Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το senior preferred ομόλογο της Alpha Bank – Στο 7,25% το αρχικό επιτόκιο

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το senior preferred ομόλογο της Alpha Bank – Στο 7,25% το αρχικό επιτόκιο
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
O τελικός στόχος για τις υποχρεώσεις MREL της Alpha Bank για το 2026 είναι στο 27,16%

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το senior preferred ομόλογο της Alpha Bank, ύψους 400 εκατ. ευρώ, με το αρχικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 7,25%.

Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα έδωσε εντολή σε Goldman Sachs, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley Europe, Nomura και UBS προκειμένου να τρέξουν τη διαδικασία, ενώ έχει δικαίωμα ανάκλησης μετά την παρέλευση 5 ετών.

Επίσης, το νέο senior preferred ομόλογο αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Ba3 από την Moody’s και BB- από τη Standard & Poor’s και θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

Σκοπός της εν λόγω έκδοσης είναι η στήριξη της ρευστότητας της συστημικής τράπεζας με την περαιτέρω βελτίωση των δεικτών ρευστότητας, καθώς και η ενίσχυση του buffer της Ελάχιστης Απαίτησης Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ειδικότερα, ο τελικός στόχος για τις υποχρεώσεις MREL για το 2026 είναι στο 27,16%, ενώ στο α’ τρίμηνο του 2023 ο εν λόγω δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 21,28%.

Επισημαίνεται πως με βάση το στρατηγικό σχέδιο, που παρουσιάστηκε στο Investor’s day της τράπεζας, προβλέπεται αύξηση του κεφαλαιακού δείκτη FL CET1 από 12,5% το 2022 στο 16% το 2025. Παράλληλα στο α’ τρίμηνο ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις ανήλθε στο 76% και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 164%.