Η αντιμετώπιση για το ξέπλυμα χρήματος στις προτεραιότητες των τραπεζών

Η αντιμετώπιση για το ξέπλυμα χρήματος στις προτεραιότητες των τραπεζών

Σύμφωνα με έρευνα της KPMG μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των τραπεζών είναι η νομιμοποίηση των εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Τα θέματα Anti-Money Laundering (AML) βρίσκονται πλέον στην ατζέντα των προτεραιοτήτων των επιχειρήσεων σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα AML της KPMG.

H KPMG, η οποία αναδείχθηκε πρόσφατα ως η «Anti-Money Laundering (AML) επιχείρηση της χρονιάς» για το 2014, κατέγραψε τις απόψεις στελεχών σε πάνω από 1 000 τράπεζες σε όλο τον κόσμο για το θέμα αυτό.

Διερευνήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προλαμβάνουν, αντιμετωπίζουν και συμμορφώνονται με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο με στόχο να προσδιορίσουν τις αναδυόμενες τάσεις, ευκαιρίες αλλά και κυρώσεις, την καταγραφή των αντιλήψεων του κλάδου, του κόστους αλλά και της επάρκειας των ισχύων συστημάτων παρακολούθησης συναλλαγών.

Φαίνεται ότι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Τράπεζες σήμερα είναι η σωστή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από δραστηριότητες AML καθώς επίσης και η συμμόρφωσή τους προς τις υποχρεώσεις τους.

Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ακόμη ότι

  • το 84% θεωρεί ότι τα ανώτερα Διευθυντικά στελέχη αποτυγχάνουν στην εφαρμογή και συμμόρφωση του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου.
  • το 74% προβλέπει αύξηση επενδυτικού κόστους στα επόμενα 3 χρόνια με κύριες περιοχές τα συστήματα παρακολούθησης συναλλαγών, KYC (Know Your Customer) τους ελέγχους, τις επικαιροποιήσεις και τις προσλήψεις προσωπικού.
  • το 52% μόνο δηλώνει ότι προχωρά σε απόρριψη συναλλαγής στην περίπτωση έλλειψης στοιχείων.

Είναι σαφές από την έρευνα ότι επιβάλλεται η δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου ικανού να προλαμβάνει και να καταστέλλει δραστηριότητες AML. Ο Christian Thomas, επικεφαλής των υπηρεσιών Anti-Money Laundering, μεταξύ άλλων σχολίασε: «Στην KPMG δίνουμε σημαντικό και συνεχή αγώνα στα θέματα AML συμβουλεύοντας και παροτρύνοντας τους πελάτες μας να ορίζουν μέλος Δ.Σ. το οποίο θα πραγματοποιεί αποτελεσματικούς ελέγχους AML και θα εξασφαλίζει, σε συνεργασία με τη Διοίκηση, την αποτελεσματική προετοιμασία για τους εποπτικούς ελέγχου. Επιπλέον, επιβάλλεται σε όλες τις επιχειρήσεις η εξασφάλιση κατάλληλου προγράμματος ελέγχων των συστημάτων, των λειτουργιών και των διαδικασιών αυτών».