Πώς η Odyssey «κλειδώνει» ανάπτυξη 42% και διεκδικεί έργα-μαμούθ σε άμυνα και AI

Πώς η Odyssey «κλειδώνει» ανάπτυξη 42% και διεκδικεί έργα-μαμούθ σε άμυνα και AI
AI-Powered Cybersecurity: A Tool for Enhancing Data Protection and Safeguarding Organizations from Cyberattacks by Harnessing Data Processing, Analysis, and Threat Response Capabilities. Photo: Shutterstock
Από την κυβερνο-άμυνα στην κυβερνο-ανθεκτικότητα

Σύμφωνα με τον ENISA, χρειάζονται, κατά μέσο όρο 217 μέρες, από τη στιγμή που ένας hacker εισβάλει στο σύστημα μιας εταιρείας, μέχρι οι άνθρωποί της να ανακαλύψουν ότι έχουν δεχθεί κακόβουλη επίθεση στον ψηφιακό κόσμο. Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η απόλυτη ασφάλεια συνιστά ουτοπία και οι κυβερνοεπιθέσεις εξελίσσονται με εκθετικούς ρυθμούς, το αφήγημα στον τομέα του cybersecurity αλλάζει άρδην. Η συζήτηση δεν περιορίζεται στο «πώς θα αποτρέψουμε τον εισβολέα», αλλά μετατοπίζεται στο «πόσο γρήγορα μπορούμε να ανακάμψουμε» όταν το σύστημα δεχθεί ισχυρό πλήγμα.

Αυτή η μετάβαση από το παραδοσιακό Cyber Defense στο Cyber Resilience αποτελεί τον πυρήνα της στρατηγικής της Odyssey Cybersecurity, μιας από τις ελάχιστες ελληνικών συμφερόντων εταιρείες τεχνολογίας που κατάφεραν να ενταχθούν στο Magic Quadrant της Gartner και συγκαταλέγονται ανάμεσα στους 20 κορυφαίους παγκόσμιους παίκτες του κλάδου.

Όπως αναφέρει στο Fortune Greece o Απόστολος Πανδρούλας, General Manager της Odyssey Cybersecurity, σήμερα ο χρόνος αντίδρασης σε μια ψηφιακή απειλή ανέρχεται σε 50 ημέρες, ανεβάζοντας το διάστημα που ο hacker «αρμενίζει» ανενόχλητος και υποκλέπτει πολύτιμα δεδομένα, στις 267 ημέρες! Την ίδια ώρα οι λεγόμενοι “threat actors” μπορούν πλέον μέσα από την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης να πάρουν απόρρητες πληροφορίες μέσα σε μόλις 11 λεπτά.

Η Odyssey Cybersecurity επιστρατεύει το generative και το agentic AI, σε συνδυασμό με τον ανθρώπινο παράγοντα, προκειμένου να εντοπίσει έγκαιρα και να μειώσει τον χρόνο αντίδρασης σε τέτοιου είδους ψηφιακές επιθέσεις. Σύμφωνα με τον κ. Πανδρούλα, τα επόμενα χρόνια οι cyber security analysts, οι chief information security officers, οι cybersecurity engineers και οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι σε κανονιστικά πλαίσια συμμόρφωσης, θα αποτελούν απαραίτητες ειδικότητες σε κάθε επιχείρηση που παίρνει στα σοβαρά την ασφάλειά της.

Οι hackers θα βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά

«Το EU AI Act κινείται, κατά τη γνώμη μου, προς τη σωστή κατεύθυνση. Βγήκε πρόσφατα η Anthropic και είπε ότι έφτιαξε κάτι το οποίο είναι πραγματικά πάρα πολύ δυνατό και δεν αποτελεί την πρώτη έκδοση, το οποίο σημαίνει ότι σε δέκα χρόνια από σήμερα θα δούμε πράγματα που θα μας κάνουν τρομερή εντύπωση».

Ο ίδιος τονίζει ότι οι hackers θα βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά, όμως, αυτό που έχει αλλάξει είναι η οπτική και τα μέτρα που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις. Εξηγεί πως κάποιος που διαθέτει τους απαραίτητους τεχνικούς και οικονομικούς πόρους μπορεί να παρεισφρήσει σε οποιοδήποτε σύστημα. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει αλλάξει το αφήγημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ενώ πριν από μια 5ετία μιλούσαν για cyber defense, τώρα επικοινωνούν το cyber resilience.

«Ανθεκτικότητα δεν σημαίνει ότι αποτρέπω κάποιον που θέλει να κάνει ζημιά και να παρεισφρήσει στο σύστημα, αλλά το πόσο γρήγορα ανακάμπτω από ένα κακόβουλο χτύπημα. Η αλήθεια είναι ότι, είτε πρόκειται για τον ιδιωτικό, είτε για τον δημόσιο τομέα, στην Ελλάδα έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία των επενδύσεων πάνω στην κυβερνοασφάλεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ψηφιακό … σαμποτάζ αρκεί για να κλείσει εργοστάσιο

Πελάτες της Odyssey Cybersecurity είναι κυρίως οι τράπεζες, οι εταιρείες ενέργειας, οι μεταφορές, οι ασφαλιστικές εταιρείες και ο ευρύτερος βιομηχανικός κλάδος, όπου εκεί, όπως επισημαίνει ο κ. Πανδρούλας, υπάρχουν τεράστια κενά. Αν δεν έχουν δημιουργηθεί δικλείδες ασφαλείας μπορεί εύκολα να γίνει σαμποτάζ σε ένα εργοστασίου.

«Στο εξωτερικό όταν γίνεται μία έκρηξη, το πρώτο πράγμα που κοιτάνε και λαμβάνουν υπόψη είναι η παράμετρος της κυβερνοεπίθεσης. Σε ότι αφορά τον δημόσιο τομέα, έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας. Αυτή τη στιγμή είμαστε μία από τις εταιρείες οι οποίες μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon, σχεδιάζουμε Security Operations Center της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας. Είναι ένα έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά έχουμε παρουσία και συνεργασίες με οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου βλέπουμε ότι έχει πλέον αρχίσει η έννοια του να μπορέσω να είμαι ανθεκτικός και ασφαλής να περνάει σιγά-σιγά στην κουλτούρα τους».

Ο ελληνικός στρατός και το έργο των 4 εκατ. ευρώ

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στο κομμάτι της άμυνας με τον Όμιλο να είναι ένα από τα 12 συνολικά σχήματα που διεκδικούν με το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας τη δημιουργία πλατφόρμας για τον ελληνικό στρατό. Το γεγονός ότι διαθέτουν Technical Readiness Level 7 τους δίνει ένα προβάδισμα, ωστόσο, η απόφαση για την αναδοχή του έργου ύψους 4 εκατ. ευρώ θα ανακοινωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο.

«Ο ρόλος της εταιρείας είναι διττός. Το ένα κομμάτι αφορά στην παραγωγή τεχνολογίας μέσα από τη δική μας πλατφόρμα, την ClearSky, και το άλλο κομμάτι μας αφορά την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα κυβερνοασφάλειας, διαχείριση υποδομών κλπ. Στο πρώτο κομμάτι, σαν παραγωγός τεχνολογίας, είμαστε οι μόνοι. Δεν υπάρχει ανταγωνιστής με τη δική μας ωριμότητα. Δεν υπάρχει ένα αμιγώς ελληνικό προϊόν, όπως είναι το δικό μας, κατασκευασμένο στην Ελλάδα από Έλληνες μηχανικούς κυβερνοασφάλειας».

Κλείνει το μάτι σε Κατάρ και Β. Ευρώπη

Προσθέτει πως τα τελευταία δύο χρόνια η εταιρεία τρέχει, κάθε χρόνο, με ανάπτυξη 42%. Το 2025, σε επίπεδο ομίλου, ο τζίρος έκλεισε κοντά στα 14 εκατομμύρια και φέτος θα κυμανθεί μεταξύ 17 με 18 εκατομμύρια ευρώ.

«Η εταιρεία έκανε αρκετές επενδύσεις που ακόμα δεν έχουν αποδώσει και θεωρούμε ότι σταδιακά θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη. Αρχές του χρόνου άνοιξε το γραφείο μας στην Ισπανία και τον περασμένο Ιανουάριο στην Ιταλία. Τα headquarters μας είναι στην Κύπρο, μια πάρα πολύ μικρή αγορά, η οποία όμως φέρνει ένα 25%. Παράλληλα, είμαστε στη Σαουδική Αραβία τα τελευταία 6 χρόνια, μια δύσκολη αγορά καθώς πρέπει να επενδύσεις σε τοπικά data centers, με τοπικό κόσμο. Από εδώ προέρχεται το 20% και η Ελλάδα παραμένει Νο1 αγορά με ποσοστό 58%. Στα άμεσα σχέδια είναι η είσοδός μας σε κάποια χώρα της Βόρειας Ευρώπης, αλλά ακόμα το εξετάζουμε, όπως και η τοποθέτησή μας στο Κατάρ, όπου αρχές του καλοκαιριού κάναμε ένα ταξίδι που πήγε καλά».

Από το αναπτυξιακό πλάνο δεν εξαιρούνται και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή τη στιγμή η Odyssey – στην οποία εδώ και δύο χρόνια μπήκε η EOS Capital Investments ως επενδυτικό σχήμα με ποσοστό 35,5% – έχει παρουσία σε περίπου σε 30 χώρες και εξυπηρετεί 120 πελάτες διεθνώς. Απασχολεί 204 εργαζόμενους και συμπεριλαμβάνεται στο Magic Quadrant της Gartner, ούσα μία από τις 20 εταιρείες παγκοσμίως που βρίσκονται στη σχετική λίστα.

«Υπολογίζουμε τον Οκτώβριο να βγει η 2η έκδοση της πλατφόρμας, η οποία θα έχει ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη και Generative και Agentic, όπου πλέον θα βγούμε στην αγορά ως μία εταιρεία με ένα προϊόν το οποίο χρησιμοποιεί AI για να αντιμετωπίσει το AI που χρησιμοποιούν οι κακόβουλοι» αποκαλύπτει ο κ. Πανδρούλας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: