Αντιμέτωποι με την κατηγορία της «εξέγερσης» οι ηγέτες της Καταλονίας

Αντιμέτωποι με την κατηγορία της «εξέγερσης» οι ηγέτες της Καταλονίας
epa06297812 A demonstrator waves Spanish national flag in front of a Catalonian pro-independence one (C) outside Palau de la Generalitat (rear), the Catalonian regional Government Palace, in the first working day after the implementation of the Spanish Constitution's article 155, in Barcelona, northeastern Spain, 30 October 2017. Some journalists and photographers wait outside the regional government's headquarters to check if Carles Puigdemont, who was dismissed by Spanish Government as Catalonian regional President with the implementation of Constitution's article, arrives to try to reach his office. Puigdemont has no admitted his dismissal yet. EPA/Javier Etxezarreta

Ενώπιον της ισπανικής δικαιοσύνης αναμένεται να βρεθεί η καταλανική ηγεσία - Θα συμμετάσχει στις εκλογές το κόμμα του Πουτζντεμόν. 

Την απαγγελία κατηγοριών για εξέγερση, στασιασμό και διασπάθιση δημοσίου χρήματος κατά των αυτονομιστών ηγετών της Καταλονίας ζήτησε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας,  Χοσέ Μανουέλ Μάθα, μετά την απόφαση της καταλανικής ηγεσίας να κηρύξει την ανεξαρτησία της ισπανικής περιφέρειας.

Ο εισαγγελέας ζητά επίσης τα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης να να κληθούν από τις δικαστικές αρχές για κατάθεση. Οι ενέργειές του εντάσσονται στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι να θέσει την Καταλονία υπό τον έλεγχό της. Σύμφωνα με το ισπανικό διαστικό σύστημα, ο γενικός εισαγγελέας προτείνει και ο δικαστής απαγγέλλει κατηγορίες.

Πάντως σήμερα το καταλανικό κόμμα PDeCat (Καταλανικό Δημοκρατικό Κόμμα), το κόμμα του καθαιρεθέντος Καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν, ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στις περιφερειακές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, κάτι που συνιστά σιωπηρή παραδοχή εκ μέρους του πως η προηγούμενη κυβέρνηση της Καταλονίας έχει παυθεί και το περιφερειακό κοινοβούλιο διαλυθεί.

«Στις 21 θα πάμε στις κάλπες, θα πάμε με την πεποίθηση ότι είμαστε προσηλωμένοι στο ότι η καταλανική κοινωνία πρέπει να μπορεί να εκφράζεται», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του PDeCat Μάρτα Πασκάλ. Νωρίτερα ένα άλλον καταλανικο κόμμα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, το Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), ανακοίνωσε επίσης ότι θα συμμετάσχει στις εκλογές.

Ερωτήματα γεννά και η είδηση ότι ο Πουτζντεμόν βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες. Η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia ανέφερε πως συνοδεύεται από άλλα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ σήμερα, το κόμμα Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), το οποίο τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να λάβει μέρος στις πρόωρες τοπικές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, αναγνωρίζοντας έτσι την καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης και τη διάλυση του τοπικού κοινοβουλίου.

«Η συμμετοχή στην (ψηφοφορία) της 21ης Δεκεμβρίου αποτελεί ευκαιρία να καλύτερη εδραίωση της Δημοκρατίας. Προκήρυξαν παράνομες εκλογές-παγίδα. Ωστόσο, δεν φοβόμαστε την κάλπη», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο βουλευτής του κόμματος Σέρζι Σαμπρία.

Ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας βλέπει ο υπουργός Οικονομικών
Η ισπανική οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί με ρυθμό άνω του 2,5% τον επόμενο χρόνο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος, μερικές εβδομάδες αφού αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,3% το 2018 λόγω της πολιτικής κρίσης στην Καταλονία. Ο ντε Γκίντος είπε ότι αναμένει πολλές επιχειρήσεις που είχαν αρχικά την έδρα τους στην Καταλονία να επιστρέψουν στην περιοχή, αφού αναγκάστηκαν να την μεταφέρουν αλλού εν μέσω της διαμάχης για την ανεξαρτητοποίησής της από την Ισπανία.