Αντιστέκεται παρά το μπαράζ παραιτήσεων ο Τζόνσον: “Όχι, όχι, όχι. Δεν παραιτούμαι”

Αντιστέκεται παρά το μπαράζ παραιτήσεων ο Τζόνσον: “Όχι, όχι, όχι. Δεν παραιτούμαι”
(FILES) In this file photo taken on June 30, 2022 Britain's Prime Minister Boris Johnson gestures ahead of a meeting of The North Atlantic Council during the NATO summit at the Ifema congress centre in Madrid,. - UK Prime Minister Boris Johnson faces two high-stakes encounters in parliament on July 6, 2022, after his government was rocked by the shock departures of two senior ministers. Rishi Sunak resigned as finance minister, and Sajid Javid as health secretary, with both saying they could no longer tolerate the culture of scandal that has stalked Johnson for months. (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP) Photo: AFP
Αρνείται να παραιτηθεί παρά τις εκκλήσεις ο Μπόρις Τζόνσον. Απόψε ενδέχεται να διεξαχθεί ψηφοφορία για πρόταση μομφής κατά του Βρετανού πρωθυπουργού.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απέρριψε σήμερα το απόγευμα τις αυξανόμενες εκκλήσεις να παραιτηθεί έπειτα από μια σειρά παραιτήσεων υπουργών και αιτημάτων βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος να αποχωρήσει.

Ερωτηθείς κατά την άφιξή του για μια προγραμματισμένη εμφάνιση ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής αν θα παραιτηθεί, ο Τζόνσον απάντησε: «Όχι, όχι, όχι».

Απευθυνόμενος αργότερα σε ένα μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το εάν θα εξακολουθεί να είναι αύριο πρωθυπουργός, ο Τζόνσον απάντησε: «Φυσικά».

Παράλληλα τόνισε στην επιτροπή ότι η χώρα δεν θέλει οι πολιτικοί να «εμπλέκονται σε ψηφοθηρία», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν χρειαζόταν άδεια από τη βασίλισσα Ελισάβετ για τη διεξαγωγή εκλογών.

«Δεν νομίζω ότι κανένας σε αυτή τη χώρα θέλει οι πολιτικοί να συμμετέχουν σε ψηφοθηρία», είπε ο Τζόνσον.

«Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τους ψηφοφόρους μας και να αντιμετωπίζουμε ζητήματα που τους ενδιαφέρουν».

 

Συνέχεια στο μπαράζ παραιτήσεων βουλευτών των Τόρις από κυβερνητικές θέσεις

Η πίεση προς τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί αυξάνεται καθώς ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής εναντίον του, με ολοένα περισσότερα μέλη της κυβέρνησής του να ανακοινώνουν τις παραιτήσεις τους.

Τελευταίοι που ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από την κυβέρνηση είναι η υπουργός Μεταφορών Ρέιτσελ Μακλίν, καθώς και οι βουλευτές των Τόρις, Κρεγκ Ουίλιαμς, Μαρκ Λόγκαν και Ντάνκαν Μπέικερ από μέλη της κοινοβουλευτικής γραμματείας.

Ψηφοφορία για πρόταση μομφής κατά του Βρετανού πρωθυπουργού σήμερα το βράδυ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Sky

Μια ψηφοφορία για πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον ενδέχεται να ξεκινήσει το νωρίτερο σήμερα το βράδυ, δήλωσε ο δημοσιογράφος του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου Sky, ο Τομ Λάρκιν, με ανάρτηση στο Twitter, επικαλούμενος ένα μέλος της Επιτροπής του 1922 που επιβλέπει τέτοιες ψηφοφορίες.

Ο Λάρκιν τόνισε ότι οι κανόνες της Επιτροπής, που επί του παρόντος δίνουν στον Τζόνσον ασυλία μέχρι το επόμενο έτος από μια ψηφοφορία για πρόταση μορφής, πιθανότατα θα αλλάξουν σήμερα το απόγευμα.

Συνεχίζονται οι παραιτήσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι παραιτήσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης Τζόνσον. Μέχρι τις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) είχαν φτάσει τις 27, ενώ λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως έξι ακόμη μέλη του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον υπέβαλαν σήμερα την παραίτησή τους. Πρόκειται για την Κέμι Μπάντενοχ, τον Νιλ Ο’ Μπράιεν, τον Άλεξ Μπούργκχαρτ, τον Λι Ρόουλι, την Τζούλια Λόπεζ και την Μιμς Ντέιβις.

Τελευταίοι που ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από την κυβέρνηση είναι η υπουργός Μεταφορών Ρέιτσελ Μακλίν, καθώς και οι βουλευτές των Τόρις, Κρεγκ Ουίλιαμς, Μαρκ Λόγκαν και Ντάνκαν Μπέικερ από μέλη της κοινοβουλευτικής γραμματείας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα στην ημέρα αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες.

Όλοι όσοι παραιτήθηκαν δήλωσαν ότι πια δεν εμπιστεύονται τον Βρετανό πρωθυπουργό, με τους αναλυτές στο Λονδίνο να τονίζουν ότι πλέον δεν είναι θέμα αν θα παραιτηθεί ο Μπόρις Τζόνσον αλλά πότε θα το κάνει.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ακόμη και ο Μάικλ Γκόουβ, ένα από τα επιφανέστατα στελέχη των Συντηρητικών, που έχει μεγάλη επιρροή μέσα στο κόμμα έχει ζητήσει από τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί.

Οι υπουργοί και υφυπουργοί που έχουν ανακοινώσει την παραίτησή τους μέχρι στιγμής

Τουλάχιστον 31 υπουργοί, υφυπουργοί και άλλα στελέχη της κυβέρνησης έχουν πλέον παραιτηθεί.

Ακολουθεί μια λίστα ανώτατων στελεχών της βρετανικής κυβέρνησης που μέχρι τις 18:45 ώρα Ελλάδας είχαν ανακοινώσει την αποχώρησή τους:

Υπουργοί

Ρίσι Σούνακ από υπουργός Οικονομικών

Σάτζιντ Τζάβιντ από υπουργός Υγείας

Ρέιτσελ Μακλίν από υπουργός Μεταφορών

Μάικ Φριερ από υπουργός Ισότητας

Υφυπουργοί

Στιούαρτ Άντριου από υφυπουργός Στέγασης

Τζο Τσόρτσιλ, από υφυπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων

Βικτόρια Άτκινς από υφυπουργός Δικαιοσύνης

Τζον Γκλεν, από υφυπουργός αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

Ρόμπιν Γουόκερ από υφυπουργός Παιδείας της βρετανικής κυβέρνησης

Γουίλ Κουίνς από υφυπουργός Παιδείας

Άλλοι

Κέμι Μπάντενοχ, Νιλ Ο’ Μπράιεν, Άλεξ Μπούργκχαρτ, Λι Ρόουλι, Τζούλια Λόπεζ, Μιμς Ντέιβις από μέλη της κοινοβουλευτικής γραμματείας