Ανθεκτικές οι Google και Microsoft: Ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς

Ανθεκτικές οι Google και Microsoft: Ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ αναμενόταν να σημειώσουν μικρή ανάπτυξη

Καλύτερα από το αναμενόμενο τα πήγαν το α’ τρίμηνο του 2023 οι κολοσσοί Microsoft και Alphabet (μητρική της Google), γεγονός το οποίο ώθησε τις μετοχές τους προς υψηλότερα επίπεδα, παρασέρνοντας ανοδικά τον υπόλοιπο τεχνολογικό κλάδο.

Τα έσοδα στο τμήμα cloud της Microsoft αυξήθηκαν κατά 16% τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, ποσοστό που διέλυσε τους φόβους για απότομη επιβράδυνση των δαπανών από τους εταιρικούς πελάτες τους μετά την έκρηξη των ψηφιακών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.  Το τμήμα διαφήμισης – αναζήτησης της Google ξεπέρασε επίσης τις προβλέψεις επιστρέφοντας στην ανάπτυξη, με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 2% το τρίμηνο μετά από πτώση 2% τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους. 

Οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ αναμενόταν να σημειώσουν μικρή ανάπτυξη, λόγω της σύγκρισης με το δυνατό ξεκίνημα που είχαν το 2022 και της επιβράδυνσης των δαπανών που έπληξε πολλές δραστηριότητές τους. Όμως τα αποτελέσματα της Τρίτης τροφοδότησαν ελπίδες στη Wall Street ότι οι βασικοί κινητήρες ανάπτυξης της Big Tech είναι πιο ανθεκτικοί από το αναμενόμενο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι εκτιμήσεις για επιβράδυνση λόγω των κακών μακροοικονομικών δεδομένων δεν επιβεβαιώθηκαν», δήλωσε ο Brent Thill, αναλυτής της Jefferies. Οι αριθμοί των δύο τεχνολογικών κολοσσών «θα βοηθήσουν τις τεχνολογικές μετοχές να ανακτήσουν τη δυναμική τους». 

Οι μετοχές της Alphabet σημείωσαν αύξηση 4%, ωστόσο στη συνεχεια υποχώρησαν, αφού τα στελέχη της εταιρείας προειδοποίησαν ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα αυξηθούν προοδευτικά φέτος. Οι μετοχές της Microsoft, οι οποίες σημείωναν άνοδο 15% σε ετήσια βάση, κατέγραφαν άνοδο περισσότερο από 9% μετασυνεδριακά, διευρύνοντας τα κέρδη τους αφότου η Έιμι Χουντ, γενική οικονομική διευθύντρια, δήλωσε ότι το τρέχον τρίμηνο θα υπάρξουν «υγιής αύξηση εσόδων» και «πειθαρχημένες» δαπάνες.

Η ευφυής μονάδα cloud της Microsoft, ο μεγαλύτερος παραγωγός εσόδων της, με επικεφαλής τη Azure, την πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους της, κατέγραψε έσοδα 22,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίμηνο έως το τέλος Μαρτίου, έναντι προβλέψεων 21,8 δισ. δολ. Τα έσοδα της Azure αυξήθηκαν κατά 31% σε ετήσια βάση. Σημειώνεται πως η Microsoft έχει κάνει ένα μεγάλο άλμα για την ανάπτυξη της τεχνολογίας AI μέσω της συνεργασίας της και την επένδυσή της στη start-up OpenAI, τον δημιουργό του ChatGPT.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε call με επενδυτές, τα στελέχη της Microsoft δήλωσαν ότι οι δυνατότητές της σε τεχνητή νοημοσύνη δεν ήταν κινητήρια δύναμη για το τελευταίο τρίμηνο, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος Satya Nadella είπε ότι η εταιρεία τώρα «κάνει συνομιλίες που δεν είχαμε ποτέ» με πελάτες που θέλουν να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη. 

Tα αποτελέσματα

Στο μεταξύ, αύξηση κερδών και εσόδων ανακοίνωσε η Microsoft Corp. για το τελευταίο τρίμηνο, ξεπερνώντας ταυτόχρονα τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία. 

Ειδικότερα, ο κολοσσός του λογισμικού ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του για το γ’ τρίμηνο χρήσης ανήλθαν σε 18,3 δισ. δολ. ή 2,45 δολ. ανά μετοχή από 2,22 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.  Τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 52,86 δισ. δολ. από 49,36 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα. 

Από την άλλη, ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς τα έσοδα πρώτου τριμήνου της μητρικής της Google, Alphabet, όντας ενισχυμένα από την άνοδο της διαφήμισης και τη σταθερή ζήτηση για υπηρεσίες cloud, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία. 

Τα έσοδα για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου ανήλθαν σε 69,79 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με εκτιμήσεις 68,95 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου 15,05 δισ. δολ. ή 1,17 δολ. ανά μετοχή, σε σύγκριση με καθαρά κέρδη 16,44 δισ. δολ. ή 1,23 δολ. ανά μετοχή το προηγούμενο τρίμηνο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα από το FactSet ανέμεναν κατά μέσο όρο καθαρά κέρδη 1,08 δολάρια ανά μετοχή.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ένα σχέδιο επαναγοράς μετοχών 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στέλνοντας τις μετοχές να καταγράψουν κέρδη περίπου 3% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: