Ανησυχία για αναζωπύρωση της τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ, μετά το sell off στη First Republic

Ανησυχία για αναζωπύρωση της τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ, μετά το sell off στη First Republic
Signage is displayed outside of a First Republic Bank branch in Santa Monica, California on March 20, 2023. - Wall Street stocks overcame early weakness to end higherMarch 20, 2023 on hopes that turmoil in the banking sector may be easing, after Switzerland's largest bank UBS agreed to a takeover of troubled rival Credit Suisse. But shares of First Republic Bank plummeted by 47.3 percent, even as a coalition of US lenders said last week they would deposit $30 billion into it. This came as S&P cut its credit rating for First Republic to B+ from BB+ on March 19, 2023. (Photo by Patrick T. Fallon / AFP) Photo: AFP
Όπως δήλωσε η First Republic τη Δευτέρα, εξετάζει «στρατηγικές επιλογές»  

Ραγδαία υποχώρηση σημείωσαν οι μετοχές της αμερικανικής First Republic κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 25 Απριλίου, την ίδια στιγμή που οι ρυθμιστικές αρχές στην Ουάσιγκτον και θεσμικοί παράγοντες στη Wall Street προσπαθούσαν να καταλήξουν σε ένα σχέδιο σταθεροποίησης της προβληματικής τράπεζας. 

Ειδικότερα, η τιμή της μετοχής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία σε ετήσιο επίπεδο καταγράφει διολίσθηση, ούτως ή άλλως, άνω του 50%, υποχώρησε κατά 49,4%, καθώς αποκαλύφθηκε πως οι πελάτες του έχουν αποσύρει καταθέσεις 100 δισ. δολαρίων. 

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως δήλωσε η First Republic τη Δευτέρα, εξετάζει «στρατηγικές επιλογές», όπως την πώληση assets έως 100 δισ. δολ., ενώ οι insiders αναφέρουν ότι δυσκολεύεται να βρει μια βιώσιμη λύση, όπως η πώληση του συνόλου ή μέρους της. Τα στελέχη της τράπεζας είναι σε επαφή με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία τελεί σε κατάσταση συναγερμού μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον περασμένο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είπαν ότι οι κορυφαίες επιλογές είναι ορισμένες από τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ που κατέθεσαν πρόσφατα 30 δισεκατομμύρια δολάρια στην First Republic να τη σώσουν ή η Federal Deposit Insurance Corporation να αναλάβει τον έλεγχο του ιδρύματος και να προσφέρει κρατική εγγύηση για όλες τις καταθέσεις, όπως έκανε με την SVB. Πρόσωπο κοντά στη First Republic είπε ότι η τράπεζα θα καλωσόριζε την κυβέρνηση «να συγκαλέσει τα σχετικά μέρη για να βρουν μια λύση».

Σημειώνεται πως, παρά τη διολίσθηση των μετοχών της First Republic την Τρίτη, ο δείκτης περιφερειακών τραπεζών KBW υποχώρησε λιγότερο από 4%. Αυτό υποδηλώνει ότι οι επενδυτές είναι επίσης πιο χαλαροί προς το παρόν από ό,τι ήταν όταν η SVB κατέρρευσε και πυροδότησε sell-off σε ολόκληρο τον κλάδο.

Μια από τις πηγές είπε ότι η κυβέρνηση δεν ανησυχούσε για «μετάδοση» πέρα από την First Republic. Παρά την απότομη διολίσθηση των μετοχών της First Republic την Τρίτη, ο δείκτης περιφερειακών τραπεζών KBW υποχώρησε λιγότερο από 4%. Αυτό υποδηλώνει ότι οι επενδυτές είναι επίσης πιο χαλαροί προς το παρόν από ό,τι ήταν όταν η SVB κατέρρευσε και πυροδότησε ένα sell-off σε ολόκληρο τον κλάδο.

Οι μετοχές της PacWest, μιας τράπεζας στην Καλιφόρνια που δέχεται πιέσεις από την κατάρρευση της SVB, σημείωσαν άνοδο 16,2% στις συναλλαγές μετά το πέρας του ωραρίου λειτουργίας, αφού ανέφερε εισροές καταθέσεων 1,8 δισ. δολαρίων από τις 20 Μαρτίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Standard Chartered προειδοποιεί: Η τραπεζική κρίση δεν έχει τελειώσει

Προειδοποίηση πως ο τραπεζικός κλάδος, παγκοσμίως, μπορεί εκ νέου να αντιμετωπίσει ζητήματα απηύθυνε ο διευθύνων σύμβουλος της Standard Chartered Μπιλ Γουίντερς, παρόλο που οι κίνδυνοι από την αναταραχή της αγοράς τον περασμένο μήνα έχουν υποχωρήσει.

Υπενθυμίζεται πως η ταχεία παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών τον περασμένο μήνα απέτρεψε την κατάρρευση της Silicon Valley Bank -και αργότερα της Credit Suisse- να κλιμακωθεί σε ευρύτερη τραπεζική κρίση.

Ωστόσο, ο Γουίντερς προειδοποίησε ότι οι «δραματικές αλλαγές στο μακροοικονομικό περιβάλλον» —δηλαδή, οι γρήγορες αυξήσεις επιτοκίων με στόχο την εξομάλυνση του πληθωρισμού— έχουν προκαλέσει προβλήματα σε ορισμένες τράπεζες, τα οποία θα μπορούσαν ακόμη να συμβάλουν κατά τρόπο αρνητικό στη γενικότερη οικονομική δραστηριότητα.

«Οι επιτοκιακές αυξήσεις αποκάλυψαν σφάλματα στα επιχειρηματικά μοντέλα ή επιδείνωσαν προβλήματα που γνωρίζαμε ότι υπήρχαν, αλλά ίσως δεν εκτιμούσαμε πόσο σοβαρά ήταν», είπε. «Αυτά τα ελαττώματα εξακολουθούν να υπάρχουν», πρόσθεσε ο Γουίντερς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Υπάρχουν ανισορροπίες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς περιόδου των πολύ χαμηλών επιτοκίων. Είναι καθήκον μας να καταλάβουμε πού πρέπει να προσπαθήσουμε και να προβλέψουμε τις αλλαγές που μπορεί να έρθουν», είπε.

Ο Γουίντερς επαίνεσε το έργο τόσο των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ όσο και της Ελβετίας για την αναχαίτιση της μετάδοσης. Ωστόσο, σημείωσε ότι το επεισόδιο ανέδειξε επίσης ορισμένες ρυθμιστικές ελλείψεις, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με προσοχή. «Υπήρχαν ξεκάθαρα κάποια ρυθμιστικά κενά και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα τα κλείσουμε», είπε.

«Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να επιβαρύνουμε την οικονομία λόγω υπερβολικής ρύθμισης αν δεν είμαστε προσεκτικοί». Η Standard Chartered, η οποία πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της στην Ασία και στις αναδυόμενες οικονομίες, πρόκειται να ανακοινώσει τα κέρδη της την Τετάρτη. Το περασμένο τρίμηνο, η τράπεζα ανέφερε αύξηση 28% στα ετήσια προ φόρων κέρδη καθώς οι παγκόσμιες αυξήσεις των επιτοκίων αύξησαν τα έσοδά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: