Antony Cook (Microsoft) στο CEO Initiative Masterclass: Tεράστιας σημασίας η υπεύθυνη τεχνητή νοημοσύνη

Antony Cook (Microsoft) στο CEO Initiative Masterclass: Tεράστιας σημασίας η υπεύθυνη τεχνητή νοημοσύνη
Ο Antony Cook, Vice President & Deputy General Counsel της Microsoft, περιέγραψε τις βασικές αρχές της υπεύθυνης ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης και έδωσε το δικό του στίγμα για τις θεαματικές αλλαγές που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες για όλες τις επιχειρήσεις - Συζήτηση στο πλαίσιο του CEO Initiative Masterclass στο Delphi Economic Forum.

Περισσότεροι από 60 CEOs, partners και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων έδωσαν το «παρών» στο φετινό CEO Initiative Masterclass του Fortune Greece που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ.

Σε μια δυναμική συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που ξεπέρασε τις 3 ώρες, οι επιχειρηματικοί ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την αγορά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στις επιχειρήσεις και τις γεωπολιτικές αλλαγές, στις οποίες καλούνται να προσαρμοστούν για να επιβιώσουν.

Το CEO Initiative Masterclass άνοιξε ο Antony Cook, Vice Corporate President and Deputy General Counsel της Microsoft. Στη συζήτηση που συντόνισε ο Τάσος Ζάχος, CEO/Editor in Chief του Fortune Greece, ο κ. Cook αναφέρθηκε στις ιστορικές αλλαγές που φέρνει στην καθημερινότητά μας η τεχνητή νοημοσύνη.

Σε μια ιδιαίτερα διαφωτιστική τοποθέτηση, ο Antony Cook αναφέρθηκε στην αρχική περίοδο του Chat GPT και την επένδυση της Microsoft στην OpenAI. Ανέλυσε, επίσης, τις αλλαγές που φέρνει το Copilot στη ροή εργασιών για την καθημερινότητα ενός επαγγελματία και κατέληξε δίνοντας την εικόνα της κατεύθυνσης που έχει πάρει η Microsoft για την προώθηση της υπεύθυνης Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και για τις επενδύσεις της εταιρείας στην Ελλάδα για τη δημιουργία νέων data centers.

Τον λόγο, έπειτα, έλαβε και η Γιάννα Ανδρονοπούλου, CEO της Microsoft σε Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, μιλώντας για τη συνεργασία με την ελληνική πολιτεία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου.

Γιάννα Ανδρονοπούλου, CEO της Microsoft σε Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα

 

Διαβάστε τις κυριότερες τοποθετήσεις του Anthony Cook και της Γιάννας Ανδρονοπούλου στο φετινό CEO Initiative Masterclass στους Δελφούς:

Anthony Cook: Η ξαφνική «έκρηξη» της χρήσης ΤΝ

Η τεχνητή νοημοσύνη υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Δουλεύουμε πάνω σε αυτήν την τεχνολογία από το 2016 και τα τελευταία πέντε χρόνια υπάρχει η συνεργασία μας με την OpenAI, αλλά από τον Νοέμβριο του 2022, το ChatGPT ήρθε πραγματικά στο προσκήνιο.

Η τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει πλέον επιταχυνθεί κι έφτασε τους 100 εκατομμύρια χρήστες μέσα σε τρεις μόλις μήνες, τη στιγμή που το Facebook χρειάστηκε επτά χρόνια για να φτάσει τον ίδιο αριθμό. Πρόκειται για εκπληκτική επιτάχυνση. Και υπάρχουν δύο στιγμές που πραγματικά ήταν καθοριστικές για τη δική μου οπτική γωνία. Μία από τις χρήσεις που με εντυπωσίασε ήταν ότι ξαφνικά είχα ένα εργαλείο όπου αντί να διαβάζω όλα τα email μου και να απαντώ στο καθένα χωριστά, μπορούσα να χρησιμοποιήσω την τεχνολογία της Microsoft, το Copilot, για να τα συνοψίσει και να προετοιμάσει προσχέδια. Και έτσι σχεδόν ακαριαία, εξοικονομώ μιάμιση ώρα την ημέρα, χρησιμοποιώντας απλώς την τεχνολογία.

Εξετάζοντας, επίσης, τον τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει τις επιχειρήσεις, βλέπουμε ότι αλλάζει εντελώς τις στρατηγικές προώθησης της αγοράς. Επιπλέον, επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί μπορούν να κάνουν έρευνα & ανάπτυξη, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες αντιλαμβάνονται την παραγωγικότητα των εργαζομένων τους. Αλλάζει, ακόμη, τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν την τεχνολογία μέσω των αλυσίδων εφοδιασμού τους. Βλέπετε, λοιπόν, ότι το θέμα δεν είναι απλώς τεχνολογικό. Αναδεικνύεται σε ζήτημα επιχειρηματικής στρατηγικής, επιχειρηματικής κατεύθυνσης και επωνυμίας. Κι ένα από τα πράγματα που κάνει το Copilot είναι να βάλει λίγη από αυτή την απίστευτη τεχνολογία στα χέρια των ανθρώπων για να μπορέσουν να τη χρησιμοποιήσουν.

Antony Cook, Vice President and Deputy General Counsel της Microsoft

Τάσος Ζάχος: Για τις μικρές επιχειρήσεις είναι περισσότερο θέμα κόστους ή εμπιστοσύνης η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης;

Νομίζω ότι βλέπουμε έναν γρήγορο ρυθμό υιοθεσίας. Το κόστος δεν θεωρείται σημαντικό εμπόδιο. Για ένα δολάριο την ημέρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια τεχνολογία που αποτελεί πολύ σημαντική πρόταση αξίας. Και πιστεύω ότι η υπεύθυνη τεχνητή νοημοσύνη και η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στην τεχνολογία είναι τεράστιας σημασίας, γιατί αγγίζουν κάθε πτυχή μιας επιχείρησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τάσος Ζάχος: Εστιάζετε πολύ στην υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Θα μπορούσατε να περιγράψετε τις βασικές σας δεσμεύσεις προς τους πελάτες σας;

Αυτό ξεκίνησε για εμάς πραγματικά ως ένα ταξίδι από το 2016, όταν αρχίσαμε να εξετάζουμε την ανάπτυξη της λειτουργικότητας της τεχνητής νοημοσύνης στη γκάμα των προϊόντων μας. Και όπως πολλές εταιρείες εκείνη την εποχή, ανακοινώσαμε ένα σύνολο αρχών.

Η Microsoft έχει μεγάλη ευθύνη ως εταιρεία ανάπτυξης τεχνολογίας. Αλλά αν όντως πρόκειται να έχουμε ένα οικοσύστημα που δημιουργεί ενθουσιασμό και ευκαιρίες για την τεχνητή νοημοσύνη, αυτό σημαίνει ότι καθώς οι οργανισμοί χρησιμοποιούν την τεχνολογία, σκέφτονται επίσης πώς τη χρησιμοποιούν. Έτσι, αυτό που κάναμε είναι να αφιερώσουμε πολύ χρόνο στις δεσμεύσεις έναντι των πελατών μας για να τους υποστηρίξουμε στο ταξίδι τους, παρέχοντας περιεχόμενο και πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορούν να εφαρμόσουν πρακτικές που ευθυγραμμίζονται με ένα υπεύθυνο πλαίσιο τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό το οικοσύστημα εμπιστοσύνης είναι, νομίζω, το πιο σημαντικό για όλους τους πελάτες μας συλλογικά.

Αριστερά: Antony Cook, Vice President and Deputy General Counsel της Microsoft. Δεξιά: Τάσος Ζάχος, CEO/Editor in Chief του Fortune Greece

Οι επενδύσεις της Microsoft στην Ελλάδα

Ένα από τα πράγματα που εξετάζουμε όταν επενδύουμε σε μια χώρα, είναι το τοπικό περιβάλλον και πώς αυτό δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για επιχειρηματική επιτυχία. Έτσι καθώς επενδύουμε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια εδώ στην Ελλάδα σε υποδομές κέντρων δεδομένων, βλέπουμε μια πολύ σαφή διαφοροποίηση, τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και σε επίπεδο εταιρείας.

Γιάννα Ανδρονοπούλου: Νομίζω ότι έχουμε μια μοναδική ευκαιρία ως χώρα να αποκτήσουμε πρόσβαση σε τεχνολογίες που στο παρελθόν δεν ήταν δυνατό γιατί χρειάζονταν μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές. Τώρα με το cloud και την τεχνητή νοημοσύνη, αυτό εκδημοκρατίζεται. Στην πραγματικότητα, έχουμε αυτή τη μοναδική ευκαιρία: μπορούμε να αρχίσουμε να πειραματιζόμαστε με χαμηλό κόστος εισόδου. Όπως ανέφερε ο Anthony, η ελληνική κυβέρνηση έχει τη φιλοδοξία να «συναντηθεί» με την τεχνητή νοημοσύνη εντός της ΕΕ. Όλοι έχουμε τσεκάρει, υποθέτω, το mAIgov, που είναι η πρώτη, ας πούμε, προσπάθεια. Ως Microsoft, έχουμε δει επίσης μια αλλαγή κουλτούρας. Συγκεκριμένα, βλέπουμε ότι επτά από τις κορυφαίες εταιρείες της χώρας συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα μεταξύ των κορυφαίων 600 εταιρειών στον κόσμο. Αυτό είναι μια θαυμάσια ένδειξη και αυτός ο αριθμός διπλασιάζεται κάθε τρεις μήνες. Υπάρχει μεγάλη διάθεση για υιοθέτηση της τεχνολογίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: