Anuga 2021: Ένα νέο ξεκίνημα για την παγκόσμια αγορά τροφίμων

Anuga 2021: Ένα νέο ξεκίνημα για την παγκόσμια αγορά τροφίμων
Model Jessica holds a piece of pita bread died red with red beet jiuce during a press meeting for the world's largest food fair "Anuga" in Cologne, Germany, 6 October 2017. Photo: Rolf Vennenbernd/dpa (Photo by ROLF VENNENBERND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Η πρώτη διεθνής έκθεση F&B είναι το crash test για την τύχη των μεγάλων διοργανώσεων του εξωτερικού.

Αποστολή στην Κολωνία

Η μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών στον κόσμο άνοιξε τις πύλες της στο ευρύ κοινό. Αν και μουδιασμένοι, οι περισσότεροι εκθέτες δηλώνουν αισιόδοξοι καθώς θεωρούν ότι η Anuga θα λειτουργήσει ως προπομπός που θα «ξεκλειδώσει» τις υπόλοιπες μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού, αλλά και τις εγχώριες που για ενάμιση χρόνο αναγκάστηκαν να βάλουν «χειρόφρενο» στερώντας από τις εταιρείες τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους και να έρθουν σε άμεση επαφή με πελάτες και τελικούς καταναλωτές.

Την ίδια στιγμή, οι περιορισμοί όσον αφορά των αριθμό των επισκεπτών και τη διεξαγωγή γευστικών δοκιμών, αφήνουν την αίσθηση ότι ο τρόπος που γινόταν, μέχρι τώρα οι εκθέσεις, ενδεχομένως να πάρει διαφορετική μορφή, γεγονός που δημιουργεί έντονο προβληματισμό στην επιχειρηματική κοινότητα που βλέπει τη συμμετοχή σε τέτοια γεγονότα ως μακροπρόθεσμη επένδυση.

Το Fortune Greece έδωσε το «παρών» στην Κολωνία της Γερμανίας και αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες δεν έκαναν εκπτώσεις σε ότι αφορά το σχεδιασμό της παρουσίας τους. Ομολογουμένως η ελληνική συμμετοχή στα διάφορα halls είναι δυνατή και η αισθητική των περιπτέρων, όπως επίσης και το packaging των προϊόντων κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Ξεκινάει το δια ζώσης lobbing και οι απευθείας πωλήσεις

Στους διαδρόμους της Anuga, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 4.600 εκθέτες από 97 διαφορετικές χώρες, συναντήσαμε τον Πλάτωνα Μαρλαφέκα, Αντιπρόεδρο & Επικεφαλής Μάρκετινγκ & Εξαγωγών της Λουξ. Ο ίδιος επισκέφτηκε την  έκθεση, τόσο με την ιδιότητα του επιχειρηματία που διερευνά νέες συνεργασίες, όσο και με την ιδιότητα του Προέδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας που εκπροσωπεί και προβάλλει τη δυναμική των τοπικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής.

«Η Anuga 2021 σηματοδοτεί μία νέα αρχή, ένα νέο ξεκίνημα για το παγκόσμιο εμπόριο τροφίμων. Θα χρειαστούμε κι άλλο διάστημα για να επανέλθουν τα πράγματα στην εποχή του 2019. Από την έκθεση λείπουν αρκετές χώρες, ουσιαστικά οι μεγάλοι παγκόσμιοι παίκτες, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας, οι οποίοι θα έδιναν μία άλλη δυναμική στις εκθέσεις. Κρατάμε όμως το θετικό της κατάστασης, ότι δηλαδή ξεκινάει και πάλι το δια ζώσης lobbing και οι απευθείας πωλήσεις» δηλώνει στο fortunegreece.com ο κ. Μαρλαφέκας.

Τονίζει πως ο κόσμος παραμένει επιφυλακτικός και πως πολλά στελέχη επιχειρήσεων είναι ακόμη ανεμβολίαστα , όπως και ένα σημαντικό ποσοστό του κοινού που παραδοσιακά επισκέπτεται εκθέσεις, ενώ τα ταξίδια για πολλούς θεωρούνται ακόμη ρίσκο.

«Η Αχαΐα είναι η μεγαλύτερη αμπελουργός περιοχή στην Ελλάδα και το κρασί της βρίσκεται στα διεθνή ράφια. Εξίσου μεγάλη δυναμική παρουσιάζουν τα αναψυκτικά αλλά και η σταφίδα η οποία θεωρείται Π.Ο.Π. προϊόν. Σε ότι αφορά τη λουξ, έχουμε παρουσία σε 30 χώρες με πιο δυνατό εξαγωγικό προορισμό τη Νότια Κορέα, η οποία είναι νούμερο ένα σε πωλήσεις, την Κύπρο, τη Γερμανία, την Αμερική και την Αυστραλία» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μαρλαφέκας υπογραμμίζοντας πως προτεραιότητα αυτή τη στιγμή έχει η ενδυνάμωση της παρουσίας στις υφιστάμενες αγορές και δη σε αυτή της Γερμανίας. Παράλληλα αποκάλυψε πως λίγο πριν εκπνεύσει το 2021 θα δούμε νέα προϊόντα να κάνουν ντεμπούτο.

Μιλώντας για τις δράσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ανέφερε πως “τρέχει” τριετές πρόγραμμα για την περίοδο 2020-2022 για την προβολή τοπικών κρασιών σε Ιαπωνία και Κορέα στο οποίο συμμετέχουν 20 ελληνικές εταιρείες.

«Πηγαίνουμε στοχευμένα σε σομελιέ και master of wines και παρουσιάζουμε τα προϊόντα μας. Το feedback που παίρνουμε είναι πολύ θετικό. Μέσα στην πανδημία η άνοδος των εξαγωγών στον κλάδο των τροφίμων – ποτών δείχνει ότι η αλλαγή προσανατολισμού απέδωσε καρπούς. Άρα καταλαβαίνετε τι περιθώρια ανάπτυξης υπάρχουν αν καταρτιστεί στοχευμένη στρατηγική. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα λίγες ελληνικές εταιρείες έχουν θέση export manager» καταλήγει.

Το πραγματικό μέγεθος της αγοράς

Για την Green Cola, η εξωστρέφεια είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξή της, τα τελευταία χρόνια. Βρισκόμαστε για δεύτερη  συνεχόμενη χρονιά στην Anuga, δημιουργώντας την ευκαιρία να έρθουμε σε άμεση επαφή με αγοραστές από όλο τον κόσμο. Έχουμε ήδη παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες, η έκθεση, εντούτοις, μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε νέες δυναμικές αγορές, όπως και δίκτυα διανομής, τα οποία αναπτύσσονται σε περιφερειακό επίπεδο. Η Anuga είναι ο κατ’εξοχήν χώρος που αντιλαμβάνεσαι το μέγεθος της αγοράς αλλά και το εύρος του παγκόσμιου ανταγωνισμού» λέει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Βενιέρης, CEO της Green Cola.

Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό πλάνο των επόμενων ετών τονίζει πως οι επενδύσεις θα κατευθυνθούν σε δύο βασικούς άξονες, στην ενίσχυση της παρουσίας του brand στην Ελλάδα με την περαιτέρω ανάπτυξη του προϊοντικού χαρτοφυλακίου, κυρίως των Green Flavors και των Green Mocktails, τα οποία μέσα σε 2 χρόνια παρουσιάζουν μια συνεχώς ανοδική πορεία, όπως και στη διεύρυνση των συνεργασιών σε στοχευμένες αγορές του εξωτερικού, είτε σε νέες χώρες, είτε σε χώρες που υπάρχει ήδη παρουσία, όπως οι ΗΠΑ.

Ανάγκη για περισσότερη εξωστρέφεια

Το παρών στην Anuga έδωσε με δικό της περίπτερο και η Tsakiris Family, υπό τη σκέπη της οποίας βρίσκονται τα ομώνυμα αυγά, αλλά και το brand Le Petit Dejeuner.

«Η συμμετοχή μας στην Anuga είναι η πρώτη μας παρουσία σε έκθεση από την εμφάνιση του κορονοϊού και λόγω αυτού ήρθαμε χωρίς μεγάλες προσδοκίες. Σίγουρα η κίνηση είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις προηγούμενες εκθέσεις αλλά ήταν μια καλή αφορμή να ξανά ανοίξουμε τη συζήτηση για τις εξαγωγές. Τα τελευταία χρόνια παράγουμε στην Ελλάδα και η επένδυση μας αυτή έγινε για να γίνουμε περισσότερο εξωστρεφείς» τονίζει στο fortunegreece.com ο Παύλος Τσακίρης, Διευθύνων Σύμβουλος της Tsakiris Family.

Στην έκθεση τους δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουν τα νέα προϊόντα χωρίς προσθήκη ζάχαρης, προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και βιολογικά και, όπως παρατηρεί και ο κ. Τσακίρης, το ενδιαφέρον ήταν έντονο καθώς οι αγοραστές αναζητούν προϊόντα με προστιθέμενη αξία.

«Αυτό μας οδηγεί στο να συνεχίσουμε να παράγουμε τέτοια προϊόντα και η ελληνική γη μας δίνει πολλές δυνατότητες.  Αναφορικά με τα Αβγα, η στόχευση μας είναι η περαιτέρω αύξηση της ιδίας παραγωγής σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας όπως τα βιολογικά και τα ελευθέρας βοσκής. Ήδη στις αρχές τις χρονιάς μπήκαν σε παραγωγή δυο νέες παραγωγικές μονάδες και για το πρώτο εξάμηνο του 2022 έχουμε στα πλάνα μας άλλες δυο» καταλήγει.

Αποφασισμένοι να κλείσουν deals

Παρά το, δικαιολογημένο, «μούδιασμα», όσο περνούσαν οι μέρες, η ροή των επισκεπτών πύκνωνε στα περίπτερα και τα στελέχη εταιρειών δηλώναν την ικανοποίηση τους υπογραμμίζοντας πως μπορεί ο αριθμός των συμμετεχόντων να είναι μικρότερος, ωστόσο, είναι ποιοτικότερο το μείγμα. Κοινώς όσοι πήραν το ρίσκο να συμμετάσχουν ήταν αποφασισμένοι να κλείσουν deals.

«Μπορεί να είναι μικρότερη σε μέγεθος η φετινή έκθεση, όμως είναι εξαιρετικά ζωηρή και οι επαφές που έχουμε κάνει θα έλεγα ότι είναι επιτυχημένες» δηλώνει η Αθηνά Κολιονάσιου, Managing Director της Kolionasios Baklava Gold που εδρεύει στα Ιωάννινα και θεωρείται ο μεγαλύτερος παραγωγός μπακλαβά στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, αφού στις εγκαταστάσεις της παράγει 300 τόνους μπακλαβά το χρόνο!

Η εταιρεία είναι κατά 80% εξαγωγική, έχει παρουσία σε 25 χώρες με πιο δυνατές αγορές τη Μ.Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τον Καναδά και ο τζίρος για το 2021 εκτιμάται ότι θα κλείσει κοντά στα 2 εκατ. ευρώ.

«Δουλεύουμε αρκετά το pl στην Ελλάδα, όμως η στόχευσή μας είναι κυρίως στο εξωτερικό. Παρά τις νέες τάσεις που διαμορφώνονται πάνω στο κομμάτι της υγιεινής διατροφής, εκτιμώ ότι ο κόσμος που θέλει να απολαμβάνει το γλυκό δεν θα κόψει τελείως τη ζάχαρη, αλλά θα τρώει μικρότερες ποσότητες και θα κινείται στη λογική του snacking» επισημαίνει η κα Κολιονάσιου.