Αντιδράσεις σε όλη τη Βρετανία κατά της απόφασης της κυβέρνησης για αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου

Αντιδράσεις σε όλη τη Βρετανία κατά της απόφασης της κυβέρνησης για αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου
epa07396961 Anti Brexit protesters stage a protest outside the British Houses of Parliament in Westminster, central London, Britain, 25 February 2019. Britain's Prime Minister, Theresa May is having talks with European leaders at a summit in the Egyptian resort of Sharm el-Sheikh. EPA/VICKIE FLORES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες βρετανικές πόλεις απαντούν οι πολίτες και η αντιπολίτευση - Συλλογή υπογραφών κατά της απόφασης.

Την επίσπευση της ακρόασης από το δικαστήριο νομικής προσφυγής εναντίον της πρωτοβουλίας του βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, για την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου θα επιδιώξει ομάδα δικηγόρων που εκπροσωπεί την βουλευτή του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας, Τζοάνα Τσέρι, την επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τζο Σουίνσον, και πάνω από 70 ακόμη βουλευτές, οι οποίοι κατέθεσαν κατεπείγον αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Εδιμβούργου, ζητώντας την έκδοση προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων κατά της αναστολής των εργασιών του κοινοβουλευτικού σώματος.

Η νομική ομάδα που εκπροσωπεί τους βουλευτές είχε κερδίσει την έγκριση της πλήρους εκδίκασης της νομικής τους προσφυγής για τις 6 Σεπτεμβρίου, προκειμένου το Δικαστήριο να αποφασίσει κατά πόσο το μέτρο της αναστολής του κοινοβουλίου από τον Μπόρις Τζόνσον είναι αντισυνταγματικό ή παράνομο.

Ωστόσο, τώρα ζητά από το Δικαστήριο να εξετάσει την υπόθεση νωρίς την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον συντονιστή της νομικής ομάδας, Τζόλιον Μάγκχαμ, το δικαστήριο μπορεί να ανατρέψει την απόφαση, ακόμη και αν αυτή έχει εγκριθεί από τη Βασίλισσα, ενώ οι δικηγόροι πρόκειται να στραφούν εναντίον του αιτήματος που έθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός και τα μέλη του συμβουλίου της Βασίλισσας, και όχι στην ίδια την απόφαση έγκρισης από την Βασίλισσα.

Κατά τους δικηγόρους, και οι δύο πλευρές είναι πιθανό να προσφύγουν κατά της απόφασης του δικαστηρίου, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσει μία σειρά από επείγουσες ακροαματικές διαδικασίες που θα καταλήξουν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.

Στο μεταξύ, μία σειρά από διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Βρετανίας, εναντίον της απόφασης για την αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου, μεταξύ άλλων στην πλατεία του κοινοβουλίου στο Λονδίνο, στο Μίλτον Κινς, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ, Μπέρμινχαμ, Κέιμπριτζ, Εδιμβούργο, Κάρντιφ, Μπρίστολ, Μπράιτον κ.α.

Την ίδια ώρα περισσότερες από 450.000 υπογραφές συγκέντρωσε, μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, ένα διαδικτυακό αίτημα κατά της απόφασης του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία της Βουλής των Κοινοτήτων για έναν μήνα.

Ο Τζόνσον όρισε την 14η Οκτωβρίου ως την επίσημη ημερομηνία έναρξης της νέας κοινοβουλευτικής συνόδου. Το κοινοβούλιο θα παραμείνει κλειστό από τα μέσα Σεπτεμβρίου, γεγονός που περιορίζει τις δυνατότητές του να καθυστερήσει το Brexit, το οποίο έχει καθοριστεί για τις 31 Οκτωβρίου.

Το αίτημα, που δημοσιεύεται στη σελίδα του κοινοβουλίου, είχε συγκεντρώσει 450.000 υπογραφές γύρω στις 18.30 σήμερα, ξεπερνώντας έτσι το όριο των 100.000 υπογραφών ώστε να διεξαχθεί μια μάλλον συμβολικής σημασίας συζήτηση για το θέμα.

Στις αρχές του έτους, ένα άλλο κείμενο που ζητούσε να σταματήσει το Brexit συγκέντρωσε 6,1 εκατομμύρια υπογραφές, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ. Ωστόσο, δεν άλλαξε η άποψη της κυβέρνησης ότι πρέπει να υλοποιήσει το “διαζύγιο” από την ΕΕ, στη βάση του δημοψηφίσματος του 2016. Τότε, 17,4 εκατομμύρια Βρετανοί είχαν ταχθεί υπέρ της αποχώρησης και 16,1 εκατομμύρια κατά.

Παραιτείται η ηγέτιδα των Συντηρητικών στη Σκωτία

Η Ρουθ Ντέιβιντσον, η ηγέτιδα του Συντηρητικού Κόμματος στη Σκωτία, πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή της, λόγω των πολιτικών διαφωνιών της με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αλλά και επειδή αισθάνεται πίεση αφού έγινε πρόσφατα μητέρα, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Sun. “Κουράστηκε να συνδυάζει τη μητρότητα και το να είναι προβεβλημένο στέλεχος της αντιπολίτευσης στη Σκωτία, αυτό είχε συνέπειες”, φέρεται να δήλωσε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των Συντηρητικών. “Και όλα αυτά έγιναν ακόμη πιο δύσκολα με το τρέχον πολιτικό κλίμα, καθώς βρέθηκε να διαφωνεί ολοένα και περισσότερο με τη νέα ηγεσία στο Λονδίνο”, πρόσθεσε.

Η Ντέιβιντσον διαφωνεί με την πρόθεση του Τζόνσον να προχωρήσει στο Brexit ακόμη και χωρίς συμφωνία με την ΕΕ, εφόσον χρειαστεί.

Εκτός από τη Sun, το BBC και το σκωτικό τηλεοπτικό κανάλι STV μετέδωσαν επίσης ότι η Ντέιβιντσον σκοπεύει να παραιτηθεί από την ηγεσία των Συντηρητικών.

Δημοσκόπηση: Διαφωνεί το 47% 

Σε σημερινή δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov (με δείγμα 5.734 Βρετανών) για λογαριασμό των Times μόλις το 27% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της αναστολής με το 47% να δηλώνει αντίθετο στην απόφαση αυτή.

Οι απαντήσεις των ερωτηθέμενων στη σφυγμομέτρηση κινήθηκαν στις κομματικές γραμμές, με το 51% των υποστηρικτών του Brexit να στηρίζουν την απόφαση Τζόνσον. Μόλις το 9% των υποστηρικτών της παραμονής στην Ε.Ε. τάσσεται υπέρ της αναστολής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters