Α/ορατοί κόσμοι στη Στέγη

Α/ορατοί κόσμοι στη Στέγη

Το CERN στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Η Στέγη παρουσιάζει μία σειρά συζητήσεων, μεταξύ καλλιτεχνών και επιστημόνων μέσα από το πρόγραμμα Collide@CERN.

Το μεγαλύτερο πειραματικό κέντρο ερευνών σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο, που εδρεύει στα περίχωρα της Γενεύης, κατανοώντας πως η εικόνα του σύμπαντος που διαμορφώνεται μέσα από την έρευνα έρχεται σε αντίθεση με την καθημερινή εικόνα που έχουμε για τον κόσμο στον οποίο ζούμε, διοργανώνει ένα εκτεταμένο residency κάθε χρόνο, όπου ένας επιφανής, καινοτόμος καλλιτέχνης έχει την ευκαιρία να εργαστεί στους χώρους του Κέντρου, να συνομιλήσει με τους επιστήμονες και να αφήσει να «συγκρουστεί» η δική του σύλληψη του κόσμου με τη δική τους.

Με αυτή τη σειρά συζητήσεων, το CERN και η Στέγη, φέρνουν κοντά τέχνη και επιστήμη, κάνοντάς μας να σκεφτούμε διαφορετικά την εικόνα του σύμπαντος.

Tην Τετάρτη 30 Απριλίου 2014, ο Julius von Bismarck (εικαστικός, Γερμανία) θα συνομιλήσει με τον James Wells (θεωρητικός και ειδικός κρυμμένων κόσμων στο CERN, ΗΠΑ) για την όραση.

Επιμέλεια κύκλου: Ariane Koek

Αυτή η συζήτηση θα μας μυήσει στο γιατί οι κρυμμένοι κόσμοι είναι σημαντικοί στη θεωρητική μοριακή φυσική και γιατί αποτελούν μια σημαντική έννοια. Μήπως δεν είναι απλώς μια υπεκφυγή για όσα δεν μπορούν να εξηγηθούν από τις άλλες θεωρίες;

Ο Τζέημς Ουέλς θα θέσει το ζήτημα σε μια δημόσια διαβούλευση με τον Γερμανό καλλιτέχνη Γιούλιους φον Μπίσμαρκ, τον πρώτο νικητή του βραβείου Prix Ars Electronica Collide@CERN. Στη συνέχεια, θα διερευνήσουν τη σημασία της αντίθεσης μεταξύ ορατού και αόρατου στην κουλτούρα μας και θα απαντήσουν στο ερώτημα εάν οι καλλιτέχνες ή οι επιστήμονες είναι οι πλέον ειδικοί των κρυμμένων κόσμων, που κάνουν ορατό το άγνωστο και το αδιάγνωστο. Θα είναι ένα συναρπαστικό ντιμπέιτ, μέσα από το οποίο θα προκύψουν συζητήσεις σχετικά με το ρόλο της φαντασίας και της δημιουργικότητας στις τέχνες και τις επιστήμες.

Ομιλητές:
Julius von Bismarck: εικαστικός καλλιτέχνης (Γερμανία)
James Wells: θεωρητικός και ειδικός κρυμμένων κόσμων στο CERN (ΗΠΑ)

Ώρα έναρξης: 19:00
Μικρή Σκηνή

Για περισσότερες πληροφορίες: www.sgt.gr