Αντρέ Καλαντζόπουλος: Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της Philip Morris International και τι πιστεύει για την Ελλάδα

Αντρέ Καλαντζόπουλος: Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της Philip Morris International και τι πιστεύει για την Ελλάδα
Ο ρόλος της «Παπαστράτος» στην Ελλάδα και η ώρα για επενδύσεις στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Καθήκοντα εκτελεστικού προέδρου της Philip Morris International αναλαμβάνει ο Αντρέ Καλαντζόπουλος μετά από την ξαφνική παραίτηση για προσωπικούς λόγους του σημερινού προέδρου Louis Camilleri.

Ο Αντρέ Καλαντζόπουλος ο οποίος τα τελευταία χρόνια κατέχει την θέση του CEO συνέδεσε όσο κανείς άλλος στον όμιλο το όνομα του με την «εφεύρεση» των θερμαινόμενων καπνικών προϊόντων, την δημιουργία των IQOS και των ράβδων καπνού Heets. Ουσιαστικά είναι ο άνθρωπος που ηγήθηκε μίας προσπάθειας για ένα κόσμο χωρίς καπνό και τσιγάρο που ξεκίνησε η Philip Morris και ακολουθεί πλέον ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας καπνοβιομηχανίας.

Γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας, το 1957, ενώ μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1975, αποφοίτησε από το ιστορικό Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών, ενώ την ίδια χρονιά ξεκίνησε τις σπουδές του στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, στη Λωζάννη, από όπου και αποφοίτησε με πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού. Το 1985, πήρε ΜΒΑ από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΙNSEAD), στο Παρίσι.

Ο ίδιος εντάχθηκε στην εταιρεία το 1985, εργαζόμενος αρχικά σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Ανάμεσα στις θέσεις που κατέλαβε ήταν αυτή του Διευθύνοντος Συμβούλου της Philip Morris Πολωνίας, ενώ στη συνέχεια, το 1999, έγινε Πρόεδρος της Περιφέρειας Ανατολικής Ευρώπης. Το μεγαλύτερο βήμα στην έως τώρα καριέρα του κ. Καλαντζόπουλου έγινε τον Μάρτιο του 2013, όταν το διοικητικό συμβούλιο της Philip Morris ανακοίνωσε ότι αυτός θα είναι ο επόμενος Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. Έκτοτε, ηγείται του μετασχηματισμού του πολυεθνικού κολοσσού, μέσω επενδύσεων ύψους 6 δισ. δολαρίων.

«Επενδύσεις στη τεχνολογία και την επιστήμη»

Σε πρόσφατη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που διοργάνωσε το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο, ο κ. Καλαντζόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην ελληνική θυγατρική της PMI, την εταιρεία «Παπαστράτος», τονίζοντας ότι δραστηριοποιείται 90 χρόνια στην Ελλάδα και είναι κομμάτι της οικονομίας και του κοινωνικού ιστού της χώρας: «Η Παπαστράτος, η θυγατρική της PMI στην Ελλάδα, αποτελεί μέρος του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της χώρας εδώ και 90 χρόνια. Ως PMI έχουμε επενδύσει στην Ελλάδα σε φυσικές εγκαταστάσεις, με την τελευταία μας επένδυση να ξεκίνησε το 2017 όταν μετατρέψαμε ένα ολόκληρο εργοστάσιο τσιγάρων σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού, δημιουργώντας 400 νέες θέσεις εργασίας και αποκτώντας εξαγωγική δραστηριότητα σε 6 χώρες. Καθώς το προϊόν μας μεγαλώνει, αυξάνονται οι δυνατότητες επέκτασης και για το εργοστάσιο. Πρόκειται για ένα πολύ περίπλοκο προϊόν και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι τόσο όσον αφορά τους ελέγχους ποιότητας όσο και την αποτελεσματικότητα της εγκατάστασης παραγωγής».

Απαντώντας σε ερώτηση για το όραμα τη Philip Morris International στο μέλλον και σε ποιους τομείς σκοπεύει να επενδύσει, ο κ. Καλαντζόπουλος αναφέρθηκε στον μεγάλο στόχο της εταιρείας: «Υπάρχουν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι που καπνίζουν σήμερα στον κόσμο και όλοι γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα προκαλεί ασθένειες και πρόωρους θανάτους. Αποστολή μας είναι να προσφέρουμε στους ενήλικες καπνιστές που δεν επιλέγουν να σταματήσουν το κάπνισμα, προϊόντα που είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνα από τα τσιγάρα. Επενδύουμε σε αυτόν τον τομέα και στόχος μας είναι να αντικαταστήσουμε πλήρως τα τσιγάρα και να τα καταργήσουμε το συντομότερο δυνατό».

Ο Ανδρέας Καλαντζόπουλος στάθηκε στο γεγονός ότι το προϊόν στο οποίο έχει επενδύσει η εταιρεία, το ηλεκτρικά θερμαινόμενο σύστημα καπνού, αδειοδοτήθηκε πρόσφατα ως προϊόν καπνού διαφοροποιημένου κινδύνου, από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Η.Π.Α.«Ορόσημο σε αυτή την προσπάθεια είναι η αδειοδότηση που έλαβε το κορυφαίο προϊόν μας, τον Ιούλιο του 2020, από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ως το πρώτο και μοναδικό ηλεκτρονικό προϊόν «διαφοροποιημένου κινδύνου» σε σχέση με το τσιγάρο και κατά συνέπεια καλύτερο για τη δημόσια υγεία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη: 

Αντρέ Καλαντζόπουλος: Ο CEO της Philip Morris International απαντά στο Fortune πώς μια καπνοβιομηχανία μπορεί να «ζήσει» χωρίς καπνό