Ανθρωπιστική δράση αναλαμβάνει ο ΟΗΕ στο Ιράκ

Ανθρωπιστική δράση αναλαμβάνει ο ΟΗΕ στο Ιράκ

Aπό αέρος, θαλάσσης και ξηράς η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες θα ξεκινήσει αύριο τη διανομή βοήθειας σε μισό εκατομμύρια εκτοπισμένους Ιρακινούς.

Το δύσκολο έργο της προσφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στους σχεδόν 500.000 εκτοπισμένους Ιρακινούς πρόκειται να ξεκινήσει από αύριο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Ενώπιον της επιδείνωσης της κατάστασης στο βόρειο Ιράκ, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες αρχίζει αυτή την εβδομάδα μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις της για να βοηθήσει σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους που εξαναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους», δήλωσε ο Άντριαν Έντουαρντς, εκπρόσωπος της Αρμοστείας που έχει την έδρα της στη Γενεύη.

Η εκτεταμένη αυτή επιχείρηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί από αέρος, θαλάσσης και ξηράς, θα αρχίσει αύριο Τετάρτη, διευκρίνισε. Μια αερογέφυρα ανθρωπιστικής βοήθειας θα δημιουργηθεί ανάμεσα στην Άκαμπα της Ιορδανίας και το Αρμπίλ στο Ιράκ. Η Αρμοστεία αναμένεται να στείλει βοήθεια και με αυτοκινητοπομπές από την Τουρκία και την Ιορδανία. Τέλος βοήθεια θα σταλεί δια θαλάσσης και ξηράς από το Ντουμπάι μέσω του Ιράν, εξήγησε ο Έντουαρντς.

Σε πρώτη φάση θα σταλούν περίπου 3.300 σκηνές, 20.000 πλαστικά καλύμματα, 18.500 κιτ σκευών κουζίνας και 16.500 δοχεία για μεταφορά υγρών.

Ο κύριος στόχος αυτής της επιχείρησης, που αναμένεται να διαρκέσει περίπου δέκα ημέρες, είναι να βελτιωθουν οι συνθήκες ζωής των εκτοπισμένων, ιδιαίτερα αυτών που έχουν βρεθεί χωρίς καταφύγιο ή σπίτι, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, τονίζοντας τη σημασία να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες των ανθρώπων αυτών.

Μέχρι σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες υπολογίζει σε 1,2 εκατ. τον αριθμό των Ιρακινών που εκτοπίσθηκαν εξαιτίας των μαχών το 2014 στο Ιράκ.

Σθεναρή αντίσταση από το «Ισλαμικό Κράτος» στο Τικρίτ
Οι ιρακινές δυνάμεις σταμάτησαν σήμερα τη βραχύβια επιχείρησή τους που είχε στόχο την ανακατάληψη της γενέτειρας του πρώην δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν, αφού συνάντησαν σθεναρή αντίσταση από τους μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους». Οι ιρακινές δυνάμεις δέχθηκαν σφοδρά πυρά πολυβόλων και όλμων νοτίως του Τικρίτ, ενώ νάρκες και ελεύθεροι σκοπευτές υπονόμευσαν τις προσπάθειες προσέγγισης στην πόλη από τα δυτικά, την οποία έχουν προσπαθήσει αρκετές φορές να ανακαταλάβουν, δήλωσαν Ιρακινοί αξιωματικοί.

Κάτοικοι στο κέντρο του Τικρίτ είπαν τηλεφωνικά πως οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ελέγχουν σταθερά τις θέσεις τους και περιπολούν στους κεντρικούς δρόμους.

Διαβάστε ακόμη:

Να «πνίξει» την Αμερική «στο αίμα» απειλεί το «Ισλαμικό Κράτος»

Ποινές του ΟΗΕ εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους»

Έκκληση του ΟΗΕ για να μπει τέλος στη «γενοκτονία» εναντίον των Γεζίντι στο Ιράκ

Το Χαλιφάτο, η Σάικς-Πικό και η επαναχάραξη του παγκόσμιου χάρτη