Αντιμέτωπος με σοβαρά αδικήματα ο αεροπειρατής της Λάρνακας

Αντιμέτωπος με σοβαρά αδικήματα ο αεροπειρατής της Λάρνακας
epa05234364 Cypriot police patrols outside a fence behind which the hijacked EgyptAir A320 plane stands parked at a sealed off area of the Larnaca Airport, in Larnaca, Cyprus, 29 March 2016. The passenger plane from the Egyptian airline 'EgyptAir' was hijacked earlier the same morning, after being forced to divert its route from Alexandria to Cairo. Media reports citing a statement by the Egyptian Civil Aviation Ministry say that all passengers except the flight crew and five foreigners were released by the hijacker after negotiations. EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Μέλος του πληρώματος φέρεται να έχει δώσει κατάθεση, στην οποία υποστηρίζει ότι τα εκρηκτικά που κρατούσε ο ύποπτος ήταν πραγματικά.

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε, με διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, ο Αιγύπτιος Σελίχ Ελντίν Μουσταφά, δράστης της αεροπειρατείας που εκδηλώθηκε χθες σε αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, το οποίο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Όπως αναφέρθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, για τον 59χρονο Σελίχ Ελντίν Μουσταφά διερευνώνται, μεταξύ άλλων, τα αδικήματα της πειρατείας, της απαγωγής προσώπων, της απόπειρας πρόκλησης σωματικής βλάβης με εκρηκτικές ύλες και αδικήματα του νόμου περί καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Το ανακριτικό έργο της κυπριακής αστυνομίας συνδράμουν και μέλη των αιγυπτιακών Αρχών ασφαλείας, που έφθασαν στην Κύπρο χθες το απόγευμα.

Σύμφωνα με τον υπαστυνόμο Ανδρέα Λαμπριανού, ο οποίος διερευνά την υπόθεση, ο αεροπειρατής απείλησε με ανατίναξη του αεροσκάφους μόλις απογειώθηκε από την Αλεξάνδρεια. Ζήτησε από τον πιλότο να κατευθύνει το αεροσκάφος προς την Τουρκία, την Ελλάδα ή την Κύπρο, απειλώντας ότι αν το αεροσκάφος κατευθυνθεί σε αιγυπτιακό αεροδρόμιο θα το ανατίναζε.

Ο ίδιος φέρεται να συγκέντρωσε τα διαβατήρια όλων των επιβατών της πτήσης ενώ, όταν το αεροσκάφος έφτασε στην περιοχή ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας, του δόθηκε άδεια προσγείωσης λόγω έλλειψης καυσίμων. Ο αεροπειρατής φερόταν να φορούσε γύρω από τη μέση του θήκες, μέσα στις οποίες υπήρχαν κυλινδρικοί ράβδοι και από την κάτω πλευρά της έφευγαν καλώδια, τα οποία κατέληγαν σε τηλεχειριστήριο που κρατούσε στο χέρι του.

Μετά την απελευθέρωση των πρώτων επιβατών ο ύποπτος παρέδωσε φάκελο με παραλήπτη μία γυναίκα με κυπριακό ονοματεπώνυμο, η οποία, όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, ήταν η πρώην σύζυγός του. Εντός του φακέλου, σύμφωνα με τον υπαστυνόμο, υπήρχε επιστολή, με την οποία ο δράστης απαιτούσε την απελευθέρωση 63 αντιφρονούντων γυναικών που κρατούνται, όπως είπε, σε φυλακές της Αιγύπτου. Μέλος του πληρώματος φέρεται να έχει δώσει κατάθεση, στην οποία υποστηρίζει ότι τα εκρηκτικά που κρατούσε ο ύποπτος ήταν πραγματικά και λόγω του χαρακτήρα του υπήρχε κίνδυνος να πραγματοποιήσει τις απειλές του.

Απειλές για χρήση των εκρηκτικών εκτόξευσε και κατά της κυπριακής αστυνομίας στην περίπτωση, που γινόταν προσπάθεια εξουδετέρωσης. Μετά την παράδοσή του, στη φανέλα που φορούσε ο αεροπειρατής, εντοπίστηκε αυτοσχέδιος μηχανισμός, ο οποίος ήταν τοποθετημένος σε αυτοσχέδια ραμμένη λαστιχένια ζώνη.