Η Μαδρίτη επιβάλλει και επίσημα την κυριαρχία της στην Καταλονία

Η Μαδρίτη επιβάλλει και επίσημα την κυριαρχία της στην Καταλονία
epaselect epa06292917 People celebrate after the approval of the declaration of a uniteral independence during a plenary session at Catalan Assembly, nearby the Parlament in Barcelona, northeastern Spain, 27 October 2017. As consequence of this result, Catalan Assembly urges the Catalan government to begin a constituent process to draft and approve the Constitution of the new republic. EPA/Marta Perez

Η ισπανική κυβέρνηση παίρνει τον έλεγχο και προχωρά στην εφαρμογή του άρθρου 155, καθαιρώντας την πολιτική και αστυνομική ηγεσία της Καταλονίας.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ισπανία, όπου λίγες ώρες μετά την απόφαση του καταλανικού κοινοβουλίου να κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, στη Μαδρίτη η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι λαμβάνει όλα τα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέχεια του ισπανικού κράτους και την αποπομπή των υπευθύνων για την παράνομη κατά το ισπανικό Σύνταγμα απόφαση απόσχισης της περιφέρειας.

Με επίσημο βασιλικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα του Κράτους -και λίγο αφότου ο Ισπανός πρωθυπουργός προανήγγειλε μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος την αποπομπή των Καταλανών ηγετών και την προκήρυξη εκλογών στις 21 Δεκεμβρίου– η ισπανική κυβέρνηση δηλώνει πως αποφάσισε την άρση του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας, την αποπομπή της καταλανικής ηγεσίας και την παράδοση των διοικητικών αρμοδιοτήτων στην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία.

Όπως αναφέρει το επίσημο ανακοινωθέν, μετά τις απομακρύνσεις του Καταλανού προέδρου Κάρλος Πουτζντεμόν και του αντιπροέδρου Οριόλ Ζουνκέρας, όπως και όλων των μελών της κυβέρνησης, η Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία θα παίξει ρόλο-κλειδί στον συντονισμό της μεταφοράς των διοικητικών αρμοδιοτήτων από τη Βαρκελώνη στη Μαδρίτη.

Η ισπανική κυβέρνηση καθαίρεσε επίσης τη διοίκηση του αυτόνομου Σώματος της καταλανικής Αστυνομίας, απολύοντας τον Αρχηγό Τζοσέπ Λουίς Τραπέρο, στο πλαίσιο της εφαρμογής του άρθρου 155 του Συντάγματος, παίρνοντας δηλαδή τον έλεγχο της Καταλονίας.

Στη Βαρκελώνη κατά τη διάρκεια της νύχτας συνέχισαν οι διαδηλώσεις υπέρ αλλά και κατά της κήρυξης ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ενώ δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών των αντίθετων «στρατοπέδων». Περισσότερες διαδηλώσεις αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα, ενώ στη Μαδρίτη θα διεξαχθεί μία μεγάλη διαδήλωση υπέρ της «ενότητας της Ισπανίας και του Συντάγματος».