«Αντάρτικο» ετοιμάζουν αρκετοί Γάλλοι σοσιαλιστές βουλευτές

«Αντάρτικο» ετοιμάζουν αρκετοί Γάλλοι σοσιαλιστές βουλευτές

Το ενδεχόμενο αποχής μελών του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος από την ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, φοβάται ο Ολάντ.

«Αντάρτες» βουλευτές του κυβερνώντος γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος μπορεί να απόσχουν από την ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην ανασχηματισμένη κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου, δήλωσε σήμερα ένας εξ αυτών σε μια κίνηση που θα μπορούσε να απειλήσει την κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η ψηφοφορία της ερχόμενης εβδομάδας έρχεται έπειτα από μερικές «καυτές» για τον Ολάντ εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων διαφωνούντες υπουργοί παύτηκαν από την κυβέρνηση, τα ποσοστά της προσωπικής δημοτικότητάς του έπεσαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και ένα βιβλίο ιδιαίτερα βλαπτικό για τον ίδιο κυκλοφόρησε από την πρώην σύντροφό του Βαλερί Τριερβελέρ.

Ο πρωθυπουργός του Ολάντ, ο Μανουέλ Βαλς, έχει σχηματίσει τη δεύτερη κυβέρνησή του μετά το διορισμό του στα τέλη Απριλίου και αντιμετωπίζει ένα δύσκολο αγώνα για να διατηρήσει την κοινοβουλευτική στήριξη που χρειάζεται για να περάσει τον προϋπολογισμό του 2015 και τις επικείμενες εργασιακές μεταρρυθμίσεις.

Αν η κυβέρνηση δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης την ερχόμενη εβδομάδα, ο Ολάντ μπορεί να εξαναγκαστεί να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες εκλογές – ένα σενάριο που κορυφαία στελέχη των Σοσιαλιστών εξακολουθούν να θεωρούν απίθανο παρά την αυξανόμενη οργή μέσα στις τάξεις του κόμματος για την ολοένα και πιο κεντρώα πορεία του.

«Κατευθυνόμαστε προς μια ομαδική αποχή», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Κριστιάν Πολ, ένας από τους αρχηγούς των ανταρτών βουλευτών.

«Πιστεύουμε πως είναι αδύνατο να επιβληθεί αυτή η επιφανειακή ομοφωνία στο σοσιαλιστικό σχηματισμό», πρόσθεσε.

Ο Πολ δεν είπε πόσοι από τους αντάρτες είναι έτοιμοι να απόσχουν. Ο αριθμός αυτός έχει κυμανθεί από 11 στην ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην πρώτη κυβέρνηση του Βαλς τον Απρίλιο, μέχρι 41 σε μια ψηφοφορία αργότερα τον ίδιο μήνα για τη μείωση των δημόσιων δαπανών μέχρι το 2017.

Με τις 289 έδρες του, το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει πλειοψηφία μιας έδρας στο κοινοβούλιο και μπορεί να αναμένει ότι θα εξασφαλίσει τις ψήφους του σχηματισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων και διαθέτει 17 έδρες. Έτσι η ψηφοφορία αρχίζει να γίνεται πραγματικά αβέβαιη από τις 30 αποχές και πάνω.

«Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει μια πολύ, πολύ άνετη πλειοψηφία σοσιαλιστών βουλευτών που θα στηρίξει τον Μανουέλ Βαλς», δήλωσε προς το τηλεοπτικό κανάλι Φρανς 2 ο Ζαν-Μαρί Λε Γκεν, υφυπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με το κοινοβούλιο.

Η δημοτικότητα του Ολάντ στις δημοσκοπήσεις έχει πέσει στο 13% –το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από Γάλλο πρόεδρο– εξαιτίας της αποτυχίας του να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση, και επειδή πολλοί Γάλλοι ψηφοφόροι δεν τον θεωρούν αξιόπιστο ηγέτη.

Ωστόσο το γαλλικό σύνταγμα δίνει στον πρόεδρο την εξουσία να συνεχίσει ως το τέλος της πενταετούς θητείας του, κυβερνώντας με διατάγματα αν είναι απαραίτητο. Επιπλέον οι σοσιαλιστές βουλευτές γνωρίζουν πως, αν εξαναγκάσουν σε διάλυση του κοινοβουλίου, είναι πιθανό να χάσουν τις έδρες τους στις νέες εκλογές – ένα αντικίνητρο για να προχωρήσουν σ’ αυτή την οδό.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε ακόμη:

Κοινή πρόταση επενδύσεων στην Ευρώπη ετοιμάζουν Γαλλία-Γερμανία

«Η άκρα δεξιά προ των πυλών της εξουσίας στη Γαλλία»

O Ολάντ είναι τουλάχιστον…δημοφιλής στο Amazon Γαλλίας