχιά μπαίνει μια από τις βασικές ενισχύσεις – “ανάχωμα” στην ενεργειακή ακρίβεια. Ο λόγος για το επίδομα θέρμανσης, του οποίου η πλατφόρμα αιτήσεων θα ανοίξει, με βάση πληροφορίες, το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Με βάση όσα ίσχυσαν και πέρυσι, καθώς θα ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο, οι πληρωμές θα γίνουν σε τρεις φάσεις, στις αρχές Δεκεμβρίου, το Φεβρουάριο και τον Απρίλιο με τους παλιούς δικαιούχους να περνάνε πρώτοι από το ταμείο και να παίρνουν σειρά λίγο μετά τα Χριστούγεννα οι νέοι.

Το ύψος του ποσού που θα διατεθεί ανέρχεται στα 237 εκατ. ευρώ και θα δοθεί σε πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά, με τα 189 εκατ. να πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των νοικοκυριών έως το τέλος του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χρονοδιάγραμμα

  • Έως τις 30 Οκτωβρίου θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα εξειδικεύει τους όρους, τις προϋποθέσεις, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα ποσά και τους δικαιούχους.
  • Έως τις 10 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους.
  • Στις 15 Δεκεμβρίου θα λήξει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων
  • Το επίδομα θα καταβληθεί σε τρείς δόσεις και συγκεκριμένα:
  1. Eως τις 30 Δεκεμβρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2023.
  2. Έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2024.
  3. Έως τις 28 Απριλίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 14η Απριλίου 2024.

Το ύψος ενίσχυσης παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι δηλαδή στα 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμοημέρες. Δηλαδή, σύμφωνα με το σύστημα υπολογισμού του επιδόματος, το οποίο ισχύει ήδη από την χειμερινή περίοδο 2020-2021, το ποσό της βάσης υπολογισμού θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή επιδότησης, ονομαζόμενο “συντελεστή βαθμοημέρας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εισοδηματικά κριτήρια

Παραμένουν τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια δηλαδή έως 16.000 ευρώ ο άγαμος και 24.000 ευρώ ο έγγαμος ενώ ωφελημένες είναι οι οικογένειες με παιδιά, καθώς αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια. Για τις οικογένειες με παιδιά το όριο πάει από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Αυτό σημαίνει ότι το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ και για μια οικογένεια με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ.

Επίσης, στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά όριο τζίρου έως 80.000 ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που δήλωσαν φέτος στην εφορία ακαθάριστα έσοδα πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: News247.gr