Αντίστροφη μέτρηση για την ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ

Αντίστροφη μέτρηση για την ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ

Μετά και την κατάθεση της συμφωνίας στη Βουλή στην τελική ευθεία μπαίνει η σύγκρουση Αριστερή Πλατφόρμας με τους "Προεδρικούς".

Αντώνης Αντζολέτος

Κανένας ενδοιασμός δεν υπάρχει για την μειοψηφία σχετικά με την καταψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή, όπου θα δοθεί η τελική μάχη για την «επικράτηση» μέσα στο κόμμα.

Οι τοποθετήσεις των κορυφαίων στελεχών, πλέον θυμίζουν έναν ξεχωριστό πολιτικό σχηματισμό και με πολύ σκληρές εκφράσεις κατηγορούν την κυβέρνηση για τις επιλογές της που οδηγούν πίσω τη χώρα στα μνημόνια.

Όλο το προηγούμενο διάστημα κορυφαία στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας μιλώντας στο NEWS 247 ξεκαθάριζαν, πως οι προσπάθειες και η κινητοποίηση που υπάρχει όλο αυτό το διάστημα είχαν να κάνουν με «μια ύστατη προσπάθεια ακύρωσης της συμφωνίας». Από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη όλοι περιμένουν το επόμενο βήμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της «σκληρής» ομάδας βουλευτών που τον ακολουθεί.

Τρεις είναι οι επιλογές που εξετάζουν τα στελέχη της μειοψηφίας σε συνεχείς συσκέψεις που πραγματοποιούν.
– Να προχωρήσουν σε ρήξη το βράδυ της ψηφοφορίας αποχωρώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκροτώντας νέα κοινοβουλευτική ομάδα.

– Η ρήξη να έρθει στην πορεία προς το έκτακτο συνέδριο, καθώς η σύγκρουση θα είναι μεγάλη και συνεπώς να απέχουν από το συνέδριο.

– Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης να περιμένει μέχρι και την τελευταία στιγμή και θεσμικά μέσα στο συνέδριο να εκφράσει τις ενστάσεις του και την αποχώρησή του από το κόμμα.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας υπάρχουν πολλά στελέχη που επισημαίνουν πως η «συνύπαρξη» αυτή δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί και εισηγούνται στον πρωθυπουργό να ζητήσει για άλλη μια φορά τις παραιτήσεις των βουλευτών ή ακόμα και να προχωρήσει ο ίδιος σε δυναμικές κινήσεις την επόμενη της ψηφοφορίας.

Η απώλεια της δεδηλωμένης είναι το μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση, κατηγορώντας την Αριστερή Πτέρυγα του κόμματος για υπονόμευση του έργου της. Ιδιαίτερα για το γεγονός ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν αφήνει το κυβερνητικό έργο να εξελιχθεί, όσον αφορά τα αντισταθμιστικά μέτρα που σκοπεύει να πάρει, αλλά και για την διευθέτηση του χρέους που αποτελεί το μεγάλο «όπλο» για τον Αλέξη Τσίπρα στις επερχόμενες εκλογές.

Πονοκέφαλο για άλλη μια φορά προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου η στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου από τη στιγμή που φέρεται να βάζει εμπόδια στην κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης. Η πρόεδρος της Βουλής κινείται απολύτως στην γραμμή της Αριστερής Πλατφόρμας που μέσω της iskra κάνει λόγο για «μνημονιακό τέρας που συνομολόγησε η κυβέρνηση και φέρνει με αντιδημοκρατικές διαδικασίες εξπρές το Δεκαπενταύγουστο στη Βουλή για να μην υπάρξει ενημέρωση του λαού…»

Παρ’ όλα αυτά οι προθέσεις της σχετικά με την επόμενη ημέρα δεν έχουν γίνει γνωστές και η συμπόρευσή της με την Αριστερή Πλατφόρμα αποτελεί ακόμα ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Οι προσυνεδριακές διαδικασίες
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα συνεχίζονται κανονικά στον ΣΥΡΙΖΑ οι σχεδιασμοί για το συνέδριο του Σεπτεμβρίου, στις οποίες συμμετέχουν κανονικά τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας.

Τα μέλη της επιτροπής που έχουν συγκροτηθεί συνεχίζουν την συγγραφή των θέσεων, ενώ δεν έχουν σταματήσει να συζητούνται και τα οργανωτικά του συνεδρίου.

Στόχος η πρώτη φάση να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 20 Αυγούστου και μέσα στο κείμενο – θέσεων να έχει αποτυπωθεί όλη η σημερινή συγκυρία, τα νέα δεδομένα, η επτάμηνη πορεία της κυβέρνησης, καθώς και ένα νέο πολιτικό σχέδιο.

Πολλά είναι τα στελέχη του κόμματος που δεν θα ήθελαν ενδεχόμενες εκλογές μέσα στο Σεπτέμβριο να οδηγήσουν στη αναβολή του συνεδρίου. Πάνω σε αυτό τον άξονα υπάρχουν σκέψεις ακόμα και για επίσπευσή του, καθώς επιθυμούν οι όποιες διαφωνίες και αποφάσεις να εκφραστούν και να παρθούν μέσα στο κορυφαίο συλλογικό όργανο.

Πηγή: news247.gr