Η αντεπίθεση της BlackBerry

Η αντεπίθεση της BlackBerry

Με το νέο Classic και την είσοδο στα wearables η πάλαι ποτέ πανίσχυρη εταιρεία βγαίνει ξανά στο προσκήνιο.

Μπορεί η BlackBerry να ήταν η πρώτη που κατασκεύασε και κυκλοφόρησε το πρώτο πραγματικό smartphone, όμως η συνέχεια δεν ήταν καθόλου καλή. Πρώτα το iPhone και, στη συνέχεια, τα Android κινητά κέρδισαν την προτίμηση του πρώην κοινού της και την άφησαν να παλεύει για την τρίτη θέση με ελάχιστο μερίδιο αγοράς. Αλλά αυτό δεν την έκανε να καταθέσει τα όπλα.

Πριν από λίγες εβδομάδες παρουσίασε το Classic το οποίο, σύμφωνα με τα πρώτα reviews, είναι το καλύτερο τηλέφωνο που έχει κατασκευάσει ποτέ. Μοιάζει με το παλιό και εξαιρετικά δημοφιλές Bold, και η οθόνη αφής βρίσκεται πάνω από το πάντα παρόν QWERTY πληκτρολόγιο έχοντας ανάμεσά τους το trackpad.

Το Classic τρέχει την έκδοση 10.3.1 του BlackBerry OS, η οποία ενσωματώνει μια σειρά από gestures για τον έλεγχο των εφαρμογών, αλλά αυτός μπορεί να γίνει θαυμάσια και από τα πλήκτρα. Η οθόνη του είναι μεγαλύτερη από εκείνη του Bold 9900 και του Q10, ο επεξεργαστής είναι διπύρηνος στο 1,5-gigahertz και η μνήμη είναι στα 2 GB. Με συνεχή χρήση η μπαταρία διαρκεί σχεδόν 15 ώρες.

Εκτός από το ότι δεν έχει σταματήσει ποτέ τις προσπάθειες να να σταθεί με αξιώσεις στην αγορά των συσκευών, η εταιρεία δοκιμάζει επίσης την τύχη της στην πλατφόρμα του Android Wear και του iOS. Οι κάτοχοι έξυπνων ρολογιών με αυτά τα λειτουργικά θα έχουν τη δυνατότητα να τσεκάρουν και να απαντούν στα μηνύματα που λαμβάνουν στο BlackBerry Messenger απ’ ευθείας από τον καρπό τους.

Το Android Wear είναι το λειτουργικό που έχει αναπτύξει η Google για τα «έξυπνα» ρολόγια και ήδη χρησιμοποιείται στο LG G Watch, το Motorola Moto 360 και το Samsung Gear Live. Τα τηλέφωνα Blackberry και ο Messenger που χρησιμοποιούν αναμένεται να συνεργάζονται με αυτά τα ρολόγια.

Η εφαρμογή δεν θα επιτρέπει απλώς στο χρήστη της να απαντά χρησιμοποιώντας προκαθορισμένα μηνύματα («είμαι σε μήτινγκ» κ.λπ), αλλά και φωνητικά μέσω του  Google Voice που μετατρέπει τη φωνή σε γραπτό κείμενο.

Η εταιρεία δεν ανακοίνωσε πότε ακριβώς η εφαρμογή της θα είναι διαθέσιμη, αλλά εκτιμάται πως θα αυτό θα γίνει μέσα στην άνοιξη.