Ποινές του ΟΗΕ εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους»

Ποινές του ΟΗΕ εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους»

Οι ενέργειες του Οργανισμού έχουν στόχο τον οικονομικό αποκλεισμό των ισλαμιστών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε κυρώσεις κατά των αποκαλούμενων «μαχητών του Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ. Στόχος είναι να διακοπεί η χρηματοδότηση των ισλαμιστών από το εξωτερικό. 

Μεταξύ άλλων οι κυρώσεις προβλέπουν απαγόρευση εισόδου και πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών για έξι άτομα που θεωρούνται υποστηρικτές των ισλαμιστών ανταρτών στο Ιράκ.

Παρατηρητές στη Νέα Υόρκη, έδρα των Ηνωμένων Εθνών, θεωρούν ότι πολύ σύντομα θα προστεθούν και άλλα ονόματα στη λίστα. Παράλληλα τα 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ δεσμεύονται να μην επιτρέψουν οιαδήποτε υποστήριξη ή χρηματοδότηση προς τους μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» (IS). Αυτό σημαίνει ότι δεν θα αγοράζουν ούτε πετρέλαιο από εγκαταστάσεις που έχουν περιέλθει στον έλεγχο των ανταρτών.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για ένα βήμα στην σωστή κατεύθυνση, υποστηρίζει ο Χανς Γιόαχιμ Χάιντζε, καθηγητής στο Ινστιτούτο Ανθρωπιστικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Μπόχουμ. «Ίσως δεν μπορεί κανείς να επηρεάσει άμεσα αυτές τις παραστρατιωτικές ομάδες, αλλά το ζήτημα είναι ότι αυτές οι ομάδες διατηρούν επαφές με συγκεκριμένα κράτη, με συγκεκριμένες κυβερνήσεις και επιχειρήσεις. Εκεί πρέπει κανείς να ασκήσει επιρροή και να καταστρέψει την υποδομή, που επιτρέπει σε όλους αυτούς να δρουν» τονίζει ο καθηγητής Χάιντζε.

Στόχος η «λογιστική υποστήριξη» των ισλαμιστών
Στο στόχαστρο των Ηνωμένων Εθνών μπαίνουν τα οικονομικά μέσα, οι επικοινωνίες και η λογιστική υποστήριξη των ισλαμιστών στο Ιράκ, οι οποίοι προφανώς στηρίζονται από το εξωτερικό. Δεν λείπουν όμως και οι σκεπτικιστές, όπως ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου Μίχαελ Μπρζόσκα.

Ο Μπρζόσκα υποστηρίζει μάλιστα ότι είναι μάλλον απογοητευτική η τελευταία οδηγία του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά όπως διευκρινίζει «αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για τους διαύλους υποστήριξης από το εξωτερικό προς τους μαχητές του IS».

«Νομίζω ότι πρόκειται μάλλον για μέτρα συμβολικού χαρακτήρα. Αν δούμε προσεκτικά ποιοί είναι αυτοί στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις, θα δούμε ότι πρόκειται για άτομα γνωστά σε πολλές κυβερνήσεις, βρίσκονται ήδη σε μαύρες λίστες των μυστικών υπηρεσιών και δεν νομίζω ότι οι δραστηριότητές τους θα επηρεαστούν ιδιαίτερα από το γεγονός ότι τώρα μπαίνουν και στη λίστα των Ηνωμένων Εθνών» επισημαίνει.

Διαμφισβητούμενη η στήριξη στους Κούρδους
Λίγο πριν την επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν, σε έκτακτη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, να ενισχύσουν με όπλα τους Κούρδους, οι οποίοι μάχονται τους ισλαμιστές στο Ιράκ, αλλά διαθέτουν απαρχαιωμένο εξοπλισμό. Ο καθηγητής Χανς Γιόαχιμ Χάιντζε υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς τους Κούρδους, εάν θέλουμε να αλλάξει κάτι στην περιοχή. «Κάτι πρέπει να γίνει για να σταματήσουν οι αντάρτες. Και με αυτό το ζητούμενο, πρέπει να συνεργαστούμε με τους Κούρδους. Οι Κούρδοι διεξάγουν πόλεμο αυτοάμυνας απέναντι σε εμπόλεμες πράξεις που πλησιάζουν στα όρια της γενοκτονίας και η διεθνής κοινότητα, αλλά και η ίδια η Γερμανία, δεν μπορούν να μένουν απλοί παρατηρητές» τονίζει χαρακτηριστικά.

Διαφορετική άποψη εκφράζει ωστόσο ο καθηγητής Μίχαελ Μπρζόσκα, αφού, όπως υποστηρίζει, πρέπει κανείς να λαμβάνει υπόψη του και τους κινδύνους για αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή. «Εδώ δεν έχουμε μόνο μία σύγκρουση ανάμεσα στους αποκαλούμενους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και την κουρδική ή την ιρακινή πλευρά. Εδώ έχουμε να κάνουμε με συνεχείς αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις διάφορες εθνοτικές ομάδες του Ιράκ».

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε ακόμη:

Νέο φρικτό έγκλημα στο Ιράκ: Το Ισλαμικό Κράτος «σφαγίασε» 80 Γεζίντι

Έκκληση του ΟΗΕ για να μπει τέλος στη «γενοκτονία» εναντίον των Γεζίντι στο Ιράκ

Το Χαλιφάτο, η Σάικς-Πικό και η επαναχάραξη του παγκόσμιου χάρτη