Αντιδρά μετά τη μεγάλη βουτιά το χρηματιστήριο της Μόσχας

Αντιδρά μετά τη μεγάλη βουτιά το χρηματιστήριο της Μόσχας

Ενισχύεται το ρούβλι την ώρα που οι αγορές παραμένουν νευρικές και ανήσυχες για τις εξελίξεις. 

Με άνοδο κατά τουλάχιστον 3% άρχισαν σήμερα οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Μόσχας, μετά τη βουτιά πάνω από 10% που κατέγραψε στη χθεσινή συνεδρίαση όπου επικράτησε πανικός στους επενδυτές απέναντι στις συνέπειες για τη ρωσική οικονομία μιας ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία.

Ο δείκτης Micex σημείωσε άνοδο 3,20% και ο δείκτης RTS άνοδο 3,30%. Οι χρηματαγορές ανακτούν το ρυθμό τους, μετά τη χθεσινή βουτιά στις συναλλαγές και στην ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος, όπου οι δείκτες Micex και RTS έκλεισαν με πτώση 10,79% και 12,01% αντίστοιχα.

Το ρούβλι ενισχύεται επίσης, μετά τη χθεσινή πτώση ρεκόρ της ισοτιμίας του έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Με την έναρξη των συναλλαγών σήμερα η ισοτιμία του ευρώ ήταν 49,90 ρούβλια και του δολαρίου 36,29 ρούβλια.

Στις ρωσικές χρηματαγορές, ήδη ασταθείς εδώ και εβδομάδες από τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ και την ουκρανική κρίση, επικράτησε πανικός χθες απέναντι σε μια γενικευμένη σύρραξη στην Ουκρανία και τις απειλές των κυρώσεων της Δύσης που κινδυνεύουν να πλήξουν τις εμπορικές σχέσεις της Ρωσίας με τους εταίρους της. Ενώπιον της κατάστασης αυτής η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες αύξηση του επιτοκίου στο 7% (έναντι 5,5% παλαιότερα) προκειμένου να αποκαταστήσει τη «χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Στο «κόκκινο» Ευρώπη και Αμερική
Το ωστικό κύμα που προκλήθηκε από την επιδείνωση της κρίσης στην Ουκρανία εξαπλώθηκε τη Δευτέρα στις παγκόσμιες αγορές, με πτωση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ και η Wall Street έκλεισε στο «κόκκινο».

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ήταν αυτό που πλήρωσε το βαρύτερο τίμημα με πτώση 3,44 %. Από κοντά τα χρηματιστήρια του Παρισιού και του Λονδίνου με πτώση 2,66 % και 1,49 % αντίστοιχα. Η Wall Street παρασύρθηκε και αυτή με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 0,94 % και τον Nasdaq κατά 0,72 % . Οι αγορές στην Ασία κινήθηκαν επίσης πτωτικά με το χρηματιστήριο του Τόκιο να κλείνει απότομα κάτω κατά 1,27 %, ενώ οι απώλειες έφτασαν έως και το 2,68 % κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, υποχώρησε κατά 1,47 % και η Σαγκάη 0,92 %.

Διαβάστε επίσης: H επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία δοκιμάζει τις αγορές

«Δεν είναι ακόμη πανικός, αλλά η ανησυχία είναι πολύ ισχυρή», δήλωσε ο αναλυτής της IG Αλεξάντερ Μπαραντέζ. Για αρκετές ημέρες, οι αγορές ήταν ανήσυχες λόγω της ουκρανικής κρίσης, αλλά « σήμερα ( σ.σ. χθες) ο αντίκτυπος έγινε πραγματικά αισθητός, καθώς η κατάσταση επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου », δήλωσε ο Πατρικ Γιακ, στρατηγικός σύμβουλος ομολόγων της BNP Paribas .

Αντίθετα, όπως συμβαίνει κατά κόρον σε περιόδους κρίσης, οι επενδυτές βρήκαν τα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια», όπως τα γερμανικά και τα γαλλικά ομόλογα, τα σκληρά νομίσματα, το δολάριο των Ηνωμένων Πολιτειών και το γιεν της Ιαπωνίας, καθώς και το χρυσό.

«Με τη γεωπολιτική κατάσταση στην Ουκρανία, οι επενδυτές αναζήτησαν καταφύγιο σε χρυσό» δήλωσε ο Σάμιουλ Φοξ, αναλυτής της Spreadex.